Савјет за штампу: Критиковани медији, али нису именовани

Жалбена комисија Савјета за штампу БиХ оцијенила је да су недавна медијска извјештавања поводом обиљежавања 20 година постојања Републике Српске обиловала непримјереном реториком и садржајима који доприносе поновном ширењу међунационалних тензије и нетолеранције, као и стварању атмосфере страха. "Таква је медијска пракса неприхватљива јер и посредно и непосредно утиче на продубљивање међунационалних тензија и раздора […]

субота, 14 јануара, 2012 / 19:54

Жалбена комисија Савјета за штампу БиХ оцијенила је да су недавна медијска извјештавања поводом обиљежавања 20 година постојања Републике Српске обиловала непримјереном реториком и садржајима који доприносе поновном ширењу међунационалних тензије и нетолеранције, као и стварању атмосфере страха.

"Таква је медијска пракса неприхватљива јер и посредно и непосредно утиче на продубљивање међунационалних тензија и раздора у БиХ", наводи се у саопштењу Жалбене комисије.

Жалбена комисија Савјета за штампу БиХ оцијенила је да један број медија већ дуже вријеме стоји у функцији национал-политичких олигархија и дневно политичких интереса, што је нарочито било видљиво у недавним медијским извјештавањима поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

У Дневнику ФТВ-а, као и емисији "60 минута", емитованој одмах послије Дневника 9. јануара, на Дан, крсну славу и 20 година постојања Републике Српске изнесено је низ оптужби и увреда на рачун српског народа и политичара, те Српске и Србије. Српски народ оптужен је да је "геноцидан од постанка до нестанка". "Морална наказа" настала "експлицитним дивљаштвом", "геноцидна творевина", само су неке од порука Јавног сервиса Федерације БиХ.

Удружења новинара Српске поднијело је Регулаторној агенцији за комуникације пријаву против ФТВ због подстицања и ширења националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Претходно је и "Глас Српске" упутио Регулаторној агенцији за комуникације БиХ новинарско питање у вези са овим случајем, што је уважено као приговор.