Сбербанк Банка године, кажу економски магазини

Магазин Банкар (The Banker) прогласио је Сбербанк "Банком године”, а магазин Економист ју је рангирао на друго мјесто у поретку поврата на капитал компанија у току посљедњих десет година. Анкета коју је провео Бренд Финанс обухватила је дугачак списак критеријума за оцјену вриједности бренда међу 500 банака које послују глобално, те је међу европским институцијама […]

четвртак, фебруар 28, 2013 / 12:32

Магазин Банкар (The Banker) прогласио је Сбербанк "Банком године”, а магазин Економист ју је рангирао на друго мјесто у поретку поврата на капитал компанија у току посљедњих десет година.

Анкета коју је провео Бренд Финанс обухватила је дугачак списак критеријума за оцјену вриједности бренда међу 500 банака које послују глобално, те је међу европским институцијама Сбербанк заузела друго мјесто.

У 2012. години, вриједност њеног бренда је порасла за 3,4 милијарде долара на укупно 14,2 милијарде долара, што је Банку у глобалном поретку подигло за четири мјеста, до тринаесте позиције.

Критерији анкете су обухватили, између осталог, укупну активу, новчане токове, профит, учешће у тржишту, географску распрострањеност бренда, слику банке међу њеним клијентима и прогнозе кључних индикатора за наредних пет година.

Банкер у Европи тренутно види Сбербанк на другом мјесту, одмах иза француске банке БНП Парибас.

Овакав резултат се може приписати посљедњим активностима Банке међу које спада и велика интеграција подружница Сбербанк Европа АГ у осам земаља централне и источне Европе.

У Словенији, Словачкој, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији, Банка већ послује под именом Сбербанк, што је случај и са Сбербанк Европа АГ холдингом са сједиштем у Бечу.Оставите одговор