Сбербанка напушта централну Европу

Највећа руска банка Сбербанк припрема продају својих пословница у Словачкој и Мађарској, преносе чески медији позивајући се на неименовани извор. Сбербанк најавила је промјену стратегије у децембру због погоршаних услова на тржишту. У децембру извор близак Сбербанци је рекао Ројтерсу да траже купце за двије пословнице, али да заинтересованих нема. Банка под контролом Русије не […]

четвртак, фебруар 26, 2015 / 09:18

Највећа руска банка Сбербанк припрема продају својих пословница у Словачкој и Мађарској, преносе чески медији позивајући се на неименовани извор. Сбербанк најавила је промјену стратегије у децембру због погоршаних услова на тржишту.

У децембру извор близак Сбербанци је рекао Ројтерсу да траже купце за двије пословнице, али да заинтересованих нема. Банка под контролом Русије не планира да продаје пословнице у Чешкој, преноси чешки „Лидове“ позивајући се на неименоване изворе.

„Договор је већ у припреми за Мађарску и Словачку,“ рекао је извор ових новина. Уз Чешку, пословнице у Мађарској и Словачкој чине три највеће пословнице у европској мрежи Сбербанке.

Многи су куповину пословница Волксбанке од стране Сбербанке сматрали државним ударом Москве. Она је то учинила у осам централноевропских земаља: Словачкој, Чешкој, Мађарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији и Украјини 2012. године. Банка је тражила простор да се прошири и да стави у промет свој капитал издвојен захваљујући доминацији на домаћем тржишту.

Ту стратегију погурали су и руски пословни клијенти. Није дочекана са претјераном добродошлицом, тако да је куповина аустријске банке, иако мала, Сбербанк оцијенила као позитиван корак упркос несигурности аналитичара.

Сада, међутим, уз опоравак од кризе у ЕУ и тешкоћама за руске банке, Сбербанк је морала да мијења стратегију. Раније су негирали да ће их санкције против Русије спријечити у повећању капитала у мађарској пословници. Сбербанк Јуроп, са сједиштем у Бечу, мораће да се суочи са стрес тестом Европске централне банке од следеће године.

У словачкој пословници Сбербанк има двије милијарде евра, а у банци у Мађарској 1,6 милијарди, преноси чешки магазин „Лидовкy“.

Словачка Сбербанка има, према изворима „Лидовкyја“ три потенцијална купца: локална чешко-словачка инвестицијска група „Пента“, италијанска банка „УниКредит“ и мађарска „ОТП банке“, која такође послује у Словачкој. Међутим, сама држава је и даље најбољи купац у Мађарској у посљедње вријеме.

Руске невоље са опструкцијом ЕУ

Предсједник највеће руске банке Германас Греф саопштио је у септембру прошле године, када је Европска унија увела санкције Русији, да је тржиште за њих затворено: „Немогуће је добити позајмицу не на три мјесеца, већ на 30 дана.“

Сбербанка, која је у великој мјери под контролом Кремља, прошле године тешко је погођена санкцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Финансијски гигант има потешкоћа у повећању капитала на свјетским тржиштима. „Изван тржишта смо де факто затворени„, рекао је предсједник Сбербанк Герман Греф. Ограничен приступ валутама је највећи проблем цијелог руског банкарства.

„Наша политика је да не коментаришемо гласине и спекулације на тржишту“, рекла је портпаролка Сбербанк Словачка Лубомира Цхмелова, преноси Новинска агенција ТАСР.Оставите одговор