Шћепановић: 530 милиона Рафинерији до 2015. године

САРАЈЕВО – У Рафинерију нафте у Броду требало би да до 2015. године буде уложено близу 530 милиона евра – тврди замјеник директора “Оптима групе“ Славко Шћепановић. Шћепановић истиче да је главни циљ ове комапније завршетак и модернизација свих капацитета производње Рафинерије нафте у Броду и пуштање у рад нове линије како би био постигнут […]

петак, септембар 24, 2010 / 10:44

САРАЈЕВО – У Рафинерију нафте у Броду требало би да до 2015. године буде уложено близу 530 милиона евра – тврди замјеник директора “Оптима групе“ Славко Шћепановић.

Шћепановић истиче да је главни циљ ове комапније завршетак и модернизација свих капацитета производње Рафинерије нафте у Броду и пуштање у рад нове линије како би био постигнут капацитет прераде нафте од три милиона тона годишње.

"Желимо и постићи да сви наши производи буду у складу са најстрожијим захтјевима који се тичу екологије, како бисмо могли да пласирамо производе у цијелом свијету. Желимо да одржимо и квалитет производа које има Рафинерија уља Модрича" – каже Шћепановић за данашњи "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, потпуни квалитет производа у Рафинерији нафте требало би да буде достигнут 2013. године, док би у наредне двије године инвестиције вриједне скоро 200 милиона евра ишле у развој малопродаје.

Он упозорава да БиХ нема пуни реципроцитет према другим државама када је ријеч о извозу и увозу горива, тако да је сада ситуацију да неке земље извозе гориво у БиХ, а таква иста горива не могу да продају у својој држави.

Шћепановић наводи да Хрватска у БиХ извози гориво одређеног квалитета, а исти такав квалитет не може се извозити из БиХ у Хрватску.

Он тврди да је слична ситуација и са Србијом, гдје постоји забрана увоза горива које нема стандард "еуро 5".

Наводећи да “Оптима група“ тренутно има само једну бензинску пумпу у Федерацији БиХ, Шћепановић додаје да се жели ојачати позиција у том ентитету, али и у земљама региона, "чиме ћемо се још више приближити домаћим и потрошаћима у државама регина".

Потрошња нафтних деривата из једине рафинерије нафте у БиХ прошле је године повећана за 20 одсто, што је, према Шћепановићевим ријечима, одличан ртезултат, јер се, осим потрошње домаћег производа, знатно смањује спољнотрговински дефицит БиХ.

Лани је на тржишта Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе пласирано скоро 250 000 тона, док је на домаће отишло 650 000 тона нафтних деривата.

Шћепановић наводи да “Оптима група“ сарађује са скоро свим великим дистрибутерима нафтних деривата у БиХ који купују дизел гориво, док је мали проблем са бензинима, који још не задовољавају све потребне стандарде када је у питању заштита околине.

"Oлова у бензину имамо чак и мање од прописане количине, док бензена имамо више и на основу тога створена је фама да гориво није квалитетно, што није тачно" – истиче Шћепановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *