Савјет безбједности тражи хитну обуставу насиља у Либији

ЊУЈОРК – Савјет безбедности Уједињених нација затражио хитну обуставу насиља против цивила у Либији, а од власти у Триполију уздржаност и поштовање људских права. СБ је у уторак одржао хитну сједницу због ескалације сукоба у Либији, када су снаге безбједности бомбардовале демонстранте који траже одлазак Муамера Гадафија. У саопштењу послије сједнице СБ, стоји да међународна […]

среда, фебруар 23, 2011 / 17:07

ЊУЈОРК – Савјет безбедности Уједињених нација затражио хитну обуставу насиља против цивила у Либији, а од власти у Триполију уздржаност и поштовање људских права.

СБ је у уторак одржао хитну сједницу због ескалације сукоба у Либији, када су снаге безбједности бомбардовале демонстранте који траже одлазак Муамера Гадафија.

У саопштењу послије сједнице СБ, стоји да међународна заједница захтјева да се омогући хитан приступ међународним посматрачима и хуманитарним агенцијама, као и да се приведу правди одговорни за нападе на грађане.

Свих 15 чланица Савјета безбједности УН саопштило је и да "изражава озбиљну забринутост због стања у Либији", чије власти се позивају да "преузму одговорност и заштите своје становништво".

Међутим, замјеник либијског амбасадора у УН Ибрахим Дабаши, који се оградио од власти Моамера Гадафија, оцјенио је да то саопштење СБ није довољно јако, али да је то корак у исправном правцу, како би се прекинуло крвопролиће.

"Након посљедњих изјава пуковника Гадафија, почели су напади на народ у западном дијелу Либије, прво у Завији, затим у Сурману и Сабрати. Успио је да утиче на неке његове колеге у војсци и они су окупили јединице које нападају људе у свим дијеловима западне Либије. Наравно, људи тамо нису наоружани и мислим да почиње геноцид. Мислим да је изјава Гадафија била знак за његове сараднике да почну геноцид над либијским народом", казао је он.

Подсјетимо, цијели свијет су шокирале вијести да су либијске снаге безбједности, које су у рукама Муамера Гадафија, бомбардовале демонстранте, који већ неколико дана на улицама градова траже одлазак Гадафија с власти.

Гадафијев син, који често умјесто њега иступа у јавности, и државна телевизија демантовали су ту информацију, али је бомбардовања ипак било. Наиме, Гадафијев син Сеиф ал-Ислам је изјавио на државној телевизији да су мета авиона била складишта муниције, а не цивили, док је генерални секретар УН Бан Ки Мун у саопштењу након разговора са Гадафијем рекао да је видио снимке на којима се на цивиле пуца из авиона и хеликоптера.

Специјални савјетници генералног секретара УН Бан Ки Муна због тога су упозорили да, уколико се вијести о масовном насиљу у Либији испоставе тачним, тамошње власти могу бити сматране одговорним за злочине против човјечности.

Међутим, ситуација у Либији и даље је веома неизвјесна, јер је Гадафи у свом посљедњем обраћању јавности рекао да се никада неће повући с власти и да ће се борити до посљедње капи крви. Он је такође рекао и да је наредио војсци и полицији да преузму контролу над ситуацијом у Либији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *