Саво Минић: Шамац има добру геостратешку позицију

На питања Фронтала одговара Саво Минић, актуелни начелник Општине Шамац и кандидат да поново освоји ту позицију на изборима који се одржавају у недељу. Kojи је ваш лични мотив да се кандидујете за начелника Шамца, и какав резултат очекујете? Мој лични мотив да се кандидујем за начелника Шамца и на овим изборима је чињеница да […]

петак, октобар 5, 2012 / 11:29

На питања Фронтала одговара Саво Минић, актуелни начелник Општине Шамац и кандидат да поново освоји ту позицију на изборима који се одржавају у недељу.

Kojи је ваш лични мотив да се кандидујете за начелника Шамца, и какав резултат очекујете?

Мој лични мотив да се кандидујем за начелника Шамца и на овим изборима је чињеница да уистину посједујем енергију коју осјећам и којом желим да урадим све оно што је могуће за грађане општине Шамац. Зато што сам у животу оптимиста, зато што сам велики борац, зато што најискреније вјерујем да наш геостратешки положај, наше саобраћајнице, наша лука, наша жељезница, наши путеви могу сигурно допринјети бољем развоју општине Шамац. Чињеница да Хрватска улази у Европску Унију, да ће многи производни погони бити измјештени у Републику Српску, да смо на граници са Републиком Хрватском, да све оно што можемо понудити сигурно у овом моменту представља можда понајбоље услове када је у питању измјештање погона из Европске Уније. Наравно, таксе које смо донјели, које представљају највећее олакшице, постицај за запошљавање и све оно остало што у овом моменту имамо је сигурно један прилични мотив и разлог да будем поново начелник општине Шамац. Очекујем подршку грађана из разлога што смо радили транспарентно, што смо направили писани акт, протоколосали га у смислу да желимо повјерење грађана, јер смо у том акту навели шта смо радили, колико смо уложили, колико смо се задужили, колико је власт прије нас радила и како је радила и ти компаративни подаци несумљиво показују да смо власт која је у много тежа времена много више урадила, што се може и видјети на подручју општине Шамац.

Шта мислите о вашим противкандидатима?

Као пристојан човјек и као неко ко је васпитан не пада ми на памет да радим то што они раде, поготово протукандидат испред СДС-а који чак прозива и породицу и служи се ријечником који је непримјерен за цивилизованог човјека. Ја желим да кажем да о њима као људима имам једно сасвим друго мишљење, али као о политичарима сигурно имам мишљење да у овом моменту не могу урадити ништа оно што бих ја могао урадити, не само из разлога што је Влада Републике Српске у већинском дијелу састављена од странке којој ја припадам, него из разлога што нису могли или нису хтјели, поготово неки од њих који су били на власти, неки чак и три мандата, ништа урадили оно што је могло да се уради, а сада су се сјетили да то раде у доста тежа времена. О њима ће народ рећи, о њима народ зна колико раде, колико могу и колико желе било шта да промјене или да ураде.

Уколико поново освојите мандат, који су кључни инфраструктурни радови које ћете провести, да би побољшали живот грађана?

Кључни инфраструктурни радови на подручју општине Шамац су свакако реконтрукција канализационе мреже у самом граду и реконструкција водоводне мреже, прикопчавање четири приградска насеља: Доња Црквина, Горња Црквина, Писари и Шкарић, који представља један сигурно, не само круцијални пројекат него и генерацијко рјешење проблема питке воде. Ми и дан данас у граду Шамцу, са сваким нестанком електричне енергије имамо преко два или три сата наше објекте и јавне установе без снадбјевања питком водом, да не говорим чињеницу да у овим приградским насељима имамо ендемски нефритис, имамо нешто што сигурно представља проблем . Сама чињеница да је то ендемски значи да је карактеристичан за ово наше подручје. Њемачка Влада је инсталирала заједно са Владом Републике Српске Центар за хемодијализу у Шамцу, а на основу истраживања која су вршена је утврђено да је вода генерчни преносник, што значи да у сваком случају пројекат реконструкције водоводне и канализационе мреже са изграњом хидроглобуса и прикопчавање ових прградских насеља ће допринјети томе да не само да имамо уређеније и боље снадбјевање питком водом него и са аспекта хигијенских услова, имаћемо оно што заслужује град и приградске мјесне заједнице. Капацитети хидроглобуса и сам начин дистрибуције воде направљени су по тзв. прстенастом систему, што значи да ћемо овај водоводни систем без већих проблема моћи проширивати и на остале мјесне заједнице које гравитирају на ове четири на које ће сада бити сам пројекат водовода реализован, што у сваком случају подразујева нешто што је требало Шамцу, нешто што је 40 година стварало проблем. Такође, инфраструктурни радови који су извршени и урађени на изграњи раскрснице са кружним током на источном дијелу уласка у град су побољшали не само путну комуникацију, него су увелико допринјели сигурности грађана. Сваки саобраћајни удес је проблем, а да не говорим живот било ког грађанина, што значи да ови инфраструктурни објекти заједно са изградњом фискултурне дворане, која је такође завршена, праве један амбијент који је апсолутно нормалан и који заслужују грађани општине Шамац.

Који су највећи проблеми у Шамцу, и који су ваши приједлози за рјешавање?

Највећи проблем у општини Шамац је незапосленост. Чињеница да је прије нас завршена приватизација, продаја свих Шамачких фирми, да су оне под кључем, да нема радних мјеста, говори у прилог томе да оно што ћемо радити у наредне четири године је сигурно смањење инфраструктурних пројеката, а економско оживљавање општине . Већ сам рекао да очекујемо један прилив страног капитала због нашег геостратешког положаја, да смо донјели мјере и одлуке таксе и накнаде које у сваком случају могу бити нешто што ће привући стране инвеститоре и што је већ дало своје резултате. На другој страни имамо у буџету могућности и то ћемо урадити и предвидјели смо један дио средстава за јавне радове, увели смо постицај за запошљавање, који ће у наредном манадтном периоду бити много већи. Заједно са Владом Републике Српске смо ушли у један стечајни поступак Хранапродукта, нашли партнера, договорили 200 радних мјеста, што значи да ово није проблем о ком се није размишљало, него да је ово проблем који је почет да се рјешава и сигурно да ћемо са ове три-четири компоненте које сам набројао успјети почети рјешавати проблем незапослености-као највећи проблем на нашој општини.

Које су то капиталне инвестиције, за које можете сад обећати да ће за 365 дана бити готове, или бар да наведете до које фазе би одмакли радови на, рецимо, неком великом пројекту попут реконструкције водовода?

Капиталне инвестиције које можемо обећати да ће за 365 дана бити готове или да ће радови бити поодмакли, су сигурно изграња хидроглобуса- хидроторња на новом изворишту Б3, који би требао да кошта око 1.300.000 КМ и нешто што ће створити предууслов за реализацију пројекта водовода . Капитална инвестиција је такође и улагање у Хранапродукт гдје општина Шамац улаже некретнину вриједну преко 1.500.000 КМ, заједно са страним партнером, у сваком случају ова средства су средства која ће бити експлоатисана дужи временски период. Имамо и обећање да ће средства Инвестиционо развојне банке бити искориштена да заједно са страним партнером покренемо све пилићарске капацитете на подручју општине Шамац, гдје ћемо имати осим уговорених 200 радника у Хранапродукту који ће директно радити и индиректно неколико десетина породица, односно фармера на подручју наше опшине који ће бити везани за ову клаоницу перади, што у сваком случају подразумјева нешто што у овом моменту представља велики успјех и напредак када је у питању инфраструктура која ево можемо и да кажемо доноси нова радна мјеста.

Да ли су велики пројекти у Шамцу или њихове најаве темпирани баш у предизборној кампањи?

Наравно да нису, али као политичар могу рећи да сигурно један дио таквих пројеката сам по себи можда некада и треба реализовати у предвечерје избора, не само и не мислим конкретно на некакав асфалт који се уради на 5 дана прије избора, него мислим на одређене тако да кажем „велике“ пројекте, и они се не могу радити пред изборе, не можемо ми пред изборе радити пројекат Водовода, не можемо радити пред изборе Хранапродукт, не можемо пред изборе радити огромне инфраструктурне пројекте. Они су дошли сами од себе, у смислу да нису временки темпирани, него да је много тога требало да се уради, у студије изводљивости фикси пројекта када је у питању Водовод, сагласности Европске инвестиционе банке и свега онога што је било нужно да преко Министарсва пољопривреде коначно дођемо у ситуацију да можемо реализовати овај пројекат. Када је у питању Хранапродукт, наравно да и то нисмо могли темпирати за изборе из разлога што је стечајни поступак такав да одређени рокови и радње су тачно прописани законом, што значи да се ево хтјело да два капитална пројекта дођу у изборној години, што апсолутно нема никаве везе са намјером него једноставно то се догодило. А чињеница да смо на подручју наше општине уложили 6.000.000 КМ у инфраструктуру говори у прилог томе да смо протекле четири године перманентно радли и да нисмо правили разлику од прве до четврте године од како смо на власти, то грађани знају и то се види по инфраструктури на подручју општине Шамац.

У којој фази се тренутно налази рјешавање проблема Хранапродукта?

Тренутно рјешавање проблема Хранапродукта-можемо рећи да тај проблем више не постоји јер је Влада Републике Српске купила у стечају, стечајну масу 57.000 м2 земљишта са пратећом инфраструктуром, индустријским колосјеком и тако даље, те је својом одлуком то прењела на општину Шамац. Општина Шамац је у року који је добила од Владе Републике Српске већ нашла страног партнера и са њим закључила уговор да ће предметне некретнине остати у власништву општине Шамац све до момента исплате истих од стране нашег партнера. Рализација је кренула и већ су покренуте двије фарме и запослено је првих десетак људи, што надаље говори да то више није проблем, него можемо рећи да је то рализација пројекта самог Хранапродукта.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор