СДА: Нови устав за Републику БиХ

Шести Конгрес СДА, на којем је наглашено да ће се ова странка залагати за нови устав БиХ који би дефинисао "Републику БиХ”, са три нивоа власти, завршен је јутрос у Сарајеву избором органа странке. Новоизабрани потпредсједник странке Шефик Џаферовић рекао је да ће се СДА залагати за нови устав, који би дефинисао “Републику БиХ”, са […]

среда, мај 27, 2015 / 10:14

Шести Конгрес СДА, на којем је наглашено да ће се ова странка залагати за нови устав БиХ који би дефинисао "Републику БиХ”, са три нивоа власти, завршен је јутрос у Сарајеву избором органа странке.

Новоизабрани потпредсједник странке Шефик Џаферовић рекао је да ће се СДА залагати за нови устав, који би дефинисао “Републику БиХ”, са три нивоа власти, од чега би регионални ниво власти чинило пет или више мултиетничких регија, а локални би чиниле општине и градове.

“Питање уставних промјена је питање о којем треба расправљати у БиХ и разлика између нашег приједлога и неких других странака је у томе што ми предлажемо нешто што је дозвољено Дејтонским споразумом”, мишљења је Џаферовић, који је изразио очекивање да то сви у БиХ подрже.

Новоизабрани предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да ће СДА залагати да Сребреница добије “специјални статус”. “Остварићемо сарадњу са другим политичким странкама са којима је могуће постићи договор и којима је интерес држава БиХ, те који се залажу за ЕУ и НАТО”, каже Изетбеговић.

Генерални секретар СДА Амир Зукић рекао је да СДА заговара “потпуну уставну реформу да би држава била ефикаснија”. Он је навео да су 12 резолуција, које је Конгрес јуче усвојио, основни документи “који ће дати јасне назнаке и путоказ кадровима СДА да остваре политике у власти гдје обављају своје функције”.

“Приликом разговора о формирања власти те документе смо понудили колегама с којима вршимо власти. Трудићемо се да им објаснимо да су ови документи неопходни да би се у БиХ живјело боље”, нагласио је Зукић.

Конгрес је јуче једногласно усвојио Програмску декларацију СДА и 12 резолуција о основним циљевима економске политике и политике развоја, о реформи устава и јавне управе, о политици у области безбједности и одбране, Резолуцију о реформи правосуђа, о политици у области здравства, образовања и науке…

За предсједника странке делегати су изабрали Бакира Изетбеговића, док ће функцију замјеника обављати Адил Османовић. Изабрано је и осам потпредсједника и ту функцију у наредне четири године обављаће Шефик Џаферовић, Денис Звиздић, Асим Сарајлић, Един Мушић, Шемсудин Дедић, Сафет Софтић, Един Рамић и Мирсад Кукић.0 КОМЕНТАРА

 1. Српски политичари, посебно они који имају фотеље у Сарајеву, морају јасно и гласно рећи да од промјене Устава нема ништа, да су ови опасне ствари које воде у нови рат. Дефанзивна политика омогућила је Бакиру Изетбеговићу (за кога постоје индиције и свједоци да стоји иза бројних злочина током и након рата) да се размаше.

  Велики проблем је што ће он имати снажну подршку САД, које ће га подржавати у продукцији криза и сукоба, а наши политичари (рачунајући квазиродољуба Додика) ће „подвити реп“ пред америчким и британским амбасадорима.

  Србима је потребно савезништво или партнерство са Бошњацима, али не са Бакиром, човјеком из мрачних времена.

  Мој пријатељ, потпуковник Оружаних снага БиХ тврди да бошњачки официри имају доминантно приступ оружју (као 1991. официри ЈНА Срби). Додиково србовање и празна каса неће помоћи Србима да се одбране од новог геноцида.

  Пошто ових дана постоје тешке оптужбе на рачун врха СДСа да им је Бакир послодавац(што се јако добро прима у народу), први су позвани да му „ставе брњицу прије него је превише запјенио“. Проблеми се сијеку у корјену, прије него пређу у малигну форму.

 2. Izvinite,
  ali pročitajte za šta se zalažu, za ono što je dogovoreno u Prudu.

  Neko se zalaže za novi ustav, neko za disoluciju – sve je to dnevnopolitičko ubiranje poena jer znamo na koji se jedino način može promijeniti Ustav i ustavna struktura.

  Ove prijetnje opasnošću od novih genocida su takođe samo sredstvo donjim da preuzmu vlast od gornjih i da sebi i oni kupe jahtu – nema tu junačenja ni čuvarenja.

 3. Banjolučki džentlmenu,

  Baš moraju li reći srpski političari da od promjene Ustava nema ništa? Nismo znali pa ti zahvaljujemo što si nas prosvijetlio.
  Kolumbo, ko će reći? Mladen? Čekamo 8 godina da nešto kaže nikako da izusti. Sve ide na ruku Alijinom sinu. Izbori, podrška u stranci, a sad Ustav. Pogurao je Mladena da zajaše fotelju u Srajevu pa će mu sad ovaj vjerovatno to vratiti zažmurivanjem jednog oka dok SDA ne završi posao oko Ustava.

 4. Чешњак, зар Бакир није битан лик из мрачних времена? Ако је Караџић одступио 1996., Крајишника нема одавно, у Србији Шешељ испод цензуса, није ли логично да Бошњаци, избором човјека о којем бошњачку медију писаше као „злочинцу над Бошњацима“, заостају много на путу у будућност? Зар је нормално да плаћа адвокате осумњиченима за тероризам? Зар је нормално да нема ни данас процесуираних за одсијецање српских глава на Озрену нити за снајперско гађање жена у црнини на Грбавици, нити за убиства заробљеника, жена и дјеце у Подрињу, нити за наредбе о палењу српских села око Бихаћа?

  Пруд је Додиков приватни документ. Никад потврђен у НСРС. Захтјев за укидање ентитета и формирање регија је антиуставна активност. Постоји потреба да Срби у БиХ имају заштиту интереса, која није била могућа у унитарној БиХ, и нису случајно свјетске силе аминовале Републику Српско.

  Не бих даље да расправљам с вама, јер имам битних обавеза. Само сам изнио запажања. Ови захтјеви СДА су корак уназад, према 1991. Коначан циљ је да се новим ратом оствари оно што није могло 1991. године. Зато је ово опасна прича. А народ ко је преживио геноцид, логично да страхује. Баш као што онај Хасе из Козарца страхује од дугих цијеви на улици из разумљивих разлога.

 5. http://www.acips.ba/bos/uploads/novi%20pogledi/np21.pdf
  http://www.ustavnareforma.ba/files/articles/20081108/244/bs.%20Prudski%20sporazum,%2008.%2011.%202008..pdf

  Постоји неколико верзија изгледа БиХ подијељене на регионе (мостарски, сарајевски, тузлански и бањалучки). Свака од странака, потписница Прудског споразума, имала је задатак да да своју идеју. Али једно је тачно, лакташки криминалац свима снагама гради усташки ентитет, а како и не би, када су главни савјетници и кадрови, истакнути домобрани, а поред тога и сви општински одбори снсд-А претрпани СИНОВИМА ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ.

  Иначе, региони су идеја мале групе европских интелектуалаца, а њихов главни мујезин на Балкану је Млађан Динкић (УРС).

  Млађан Лопужа Динкић (ако га се неко уопште сјећа) је рођак, по струци, Милорада Кримоса Додика.

 6. http://www.atvbl.com/jos-ne-postoji-saglasnost-kljucnih-politickih-aktera/

  Štetočina Bosnić ne staje , ide i dalje.Već krenuo u realizaciju odluka kongresa SDAi odmah govori o političkim i ustavnim promenama:
  “Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i njegovi zamjenici Borjana Krišto i Mladen Bosić rekli su danas u Sarajevu
  “uz istovremeno otklanjanje zastoja, kako onih koji su rezultat nesavršenih ustavnih rješenja”
  “kako bi se u zdravijem ambijentu ušlo u krupne, prije svega ekonomske, ali i političke reforme”

  Čovek puca, a pući će i Srbi,ako se ovaj čovek hitno ne zaustavi u svom antisrpskom delovanju. Rat su preživeli,a Bosnića možeda i neće,ako se nešto ne učini.

 7. Дакле, СДА се примила на ХДЗ и СНСД документе. СНСД осим независности својом декларацијом утврђује и трећи ентитет, ХДЗ једнако, а онда је као СДА проблем што иде два корака назад. Жалосно.:P

 8. Нико од странака из РС не подржава ову Бакирову ујдурму. Слажем се да је Прудски споразум био велика глупост, али и опасно одступање од Дејтона. Срећом је заустављена. То што сваку ствар ови СНСД-тролови покушавају да се на сваки начин врате у власт на нивоу БиХ је смијурија и само говори о томе да су спремни на све само да поново зајашу ту власт. То је по мени главна опасност, а Босић је био потпуно јасан по овом питању. Реформе којих се плаши СНСД су сасвим друга прича… о јахтама, лоповлуку и сл. То њих највише боли.

 9. змај огњени вук, 28.05.2015. 10:04:34

  “Наградно питање за све СНСД-ове тролове, које је овлштење пренесена са РС на БиХ, а да за то није гласао СНСД?“

  Ево. Прије неколико дана је су пренесене неке надлежности из кривичног закона са РС на ниво БиХ. СНСД гласао против, СДС за.

 10. Kao sto SNSD-u niko nije mogao osporiti donesenu deklaraciju o nezavisnosti RS, tako nema spora ni o deklaraciji SDA. Ipak, to su vise stranacki pamfleti nego ozbiljni dokumenti. Nisam bas pratio pomenuta desavanja, mozda mi je promaklo, da li je neko od predstavnika bosnjackih stranaka bio prisutan prilikom donosenja deklaracije o nezavisnosti RS?

 11. Чуј хитно помирење са Бошњацима, свака част, значи подржаваш нашу декларацију из октобра, наставак континуитета програма Еколошке партије РС.

  Треба хитно спријечити да неко не направи од Срба у Сарајеву њихове вазале, слажем се, опет декларација и јавни ставови ЗОРЕ.

  Е видиш то је један основ трајног рјешавања безбједности Српске и прављења пословне климе за убрзане радикалне реформе, опет ЗОРЕ.

  Значи, ево двије ствари, наравно још да Миле да мандат за формињање владе националног спаса, да на бази преосталих природних ресурса покренемно привреду,ујединимо народ, ителектуалце, удружења грађана, медије и Црку по питању реформе и ујединимо све српске представнике у Сарајеву са консензусом до краја 2018 године.

  После вам ево управа назад, тада ће већ бити изграђен правни, политички и привредни систем да га нико никад не може узјахати таман да има 2%3 већину.

  Ето видим да имате жеље, ми ћемо вам их испунити господо, да не мисле будале без дана радног стажа како су нешто епохално открили, па да их оправдано херцика дрибла.

  Све се зна шта треба, битна је воља и знање да се договорено проведе.

  Поздрав

 12. ribar,
  Posto iz komentara u komentar potencirate pricu o prirodnim resursima, koja svakako nije beznacajna, moram da iznesem par konstatacija i ponesto da upitam.

  O kojim prirodnim resursima Vi govorite? Evo pokusacu ih pobrojati: hidropotencijal, zalihe uglja, sume, mineralne sirovine, zemljisni potencijal, prirodni potencijali za razvoj turizma. Koji od ovih potencijala moze od RS napraviti eldorado? Cini mi se da imate takvo misljenje po vasim komentarima? Evo pokusacu dati svoje skromno misljenje o svakom prirodnom potencijalu.

  Hidropotencijal – Prema zvanicnim podacima iskoriscenost hidropotencijala u RS je 30%. Ne bih se slozio, mislim da je iskoriscenost znatno veca. Eventualnom realizacijom projekata „Gornji horizonti“, „Buk-Bijela“, HE na Vrbasu i Ulog taj potencijal bi bio iskoriscen skoro 90%. Ostaje mogucnost iskoriscavanja/unistavanja manjih tokova sa kapacitetima neznatne snage. Koliko sam primjetio zestoko se borite protiv izgradnje HE na Sutjesci, znaci, po Vama HE potencijal nije taj koji moze podici RS.

  Zalihe uglja – svjedoci smo da postojece otkrivke ne mogu zadovoljiti potrebe ni postojecih kapaciteta. Zalihe su definitivno disktabilne. Mozda kratkorosno moze nesto znaciti ali da moze biti strateski resurs za razvoj RS, ne moze.

  sume – jeste li skoro hodali po nasim sumama? Da jeste vidjeli bi da vise i nemamo taj potencijal. Da se narenih 20 godina ne posjece ni jedna klipica opet to ne bi bilo to. Zanemarujuci marifetluke u sumskim gazdinstvima, vidimo kako posluju, koliko sijeku ne mogu ni svoje troskove pokriti.

  mineralne sirovine /boksit, zeljezna ruda – eksploatisu se maksimalnim kapacitetima pa koliku korist imamo? Imamo, ali ne toliku da bi ih mogli determinisati kao strateski resurs koji RS moze pretvoriti u eldorado.

  zemljisni resursi – u glavnim agrarnim podrucjima ovaj potencijal je poprilicno iskoriscen. Necu da govorim o nivou trenutnih i mogucih prinosa, moze se tu dosta napredovati ali ne toliko da se stvore neki znacajni viskovi koji bi donijeli ekonomsko blagostanje RS.

  Resursi za razvoj turizma – Koliko primjecujem „zeleno“ ste orijentisani, znaci najblizi ste opciji razvoja turizma na postojecim resursima. Kojim? Moguce je razviti neke oblike turizma ali to sve moze da ima samo lokalni karakter. RS nema te prirodne motive koji bi mogli omoguciti razvoj „turisticke industrije“, vise se radi o turistickoj manufakturi.

  Istina je da bi vise koristi bilo da se racionalnije gazduje sa resursima koje imamo ali ne u toj mjeri koju Vi potencirate. Ako mislite da nisam u pravu zamolio bih vas da mi objasnite koji to resurs moze od RS napraviti eldorado?

  Resursno orijentisana privreda i resursno utemeljen razvoj mozda bi pio vode polovinom 20. vijeka ili danas kod drzava kojje zaista imaju te resurse (Kanada, Rusija, bliskoistocne zemlje…). Bez omalovazavanja, misljenja sam da je za zemlje kao sto je RS i BiH pomalo nezrelo iznositi stavove i programe resursne utemeljenosti razvoja.

  Mi moramo graditi fleksibilne ekonomske strukture utemeljene na nauci i obrazovanju. Znaci, sve snage usmjeriti na nauku i obrazovanje. Usmjeriti se na usvajanje novih tehnologija i razvoj visoko-tehnoloskih djelatnosti. Nemamo nikakve radne resurse, ni po kvalitetu ni po kvantitetu. Kvantitetom nismo konkurentni a kvalitetom radne snage jos manje. Kvantitet ne mozemo promijeniti ali mozemo kvalitet. Usmjeriti nas obrazovno-naucni sistem u jednom smijeru, strateski ga odrediti, umjesto diverzifikacije ici ka nekoj vrsti specijalizacije…

  O demografski potencijalim necu ovom prilikom…

  Uglavnom, mozda i nisam u pravu ali sam poprilicno siguran da nemamo resurse o kojima govorite. Vjerujete mi da znam o cemu govorim, nisam bas lajik sto se ove oblasti tice.

 13. ribar,

  Neki dan ste me pitali i htjeli da polemisemo oko prirodnih resursa RS. Evo nasao sam vremena da koji redak otkucam dok sam bio za racunarom. Inace preko telefona to malo teze ide, kako inace posjecujem ove portale.
  Nego nije mi jasno zasto izbjegavate dati odgovor na moja pitanja i konstatacije? Koliko energicno forsirate svoju pricu ocelivao sam konstruktivnu diskusiju.

 14. подвор,

  поштујем ја твоје напоре да се о природним ресурсима расправља, свакако мислим да си у најбољој намјери.

  Доста сам овдје писао кроз колумне, доста кроз коментаре, углавном су то преписивачи покушавали пласирати кроз кампање, видиш њихове резултате, сам си их побројао.

  Република Српска по преосталим природним ресурсима, по привреди коју сад има, по територији и броју људи још увијек има довољно капацитета да за четири, до осам година стане у ред средње развијених земаља, практично без незапослених, ако је то добро.

  Не би било вишка да једно тридесетак хиљада људи чека посао због конкуренције.

  Немој се љутити али ти не могу офирати стратегију, каква би онда то била стратегија?

  Наш ЕКОНОМСКО-ЕКОЛОШКИ програм се заснива на шест регија, са јасним развојем пољопривреде, туризма и зеленог енергетског развоја у апсолутно здравој животној средини.

  Немој сумњати да се не разумијем у металну, дрвну и друге гране индустрије и да ће бити запостављене, напротив.

  Радио сам и учио у Фамосу-Коран-метална индустрија за вријеме највеће експанзије тог привредног гиганта под командом чувеног Младена Тодоровића.

  Онај ко каже да се не краде сваке године бар пола овог буџета, лаже, онај ко каже да ће у пољопривреду(инфраструктуру,производњу хране и прераду готових производа до 2020 године кроз стреатегију развоја пољопривреде уложити 350 милиона марака, а да ће за исто вријеме морати увести хране и пића у Српску у вриједности од преко 5 милијарди марака, или је душман овог народа, или није ни за мјесне заједнице, а не за министра.

  Управо је влада уз никакав отпор опозиције прогурала ту стратегију неки дан на Скупштини.

  Онај ко каже да се не може само у тој области уложити сваке године бар по 300 милиона марака из буџета владе и локалних заједница је такође душан овог народа и сигурно ради за увозне лобије.

  Онај ко каже да не морамо због политичке и економске кризе, те невјероватних климатских промјена, имати хране за бар три године унапријед за све становнике је највећи душман свих нас до сада у историји.

  Онај ко каже да се само по 300 милиона км сваке године уложено у развој свих сегмената пољопривреде неће мултиплицирати, вртити кроз развој грађевинске и других комплементарних производних грана у Српској је будала.

  Онај ко каже да се само та 1,2 милијарде марака за четири године не може толико исплатити да ћемо сачувати на нашој територији бар три милијарде марака које ће се опет овдје улагати у нову производњу и потрошњу је такође будала и душман.

  Тај ко ти каже да неће бити повољних кредита од 2% са непромјенљивом каматом и грејс периодом од три до шест година за пољопривреду из фондова ЕУ, фондова које држе наши партнери зелени и које можемо добити ако су наши зелени у влади на основу споразума о стабилизацији и придруживању је будала.

  Онај ко каже да не можемо добити неповратна средста из истих фондова за ову стратешку и по опстанак народа најважнију грану је душан и будала.

  Онај ко ти каже да се не могу добити бесповратна средста из истих фондова за екологију и туризам је душман и будала.

  Онај ко каже да наша влада неће поштовати ЦЕФТА споразум, али да има начин да се дестимулише увоз и да увозни лобији овдје уложе у полудириговану привреду са сигурном зарадом, тај такође нема појма како се послује.

  Само ово што сам ти побројао запошљава све незапослене становнике.

  Могао би ти овако до сутра, али рачунај са ЗОРОМ да долази вето на све концесије, да ће бити све преиспитане, поништене, или ће концесионар наставити рад и довољно зарадити, а држави и локалној заједници од те концесије ће ићи преко 50% чистог новца.

  Није то проблем, пише ти човјек који је задњих 15 година радио са приватном фирмом око имовинско-правних послова.

  Запамти, ни једна концесија и ни једна приватизација није урађена у складу са Законом, разумјеће нас концесионари јер ће добити од државе понуду коју неће моћи одбити, уосталом исто као и увозни лобији.

  Све је до главе и консензуса у Скупштини Српске везаног за јединствену српску политику за којом народ вапи и прихватања радикалних промјена у свим сферама друштва.

  Поздрав и опрости, једино сам овако могао да бар нешто назначим.

  П.С.Прочитај овдје у архиву моју колумну под називом Никола Лазаревић-КО ТО ТАМО НА ИСТОКУ СРПСКЕ НЕЋЕ, ИЛИ НЕ ЗНА?

  Видјећеш на примјеру природног споја двије регије како се мора због економских и других интереса све објединити, од политике, струке, до развоја привреде.

 15. подвор,

  надам се да си ти задовољан одговором.

  Ни трећину чињеница и начин рјешавања сам навео,проблем је што то никог овдје не интересује, важно је сваког другог олајати и дискредитовати.

  П.С.Да би провео план развоја Сарајевско-романијске и Горњо-подрињске регије из наведене колумне треба нам око 300 способних људи, значи за цијелу Српску око 3.000 паметних.

  Да ли то има иједна партија, или је за радикалан преокрет за прву праву послератну обнову потребан консензус свих партија, интелигенције, удружења грађана, Цркве и медија?

  За мене није важно ко ће то провести, Додик, Босић, Иванић, Чавић, Радојичић, Стевандић, или Лазаревић, наш циљ је да се то уради.

  Значи, пријеко потребна је влада националног јединства-спаса из политичких , безбједносних и економских разлога.

  Питање је да ли неко из ова два непомирљива пола може то урадити,хоће ли једни друге уважити, или треба да све окупе они који су кроз живот доказани,који нису непријатељи, нити непријатеља имају, осим партијских кокошара по порталима,они који немају политичку, ни другу хипотеку?

  Поздрав.

 16. ribar,
  hvala vam za odgovore ali niste odgovorili na moja pitanja i konstatacije. Razumijem ja o cemu pisete, mozda se mogu i sloziti sa tim ali opet cu vam reci da vase potenciranje i vas program razvoja RS utemeljen na prirodnim resursima ne moze znatnije promijeniti stvari.
  Niste mi konkretno naveli koji su to prirodni potencijali koji mogu RS izvuci.

  Ranije sam rekao da nisam glasao vise od decenije. Da se nadovezem na svoj prethodni komentar, necu nikada ni glasati dok ne prepoznam da je glavni prioritet neke stranke korjenita promjena obrazovnog sistema i naucan pristup svim vaznim razvojnim pitanjima.

 17. Рибар,

  најдобронамјерније ти савјетујем да мало прориједиш ову своју инфантилну пропаганду, ако се ово може назвати пропагандом.

  Постао си већи смор од хаџи-Лоје и Лсаше заједно. Они бар зипију своје коментаре.

Оставите одговор