Савез за (не)промјене у Српској

Свједоци смо ових дана помпезног потписивања "ДЕКЛАРАЦИЈЕ", од стране највећег дијела опозиционих партија Републике Српске, потписа који у суштини не представља ништа што производи облигацију за било коју потписницу, овог, у основи празног споразума. ОСНИВАЊЕМ ОВАКВОГ „ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ“ РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ДОБИЛА НИШТА ОСИМ НЕИЗВЈЕСНОСТИ ЗБОГ СЛАБЕ ПОЛИТИКЕ НАЈВЕЋЕ ОПОЗИЦИОНЕ ПАРТИЈЕ У СРПСКОЈ […]

петак, 9 маја, 2014 / 11:37

Свједоци смо ових дана помпезног потписивања "ДЕКЛАРАЦИЈЕ", од стране највећег дијела опозиционих партија Републике Српске, потписа који у суштини не представља ништа што производи облигацију за било коју потписницу, овог, у основи празног споразума.

ОСНИВАЊЕМ ОВАКВОГ „ САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ“ РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ДОБИЛА НИШТА ОСИМ НЕИЗВЈЕСНОСТИ ЗБОГ СЛАБЕ ПОЛИТИКЕ НАЈВЕЋЕ ОПОЗИЦИОНЕ ПАРТИЈЕ У СРПСКОЈ (СДС), ПОЛИТИКЕ ПОДЈЕЛА НА ДОБРЕ И ЛОШЕ МОМКЕ, ПОЛИТИКЕ КОЈА БИ МОГЛА ДОСТА ОДНЕМОЋИ СРПСКОЈ У НАРЕДНИМ КЉУЧНИМ ГОДИНАМА ПО ЊЕН ОПСТАНАК

Пише: Никола Лазаревић

KO СЕ ТО ТАМО ИГРА ?

Свједоци смо ових дана помпезног потписивања „ДЕКЛАРАЦИЈЕ“ од стране највећег дијела опозиционих партија Републике Српске, потписа који у суштини не представља ништа што производи облигацију за било коју потписницу, овог, у основи празног споразума.

Иницијатори и потписници овог необавезујућег споразума су тзв. веће опозиционе партије, мање партије настале (не)намјерним одвајањем појединаца из тих партија због личног интереса, или по нечијем наређењу, поједина удружења грађана, или дијелови тих удружења, те пар појединаца из јавног живота који су ту због жеље (заблуде) да се на овај начин коначно може окренути вода на воденицу исцрпљеног, опљачканог и пониженог српског народа, народа који је изгубио самопоуздање, управо због дјеловања популистичких партија без идеологије, става и програма, те дјеловања појединаца из тих партија под патронатом домаћих и страних ментора задње двије деценије.

Ова егзибиција појединих потрошених политичара и партија, за сваког умног Србина не преставља ништа што већ нису чули и на (не) дјелу видјели у смијешном и лажном послијератном политичком и (не) демократском времену у Републици Српској.

Озбиљна ствар је бавити се народним пословима (политиком), озбиљна ствар је створити државотворну организацију(партију) која може одолити историјским искушењима која су свакодневница српског народа, партију која гради неуништив државни систем и која кроз своје унутрашње дјеловање не може бити урушена од стране појединаца и убачених плаћеника.

Нажалост од рата до данас, због неразумијевања новог пост-комунистичког начина рада и живота једне заједнице, због дјечијих болести које мора да одболује тзв. ново демократско друштво, због клептоманије, отворене издаје и поданичког односа појединаца који су вршили власт, због негативног дјеловања дијела међународне заједнице у БиХ која је де факто ПРОТЕКТОРАТ, де јуре КОНФЕДЕРАЦИЈА, имамо ову полукомичну политичку, економски трагичну и за нормалан свијет несхватљиву ситуацију, ситуацију за коју су већином криве управо чланице овог савеза јер нису искористиле историјску прилику која им је била пружена кроз власт у првим послијератним годинама, власт у времену када је свега било педесет пута више, дугова десет пута мање, у времену када се много могло добити, када се могло помоћи да се проведе послијератна обнова, односно када је требало успоставити неуништив правни и економски поредак.

Због тадашњих промашаја епских размјера, због континуитета уништавања привреде и пљачкања народа без казне оних који су то урадили, данас многи који су требали одговарати праве ову чудновату„спасилачку мисију“ како су умислили појединци из САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ, која у суштини ништа не нуди осим што је против, напротив.

За оне који се разумију у политику и збивања у БиХ ретерирајући се на још рањено друштво изашло из грађанског рата, отворене насртаје бошњачких странака чији је циљ укидање Републике Српске, немалу отворену, или полускривену помоћ дијела међународне заједнице бошњачким напорима и узаврелу политичку ситуацију у свијету због непоштивања међународног права, мора се бити јако опрезан, политички довољно мудар кад се удружујете против других (својих) у јединој правој суштини за 1,36 милиона грађана, суштини крвљу плаћеној, суштини званој Република Српска.

ШТА ТО (НЕ) НУДЕ ?

Не могу се отети утиску како је за сада, вјероватно и од сада, једанаест партија са већом, или мањог снагом и инфраструктуром нека пресликана копија некадашњег тзв. ДОС-а у нашој матици Србији.

Састали су се ту десни, лијеви, полудесни, полулијеви, све су то партије чији су предсједници и људи у најужем руководству већ били на највишим функцијама у Републици Српској, (Чавић, Иванић, Босић) од мјеста предсједника Републике Српске, владе, до министара, посланика и власти на локалном нивоу.

Удружила их је њихова појединачна немоћ у борби против садашње власти која успут буди речено има много више мана него врлина.

Удружили су се они, али је очигледно да их удружују и други, удружују се, чак и уједињују због личног интереса, или по налогу ментора, удружују се да по сваку цијену скину власт у Српској и њену персонификацију која се огледа у лику предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Свакако подржавам промјене, свака промјена мора донијети нови квалитет, шта нуди „савез“ кроз своју ДЕКЛАРАЦИЈУ?

Не нуди ништа, полован договор који се не мора од стране чланства и посебно грађана на изборима потврдити о заједничкој подршци некога за предсједника Републике Српске и члана предсједнишва БиХ из реда српског народа.

Шта још нуде осим дреке о криминалу и корупцији и непотизму, апсолутно ништа, свако има свој тор, свака чланица ће опет сама на изборе, велика је унутарпаријска борба за позиције које ће донијети посланичка и евентуално министарска мјеста.

Свакодневно на локалу групе, или појединци бјеже из једне чланице савеза у другу стварајући мржњу на терену међу њиховим чановима, поједини угледни чланови из партија савеза прелазу у владајућу партију, ори се Република Српска од негативне енергије због негативне кампање чланица савеза, кампање која је почела прије више мјесеци иако су избори у октобру, медији наклоњени савезу дају пуну подршку таквој реторици која разара и пријети да уништи душу измучених грађана Српске.

Криминал, криминал, криминал! ори се од сјевера до југа РС, кад ми дођемо ријешићемо 24 велика случаја, (нешто ми ово много познато). А што не хиљаде? Толико их је било сигурно за ових двадесет година, пита се сваки нормалан грађанин?

Најјаче чланице савеза потписују споразум са партијама које су представници друга два народа у Федерацији под плаштом народних партија Европе и под будним оком међународне заједнице, пара то очи и уши оних који су ратовали за Српску због политике коју су водиле те тзв, народњачке партије из Федерације.

Врши се медијски притисак на преостали(часни) дио опозиције да се удружи са њима, шаљу се преко медија гебелсовске поруке да су сви издајници и марионете ако не уђу у савез, то још више прави јаз између њих и честитих и остварених људи који нису до сада, за разлику од чланица савеза, били у власти.

Један од примјера је конструктивна опозициона Еколошка партија РС којој сви признају да једина има програм и визију развоја Српске за наредне деценије, програма који је добио велику подршку највећих српских стручњака и стручњака из Европске комисије, партије која никад није била ни у једном политичком блоку.

Та партија зелене оријентације није приступила савезу између осталог због невјероватног еколошког злочина који су начиниле власти у Палама и регији града Српско Сарајево довожењем отровног отпада из федерације на регију у којој власт врше највеће партије САВЕЗА ЗА ПРОМЈЕНЕ.

Еколошка партија РС је тражила од руководства тих партија да се ограде од овог злочиначког чина њихових локалних функционера и покрену процедуру смјене, на шта руководство тих партија није реаговало. Прича се да се боје због тога што иза тог злочина стоје много веће звјерке и од самог руководства тих партија.

О каквој правди и примјени Закона причају такви, коме они нуде промјене, о каквом криминалу других причају они због чијих локалних власти стрепи 140.000 становника регије због тровања изворишних зона отровним отпадом, оправдано су се у саопштењу за јавност запитали у Еколошкој партији РС, одбијајући да приступе савезу чији начелници општина са својим сарадницима трују свој народ ?

То је све шта нуди „савез без обавеза“ како га прозваше сви умни и независни интелектуалци у Републици Српској.

Гдје вам је програм, како ћете запослити 200.000 незапослених, какву ћете водити унутрашњу и спољну политику, имате ли јасан став о Србији, Русији, ЕУ, НАТО савезу, оправдано ће се запитати сваки грађанин коме је доста популистичке приче. Јесу ли вам вика на лопове без имена суштинске промјене и разлог формирања савеза без програма и обавеза, пита се незадовољни народ ових дана у Српској?

У ЧЕМУ ЈЕ ОНДА ТРЕБАЛА БИТИ СУШТИНА ДЕКЛАРАЦИЈЕ ?

-признавање унутрашње и спољне политике садашњих власти која је под великим притисцима сачувала суверенитет Српске унутра и подигла углед РС у свијету

-јасна политика према Федерацији, инсистирање на стварном и хитном признавању Дејтонског споразума и Републике Српске у институцијама Федерације без притиска међународне заједнице као знак успостављања повјерења и истинских пријатељских односа, нормалног живота и окретања грађана ка економским и другим темама без страха од поновних сукоба

-јасна политика према ОХР-у, јасна политика према матици Србији, земљама у окружењу, братској Русији, ЕУ, према поштовању међународних уговора, поштовању људских и мањинских права

-преглед стања привредних потенцијала и преосталих природних ресурса

-одређивање стратешких грана привреде за наредне деценије прилагођене природним ресурсима

– прилагођавање образовног система стратешким гранама привреде

– еколошка политика и њено провођење као у Скандинавским земљама и земљама алпског региона

– бесплатно здравство и школство

– доношење Закона о незастаријевању кривичних дјела везано за приватизацију и злоупотребу службеног положаја

-поштовање Закона, пуна подршка Тужилаштву, судовима, инспекцији, полицији и царинским радницима на увођењу реда, наплати пореза, спречавању сваке врсте криминала, испитивање свих криминалних радњи у прошлости и поврат незаконито стечене имовине .

-апсолутно позитивна политичка кампања, истицање позитивних вриједности нашег народа и свих народа у окружењу.

-повратак самопоуздања и вјере у своју државу и нацију кроз позитивну и стваралачку енергија од првог дана ступања на власт, кроз медије, школе, удружења грађана, кроз дјеловање црквених и осталих вјерских службеника, кроз сарадњу државних и локалних власти без обзира која је политичка опција гдје на власти, кроз редовно дружење по општинама и кроз медије са познатим спортистима, умјетницима, научницима и осталим угледним члановима српске и других заједница.

-прављење климе за долазак милиона наших сународника из расијања као туриста и евентуалних послових партнера у разним привредним гранама.

-огромно улагање у спорт, културу и заштиту животне средине као основног услова развоја здраве и продуховљене нације

-заједничка листа са обавезом да нико не смије напустати коалицију у скупштини, што је до сада била редовна пракса марионетских партија и појединаца чалница савеза.

Све ово је суштина и услов да се проведе права реформа уз дату ријеч која живот значи да ће се гарантовати рокови, да неће бити повлашћених док траје морална и привредна обнова.

Све побројано је требало да буде предмет овог споразума од стране потписника па да им вјерују евентуални остали политички партнери и народ, овако остаје још једна неиспричана прича слична изборној 2010. години.

Савез за промјене није положио са овим јефтиним споразумом ни тестове, сумњам да треба овакав на вожњу и да излази.

Невјероватне су политичке, економске и климатске промјене у свијету, они који се нуде српском народу и свим грађанима Српске, они који мисле да имају памет узети печат у руке у име народа морају добро историјски промишљати, имати часне намјере, знати Српску умирити и запослити, пријатељске односе створити са комшијама у Федерацији и земљама окружења, коначно се трајно договорити око ЕУ, поставити се тако да не сметаш великим и да не правиш уступке без велике муке какву само историја на Балакану може донијети, живјети са и уз своју матицу Србију, његовати најбоље односе и пословати са братском Русијом, наставити и продубити добру праксу са пријатељским јеврејским народом, довести све наше из расејања широм свијета да виде коначно праву, поносну и часну РЕПУБЛИКУ СРПСКУ.0 КОМЕНТАРА

 1. Osim poruke da od vlasti postoji nešto gore – opozicija, sve ostalo je zbrda-zdola.

  Odrediti strateške grane privrede 😀 – ili nešto imaš ili nemaš, šta određuješ, ekološki?
  pregled stanja prirodnih resursa – jel’ to ozbiljno?
  инсистирање на стварном и хитном признавању Дејтонског споразума и Републике Српске у институцијама Федерације без притиска међународне заједнице као знак успостављања повјерења и истинских пријатељских односа, – ovo nisam shvatio ni uz najbolju volju, ali sam shvatio da neki tamo izdajnici potpisuju nešto pod plaštom narodnjačkih partija.

  Sve skupa, računajte na svoje glasove kao i do sada, a za Baju ne znam koliko će vam vrednovati ovo razobličavanje opozicije.

  Svim budućim protopolitičarima treba da bude jasno da se politika vodi u realnosti političkih snaga i odnosa. Zato ne treba da se ljute što njihove pompezne deklaracije ne nailaze na neki poseban prijem, i da se ne ljute što, realno zaigraše za Baju.B-)

 2. „То је све шта нуди „савез без обавеза“ како га прозваше сви умни и независни интелектуалци у Републици Српској.“ Zemljo, otvori se…“svi umni i nezavisni intelektualci u RS“,užas, ova fraza ne mene djeluje kao jak laksativ. Dodig je stvarno u velikim problemima kad i Lazarevića regrutuje u tjelesni zdrug.

 3. Bježe ljudi u prošlost zato što danas grozno žive. I onda to fukare zovu – jugonostalgijom! Žele da izbrišemo gumicom ono što smo bili, žele da izbrišemo gumicom godine, desetljeća radosti, sreće, lijepog života. Rodio sam se i živio u puno većoj državi od Bosne i Hercegovine, u kojoj sada živim. I tjeraju me da budem sretan ovdje. A ja ne mogu biti sretan jer znam da živim i da ću umrijeti u zlu koje još nije viđeno, u mržnji, nepoštovanju i preziru kakvi se ne pamte. Svima nam je, osim fukarama, koji nikad ništa nisu vrijedili, a sad su izašli na površinu, bilo bolje. Sad je samo njima dobro. I sad ja moram biti sretan da sam ovdje nitko i ništa. I govore mi da sam jugonostalgičar. Zato što ponirem u ono što sam bio, što sam kao cijenjeni čovjek osvojio. Onda sam dobio sve što čovjek-radnik može dobiti, a u ovoj jebenoj Bosni i Hercegovini dobio sam samo infarkt !

  A što to na mladima ostaje!? Mržnja i zlo! Čekaju te fukare sa sve tri strane u BiH da mi stariji, koji pamtimo da je ne tako davno bilo bolje od ovoga, pokrepamo. Pa da mladi, ne znajući da je bilo puno bolje, prihvate ovo zlo kao najbolje rješenje. Nas vrijeme gazi, na pozornicu dolazi mladež tih fukara koja je puno opasnija od njih samih. Ta mladež ne zna istinu, nitko joj je ne govori. Ta deca su zatrovana permanentnom laži.

  Bio bih budala da se ne mogu pomiriti s raspadom države u kojoj sam rođen. Pomirio sam se s tim da više nema moga dobrog oca Luke i moje mile majke Danice. Njih sam sigurno neusporedivo volio više nego Jugoslaviju. Navikao sam se da ih nema, pa kako se onda neću naviknuti da nema Jugoslavije. Ali nitko mi neće oduzeti pravo da prostor bivše Jugoslavije doživljavam puno ljudskijim od ovoga u kojem danas živim…

 4. марселињо,има тога још, мало више прочачкај, мада је битно да си ти закључак написао.

  фронт,

  што би ја потписивао са Алијиним сином декларацију о сарадњи док не призна Српску, његова партија никад није признала Дејтонски споразум, тиме ни Републику Српску.

  Прочитај ти мало боље текст,порука је признавање Српске у институцијама као знак повјерења да би се коначно реформаторски могло кренути у планирање и развој стратешких грана привреде, којих и како о томе сачекај програм.

  Ти као не знаш циљеве муслиманске елите на челу са Церићем и Изетбеговићем, шта треба, да се још више завлачимо у године, управо се на то и иде, исцрпи народ и они ће се предати или отићи, мало су се зајебали и они и наши који србују, а раде шта им ментори нареде.

 5. Moj jedini komentar na pročitani tekst jeste ona narodna da nije svačije kroz selo pjevati.Ovo kao da je pisao neko iz vladajućeg režima,a ne čovjek koji je nekakva opozicija i hoće nekakve promjene.Po autoru ove režimlije koje nas dovedoše do prosjačkog štapa,uzeše našoj djeci budućnost,učvrstili su poziciju RS.Pa to je za nepovjerovati.Sve me ovo podsjeća na događaj koji bih ja nazvao Šukalo 2.

 6. Наведите један примјер шта није истина од овога што је написано.

  Управо ваши коментари потврђују гебелсовску пропаганду која је наведена у тексту, значи ко неће са вама непријатељ је,ко неће да потпише са ТРОВАЧИМА дјеце и стечајним управницима Српског Сарајева и Пала, тај је за ову власт.

  Подсјећања ради нађите Ниџину колумну о Васићу на овом порталу, отприлике исту поруку носи.

 7. A, lijepo sam rekao alasu:
  alasu pamet u glavu,
  ne uvlači se ,

  ne udvoravaj i dodvoravaj se nikome, pogotovo nečastivima,

  primitivno se na izražavaj,

  ne oponašaj djilkoše,

  ne budi tijesan, jer svaka kritika i najgora ima pouku,
  političari su javne ličnosti i i navikavaj se i na dobre, i na loše kritike,i od svake uzmi ponešto,

  ne upadaj u nacionalne i političke stupice,

  ne gubi zelenu boju,

  ….
  I. šta sad?
  Obećao mu moj sugradjanin BR dati tri glasa,
  ali, i ovo otpade, upravo zbog gore navedenih razloga , čovjek se ponadao da je alas zelen, a on prefarban svim crveno-primitivnim-udvoričkobajevskim farbama ispod kojih zelene nema ni u tragovima….

  Tako, alasu ne preostaje ništa drugo nego blinker i mamci pa na šarane …

  To mu je moj gra(h) i predvidio!

 8. Jedini je babo Alija i potpisao Dejton, ako se ja dobro sjećam, pa ne znam ko se i kada odrekao tog potpisa. Nego ne objasni ti nama šta bi ti to insistirao i kod koga?

  Dosta je krivice onostranih iz efbejha za naše probleme, imaju oni svojih i previše. Ili misliš da su nam oni prokockali 5 budžeta, skoro dvije milijarde keša od privatizacije i još dvije od zaduživanja.

  Idi kod Baje, od Boga je dat i blagoslovi ga.:P

 9. фронт,

  прочитај опет сав текст, видјећеш да се слажеш са свим написаним, да се са нечим не слажеш већ би то написао.

  Пази како коментариш, ово око Алије ти је глупо, ако јавно не усвоје Дејтон и признају Српску значи да народ на терену није прихватио споразум.

  Увијек могу причати да је Алија морао,што ће причати највеће зло било, на терену се сасвим другачије ствари одвијају ко то хоће да види, зато се на томе хитно треба иснсистирати консензусом, зато је и написано да није добро дијелити сад народ на једне и друге.

  Одмах инсистирати да усвоје споразум у скупштини и тиме га правно легализују као вољу народа, иду политичке пресуде у Хагу,следеће двије, три године су кључне, јебеш Додика, Босића, Иванића, Чавића, Лазаревића, суштина је у питању, ако си разумио суштину текста, мој ФРОНТУ.

  Гдје баш нађе да коментаришеш оно што нам даје једину гаранцију?

  Пази мало!

 10. фронт,

  умјерена политика,говоре то наши, а говори и Изетбеговић због избора, инструкције из амбасаде су чудо.

  Кад је тако шта би Изетбеговићу сметало да докаже то дјелом својим партнерима, сваки Србин би то поздравио.

  Неће Хаг ништа укинути без рата, хистерија и пропаганда следећих година иде на штету Српске, ко год био власт јесени неће ништа у оваквом политичком амбијенту учинити, политичка ситуација креира економску нажалост.

  Еколошка партија са овим шаље јасне поруке, не би теби био проблем то потврдити да су потписали декларацију, није лако ходати исправљене кичме и говорити истину, лакше је поред истине пролазити, исплати се политички.

 11. Samo strašite narod bošnjacima, izetbegovićima, rat, histerija, propaganda, savijanje kičme…

  Niko nama nije polomio kičmu kao baja, a sada se u zelenu mantiju obukli i koji bi sa njim da nam polome ono što je nepolomljeno.

  Sramota, i grehota.
  Neka istoričari raspredaju šta je istina i šta nije, a ne oni koji bi da dograbe malo režimskog kolača.

  Narodu treba posla, o tome treba, bez posla nema života, pustite istoriju istoričarima.

  Bože dragi, uvijek i iznova izviru aveti koji bi da krv sišu svome narodu zavadjajući ga s drugima.
  A, svoje sinove odvode iz ovoga pakla šaljući ima harač koji su ubrali od sirotinje.

  Pa dokle?
  I taman misliš , izbitrava se , a ono opet pliva zelena usmrdjela žabokrečina,

 12. У тексту сам навео разлоге зашто „савез за промјене“ није ништа осим чистог политиканства и бацања народу прашине у очи.

  Прво кренимо од основне тврдње о промашеној политици СДС, партије коју цијеним као државотворну, што сам више пута до сада писао.

  Мислим и сад да је најбоље за Српску и СДС био савез са СНСД,неко је то са стране спријечио, не мислећи добро ни Српској, ни овим двјема партијама.

  То је била историјска шанса да се искристалишу три, четири опције у РС и да се добије влада од двије најјаче партије,влада која може заштити Српску и покренути привреду.

  Наравно да би и ми као партија са идеологијом и потреба Српске са пар посланика, добрим програмом и великом енергијом помогли да се Српска еколошки уреди као земље у Алпама.

  Пошто се то није десило по нечијем наређењу, почело је потписом са тзв. народњацима из Федерације, иста прича о умјереној политици њих и наших, осјећа се на километар да добијају налоге шта да говоре.

  Онда иде „савез“, кога он обавезује, превара народа, ПРАВИ САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ значи прво заједничку платформу, после тога програм са роковима, заједничку листу за оба парламента, за члана предсједништва и предсједника Српске, чак и предлог министара владе озбиљан савез понуди, да народ види да се има кадар, о томе сам писао овдје има око пола године.

  Савез за промјене,тачно савез за промјене дресова, сваки дан се врши пребјег група, или појединаца у другу чланицу због боље позиције за изборе, једни на друге причају, нико ником не вјерује, то вам је савез несрећници, у то смо требали да уђемо после тровања Српског Сарајева од стране власти које чине чланице савеза?

  Шта је суштина савеза,осим пар уопштених реченица о правној држави, борби против криминала и корупције, још пар необавезујућих глупости и наравно брига за ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ.

  Како вас није стид, фино сам опоменуо и власт и опозицију у колумни „ДАЉЕ ПРСТЕ ОД ПРИЧЕ О ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА“ прије пар мјесеци.

  Ми смо формирани зато што сте, мислим на све власти, украли преко три милијарде марака шуме, уништили преко 50% извора питке воде, загадили земљиште и ријеке, уништили сељаке, пољопривредна добра, задруге и комбинате за прераду пољопривредних производа, сахранили туризам и…..

  Ово поново пишем јер је једно са другим везано и носи преко сто хиљада радних мјеста у наредном периоду, зашто кад знате нисте до сада нешто урадили док сте били на власти око ове приче, зашто нисте бар од мене преписали па ставили у декларацију да то на нешто личи несрећници?

  О суштини звана РЕПУБЛИКА СРПСКА нећу ни да говорим, то сам написао у колумни, и сад тврдим да СДС води погубну политику по Српску, зато сам и рекао у тексту, да није лако водити партију која ће очувати државу и себе унутра, због клептомана и убачених елемената.

  Нажалост истина је све што сам написао, нека неко демантује било који навод из колумне, или овог коментара.

  Захваљујем се на досадашњим коментарима, ви сте господо живи доказ ГЕБЕЛСОВСКЕ пропаганде која је мјесецима на сцени кроз разне медије којим сви знамо ко им је тата,медија на којим свако десет минута неко уноси разарајућу негативну енергију у народ, било кроз писану, или изговорену ријеч.

  Ма колико то звучало политикантски и патетично, у ово сам ушао чисте савјести, све што сам до данас написао у ове двије године на овом порталу стојим иза сваке ријечи.

  Ја сам један од људи који је морао да организује одбрану народа, направили смо због народњачких партија из Федерације(СДА,ХДЗ)нашу Републику Српску, дужан сам док имам снаге и памети, после тешке болести да је браним, да упозоравам и супростављам се сваком ко намјерно, или из глупости води народ у пропаст.

  Бојим се са оваквим савезом, већином у Скупштини РС од ових десетак партија и још три,четири из федерације,да ће од Српске остати само љуштура, или ће се под плаштом демократских промјена самоуништи.

  Ову сам колумну намјерно написао јуче у једном дашку што кажу и одмах је послао да се не би предомислио.

  Сигуран сам да ће она утицати увелико на понашање свих политичких партија, то ми није било политички мудро, али јесте помогло Српској, због низа грешака које сам спријечио код оних који мисле да се баве политиком.

  О нашем програму, са ким ћемо и како сачекајте,можда поједете оно што сте из себе избацили ви који нападате без аргумената, Еколошка партија РС је и до сада ишла сама на изборе зато што другим није било стало до суштине, власт и привилегије су им биле милије.

  Данас је ситуација другачија, пара нема, Република Српска ће тек да доживи нападе после Хашких пресуда, неће бити лако.

  Зато сам ово и написао, паметан ће ово видјети као опомену и родољубље, они који хоће власт по сваку цијену и њихови ментори ће од данас знати да има још часних људи у Српској, да је српски народ неуништив, да има још много капетана српске војске који бдију над својим чедом.

  С поштовањем Никола Лазаревић

  П.С. Хвала Фронталу на храбрости да објави текст, тиме још једном доказује да је најслободнији медиј у Српској.

 13. У тексту сам навео разлоге зашто „савез за промјене“ није ништа осим чистог политиканства и бацања народу прашине у очи.

  Прво кренимо од основне тврдње о промашеној политици СДС, партије коју цијеним као државотворну, што сам више пута до сада писао.

  Мислим и сад да је најбоље за Српску и СДС био савез са СНСД,неко је то са стране спријечио, не мислећи добро ни Српској, ни овим двјема партијама.

  То је била историјска шанса да се искристалишу три, четири опције у РС и да се добије влада од двије најјаче партије,влада која може заштити Српску и покренути привреду.

  Наравно да би и ми као партија са идеологијом и потреба Српске са пар посланика, добрим програмом и великом енергијом помогли да се Српска еколошки уреди као земље у Алпама.

  Пошто се то није десило по нечијем наређењу, почело је потписом са тзв. народњацима из Федерације, иста прича о умјереној политици њих и наших, осјећа се на километар да добијају налоге шта да говоре.

  Онда иде „савез“, кога он обавезује, превара народа, ПРАВИ САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ значи прво заједничку платформу, после тога програм са роковима, заједничку листу за оба парламента, за члана предсједништва и предсједника Српске, чак и предлог министара владе озбиљан савез понуди, да народ види да се има кадар, о томе сам писао овдје има око пола године.

  Савез за промјене,тачно савез за промјене дресова, сваки дан се врши пребјег група, или појединаца у другу чланицу због боље позиције за изборе, једни на друге причају, нико ником не вјерује, то вам је савез несрећници, у то смо требали да уђемо после тровања Српског Сарајева од стране власти које чине чланице савеза?

  Шта је суштина савеза,осим пар уопштених реченица о правној држави, борби против криминала и корупције, још пар необавезујућих глупости и наравно брига за ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ.

  Како вас није стид, фино сам опоменуо и власт и опозицију у колумни „ДАЉЕ ПРСТЕ ОД ПРИЧЕ О ПРИРОДНИМ РЕСУРСИМА“ прије пар мјесеци.

  Ми смо формирани зато што сте, мислим на све власти, украли преко три милијарде марака шуме, уништили преко 50% извора питке воде, загадили земљиште и ријеке, уништили сељаке, пољопривредна добра, задруге и комбинате за прераду пољопривредних производа, сахранили туризам и…..

  Ово поново пишем јер је једно са другим везано и носи преко сто хиљада радних мјеста у наредном периоду, зашто кад знате нисте до сада нешто урадили док сте били на власти око ове приче, зашто нисте бар од мене преписали па ставили у декларацију да то на нешто личи несрећници?

  О суштини звана РЕПУБЛИКА СРПСКА нећу ни да говорим, то сам написао у колумни, и сад тврдим да СДС води погубну политику по Српску, зато сам и рекао у тексту, да није лако водити партију која ће очувати државу и себе унутра, због клептомана и убачених елемената.

  Нажалост истина је све што сам написао, нека неко демантује било који навод из колумне, или овог коментара.

  Захваљујем се на досадашњим коментарима, ви сте господо живи доказ ГЕБЕЛСОВСКЕ пропаганде која је мјесецима на сцени кроз разне медије којим сви знамо ко им је тата,медија на којим свако десет минута неко уноси разарајућу негативну енергију у народ, било кроз писану, или изговорену ријеч.

  Ма колико то звучало политикантски и патетично, у ово сам ушао чисте савјести, све што сам до данас написао у ове двије године на овом порталу стојим иза сваке ријечи.

  Ја сам један од људи који је морао да организује одбрану народа, направили смо због народњачких партија из Федерације(СДА,ХДЗ)нашу Републику Српску, дужан сам док имам снаге и памети, после тешке болести да је браним, да упозоравам и супростављам се сваком ко намјерно, или из глупости води народ у пропаст.

  Бојим се са оваквим савезом, већином у Скупштини РС од ових десетак партија и још три,четири из федерације,да ће од Српске остати само љуштура, или ће се под плаштом демократских промјена самоуништи.

  Ову сам колумну намјерно написао јуче у једном дашку што кажу и одмах је послао да се не би предомислио.

  Сигуран сам да ће она утицати увелико на понашање свих политичких партија, то ми није било политички мудро, али јесте помогло Српској, због низа грешака које сам спријечио код оних који мисле да се баве политиком.

  О нашем програму, са ким ћемо и како сачекајте,можда поједете оно што сте из себе избацили ви који нападате без аргумената, Еколошка партија РС је и до сада ишла сама на изборе зато што другим није било стало до суштине, власт и привилегије су им биле милије.

  Данас је ситуација другачија, пара нема, Република Српска ће тек да доживи нападе после Хашких пресуда, неће бити лако.

  Зато сам ово и написао, паметан ће ово видјети као опомену и родољубље, они који хоће власт по сваку цијену и њихови ментори ће од данас знати да има још часних људи у Српској, да је српски народ неуништив, да има још много капетана српске војске који бдију над својим чедом.

  С поштовањем Никола Лазаревић

  П.С. Хвала Фронталу на храбрости да објави текст, тиме још једном доказује да је најслободнији медиј у Српској.

 14. „-признавање унутрашње и спољне политике садашњих власти која је под великим притисцима сачувала суверенитет Српске унутра и подигла углед РС у свијету“

  Zajebavaš se, zar ne? Iako nije lako odlučiti koja ti je crtica najsmiješnija ili najneostvarivija, neka „shit of the week“ bude ova gore izdvojena, sa posebnim naglaskom na dio o našem ugledu u svijetu kojeg je podigla sadašnja vlast.

  Lijep pozdrav

 15. Vidim da se ovaj Lazarević upinje iz petnih žila da dokaže da Savez za promjene neće donijeti ništa dobro RS,sa posebnim akcentom na politiku koju vodi SDS.Ja nisam član ni jedne stranke ili partije a bio sam u ovom nesretnom ratu od prvog do posljednjeg dana.To nikad posebno ne potenciram,jer sam to smatrao svojom patriotskom dužnošću.Meni smeta to „busanje u prsa“ u pokušaju da se dokaže „veliki patriotizam“ itd.Sada kao „veliki patriota“ ovaj autor ni jenom riječju ne spominje da je većina onih koji vrše vlast danas rat posmatrala iz sigurne udaljenosti.Borci nam dovedeni na ivicu egzistencije i mnogi su digli ruku na sebe zbog nemogućnosti da ishrane svoju porodicu.Ova vlast koja očigledno ne smeta ovom autoru je tome najviše doprinijela.I sada kada se pokušava nešto promijeniti,nađe se neko ko će zbog svoje povređene sujete kritikovati da to ne valja i odmah se lansira teza da je u opasnosti opstanak RS.Ja mislim da je sada RS ugroženija nego ikad jer se razara iznutra,od strane ove vlasti koja zna samo dizati kredite i zaduživati i nerođenu djecu.Po autoru oni nisu problem,već SDS i njihova politika,koja pokušava nešto promijeniti.Da li će nešto novo donijeti po RS teško je sa sigurnošću reći ali autor „vez zna“ da neće.

 16. immortal, 10.05.2014. 09:30:14 [115500]

  Ajde izdvoj ti malo vremena i napiši nekoliko crtica kao Lazarević šta bi nama najbolje bilo i ko bi nam najbolji bio nemoj samo da pljuješ svakoga ko se imalo potrudi da da svoj doprinos da se nešto popravi.
  Velika većina vas ovde nikad ništa nije napisala konstruktivno osim po nekoliko kletvi, „je*avanje tuđih porodica i majke“, spominjanje kćerki i psovanja a nađu se uvijek da kritikuju ko god napiše rečenicu dvije o razvoju poljoprivrede i turizma.
  Neka ti je na čast.

 17. Lično mislim da je u tekstu moguće pronaći mnoštvo zanimljivih i objektivno utemeljenih navoda, ali ipak nedovoljno „britko“ definisanih i naglašenih. Čak, suprtno (što autoru ne bih savjetovao ubuduće), mnogi navodi su dio „orkestriranog opetovanja“ kakvo slušamo iz dana u dan od svih političkih aktera u Srpskoj.

  Dakle, kad govorimo o promjenama u Srpskoj onda moramo imati na umu dvije odrednice:

  – prvo, preko 20 godine na ovim prostorima (exYu) građani trže promjene, a danas je već jasno kako to traženje nije podrazumijevalo nikakve ideje, niti vizije, o tome šta želimo i možemo. Kako već navedoh, naše promjene idu po „ptincipu PROTIV“, a nikako po „principu ZA“ i to se već jasno pokazuje kao opasna paradigma.

  – drugo, manje-više naša opozicija funkcioniše na osnovu jednostavnog stereotipa: „U Srbiji su se dogodile promjene i to je put kojim i mi moramo poći!“. No, pitanje je da li uopšte razumiju kakve se to promjene dešavaju u Srbiji i koliko su oni iskreno opredjeljeni za mijenjanje društva kakvo nesporno egzistira u toj zemlji.

  To da Srbija, primarno preko nekoliko ključnih političkih aktera, ostvaruje pozitivan napredak danas je gotovo opšteprihvaćena percepcija, no, postavlja se prilično jednostavno pitanje: šta to čini okosnicu promjena u tom društvu?

  Oksvirno možemo ocijeniti da je Toma Nikolić u nekom trenutku procijenio kako postoje objektivne pretpostavke za izvođenje DEMOKRATSKIH PROMJENA u njegovoj zemlji. Objasniću i zbog čega insistiram na tome da su u pitanju DEMOKRATSKE PROMJENE. Naime, Srbijom, kao i svim ostalim exYu državama je dominirala PARTOKRATIJA i to ona najgore vrste – koja zatire demokratiju mnogo gore nego je to činio i komunistički režim npr. 50-ih godina prošlog vijeka. Nikolić je okupio tim od 10-ak osoba, osnovao stranku i jedino šta je mudro (a mudrost počiva na jednostavnosti) izveo jeste da se nije obratio svojoj „glasačkoj mašineriji“, ciljnoj grupi ili članstvu stranke (nije ih ni imao!), nego se obratio NARODU (građanima).

  Ovaj „trik“ je upalio i Nikolić je pobjedio na izborima, a potom je uslijedio sasvim očekivan i predvidiv slijed događaja u vidu „političkog preletaštva“ sa sakvim se decenijama bakću sve naše novonastale države. No, Nikolić tek tada pokazuje politički mudrost i iskustvo, a to je najjasnije vidljivo iz njegovog „stranačkog distanciranja“ (dakle, opet je njegova orjentacija prema građanima, a ne prema stranci koju je osnovao). Stranku „prepušta“ ubjedljivo najboljem „političkom operativcu“ Vučiću, a on se pozicionira kao „otac nacije“.

  Međutim, kod Vučića se jasno vidi da je prošao „Tominu školu“ i da zna kako izbjeći najveću političku opasnost ovih prostora, a kakva se manifestuje u vidu PARTOKRATIJE. Mnogi se posprdno odnose prema obrazovanju Tome Nikolića, a moje mišljenje je da bi upravo takvi mogli mnogo da nauče od njega. Dakle, šta je ono ključno u Vučićevom političkom djelovanju? Gotovo svakim potezom vidljivo je da Vučić ne dozvoljava razvijanje instrumenata PARTOKRATIJE, kako u Srbiji, tako i u vlastitim stranačkim redovima. Upravo je to razlog stalnih smjena, rekonstrukcija, promjena ili kojekakvih „funkcionerskih šaltanja“, kakve u Srbiji svakodnevno viđamo. Aca, Toma i nekoliko njihovih saradnika su osnovali stranku, a dobrano su svjesni kako je njen današnji broj članova prvenstveno posljedica „mijenjanja dresova“ zarad ličnih interesa. Dakle, Vučić je odlično svjestan da većina „njegovih funkcionera“ je pristupila SNS-u primarno zbog ličnog interesa, a „zabole ih“ i za njim i za narodom. Obzirom da im ne duguje ništa, tako ih ovaj „filtrila“ kako mu volja, a ne dozvoljava im nikakvo „umrežavanje“ moći i uticaja na bazi kakvog bi razvijali instrumente partokratije.

  Iole pažljivijem posmatraču je vidljivo da se Aca Vućić i dalje fokusira na građane kao „TEMELJ“ na kom gradi političko djelovanje, dok svoje „političke aktiviste“ doživljava više kao „nužno zlo“, nego kao „političku okosnicu“, kako to čini većina političara na ovim prostorima.

  Dakle, da rezimiram, Srbija je ušla u sveobuhvatne društvene promjene, gdje u nekim sferama postiže bolje rezultate, negdje nešto slabije, međutim, u onoj najvažnijoj aktivnosti – BORBI PROTIV PARTOKRATIJE (kao najopasnijoj društvenoj pojavi naše „tranzicije“) rezultati su nesporni. Na drugoj strani, prije par mjeseci sam Suzani Rađen-Todorić uputio pitanje za Mladena Ivanića (gosta emisije PULS), gdje sam tražio odgovor o tome da li je opozicija voljna uspostaviti praksu (zakonom normalno)da se političko predstavljanje (dakle, parlamentarci, odbornici, članovi odbora i ino) može vršiti samo volonterski. Napomenuo sam kako je i socijalistička praksa bila da je svaki zaposleni politički predstavnik moga samo primati naknade, a nikako platu za svoj politički angažman. To bi na jednoj strani proizvelo ogromne uštede na rashodovnoj strani budžeta, a vremenom i promijenilo STRUKTURU političkih predstavika, obzirom da bi se aktivno politikom bavile osobe koje egzistenciju obezbjeđuju nezavisno od političkog rada (konkretno, srednja klasa – ona društveno najbolja). Ivanić je „pleo“ o tome kako upravljanje novcem treba prenijeti sa ministara na sekretare ministarstava i sl. Kasnije sam Suzani preko Tvitera uputio poruku kako nam je „profa“ pao na trik pitanju. Konkretno, pitanje je bilo da li je Ivanić (i opozicija ukupno) spreman odreći se „političkog udomljavanja“ svojih političkih saradnika, odnosno određi se jednog od najvažnijih instumenata PARTOKRATIJE. Razumio je profesor odlično pitanje, jednako kako sam i ja razumio njegov odgovor.

  Dakle, na samom (samom, samom) kraju, PERTOKRATIJA je najteža „rak rana“ ovog društva i prepreka uspostavljanja demokratije (time i iole „normalnog“ društvenog funkcionisanja) i najvažnija PROMJENA kakvoj treba da težimo jeste njeno sprečavanje i suzbijanje. Ona politička opcija ili grupacija koja pokaže volju da se suprostavi PARTOKRATIJI mora biti spremna da se prvenstveno bori unutar sopstvenih redova, a tek potom sa političkim protivnicima. Da li je to politički i objektivno izvodivo? Pa pogledajmo šta radi Aca Vučić! Naša aktuelna vlast je prije 15-ak godna obučavana od strane Amerikanaca (ono u Mađerskoj), dok nam opoziciju obučava Njemačka i mi se sad kao „nadamo“ nekim promjenama. Kad naši političari (bilo iz vlasti ili opozicije) „skoknu“ do Beograda – da ih „čiča Toma“ malo poduči političkim idejama i vizijama, e tek onda ćemo se moći nadati ozbiljnijim društvenim promjenama.

  Pozdrav i autoru i svim komentarorima uz samo jenu poruku. Ovakvom „razmjenom mišljenja“ se takođe gradi i razvija društvo. Svi mi zajedno možemo iznositi ideje, vizije, kritike i druge pretpostavke razvoja društa, a nikako da samo „buljimo“ u nekoliko političara (koji su nam već „preko glave“) i „čekamo Godoa“, a njega očigledno nema.

 18. Frontu, pročitao sam ovo i moj zaključak je:

  Da on neće biti jedan od osmorke jer je on odradio svoj posao zbog čega su ga i dovezli,
  i basnoslovno platili, naravno našim parama( uzmi ago koliko ti drago)

  A to je, dovesti Srpsku u ovakvo stanje, u bezizlaz, samouništenje kako bi oni dalje u drugoj etapi radili od nas ono što žele.
  Ta druga etapa počinje , najavio ju je Švarcšiling.

  Veliki baja, čestitke na sjajno obavljenom poslu Srpske više nema!

 19. фронт,

  управо овај текст указује на могући развој ситуације, није случајно потписан споразум тзв. народњака у Сарајеву.

  Ко ће бити на том састанку већ се да предпоставити, упозорења Еколошке партије РС да двије највеће партије(нажалост такво је стање)требају имати заједнички став о свему због будућег времена и дјеца схватају, зашто се то није урадило показаће вријеме.

  Искуство показује да ће СДС бити искоришћен и одбачен као и све политике и лидери који су задњих 20 година играли по диктату ментора.

  Циљ је да се разбије политичко јединство оних који представљају 2/3 становника Српске, после ће они бити одбачени, имате примјер Србије.

  имортал,

  да, данас сви знају о Републици Српској, сад у свијету више знају за Српску и Додика него за БиХ и све остале политичаре заједно.

  Прије је била само прича о Силајџићима, Изетбеговићима и високим представницима.

  Министар иностраних послова, предсједник савјета министара, члан предсједништва, ко за њих зна,све је то у сјени можда робусне али по опстанак Српске добре политике.

  Није Никола случајно рекао да се треба сагети само ако баш мораш да се отворено супроставиш великим, такав је Балкан, такав је и читав свијет данас.

  Политика Српске је успјела по први пут да укаже и докаже како су све интеграције угрожене из Федерације, како се не поштује Дејтонски споразум и сви договори због Федерације, мало ли је, ко год дође на власт у Српској не смије мијењати овај чврст став.

  Бојим се да прича о компромисној политици и окупљање тзв, народњака значи нову владу код нас и у савјету министара и онда наравно конференцију у Њемачкој.

  травничанин,

  увијек доста коректно коментаришеш, мораш схватити да није исто бити коментатор без имена и јавна личност која износи своје ставове и ставове партије коју представља.

  Многи су се бусали у прса родољубљем годинама,резултате тих родољуба живимо сви, наравно кад неко напада људе који се нису бавили политиком, који су показали резултате и хуманост, такви морају рећи да су и они учествовали у одбрани народа и стварању Републике Српске.

  НИКО НЕМА ТАПИЈУ НА НАРОД И НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ како овдје Лазаревић написа у својој колумни.

 20. Сигуран сам да ће она утицати увелико на понашање свих политичких партија, то ми није било политички мудро, али јесте помогло Српској, због низа грешака које сам спријечио код оних који мисле да се баве политиком.

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAH :D:D

 21. Ma ova kolumna je stvarno iz temelja uzdrmala političku scenu u Republici Srpskoj. Savez za promjene se raspada, SDS odustaje od opozicionog djelovanja, Dodig mirno spava jer ga poslije ovog teksta čeka ubjedljiva pobjeda u oktobru, i polako planira da se proglasi za doživotnog predsjednika. A mudrog Nikolu da uzme za ličnog adjutanta i savjetnika…:D

 22. Нисте ништа демантовали из навода колумне, ваше подметање је само доказ ГЕБЕЛСОВСКЕ пропаганде која је диригована из једног мјеста.

  Надам се да ће нормални и неутрални који до сада нису гласали, изаћи јесенас на изборе и дати подршку Еколошкој партији РС због програма и чврстог става на очувању Српске, то је реалност.

  Свако нормалан зна да су зелени у најразвијенијим, најчистијим и најкултурнијим земљама Европе донијели кључне промјене уласком у парламенте тих земаља, доношењем и провођењем Закона из те области задње двије деценије.

  Демантујте и ову тврдњу?

  Бориславе,

  разумијем у потпуности, мораш показати да си човјек који мисли и разумије политичку ситуацију,наша оријентација остаје иста, надам се да ћемо добити шансу да покажемо да је народ оправдано гласао ЗА програм и нове људе, бар што се нас тиче.

  Сигурно ћемо у кампањи и после избора оправдати назив и доказати да се може десет пута боље, паметније и сложније унутар Српске, културно и авангардно уз узајамно поштовање комшија и међународне заједнице.

  Поздрав, Вама, свим коментаторима и посјетиоцима портала.

 23. „…moraš pokazati da si čovjek koji misli i razumije političku situaciju…“
  Pa naravno da misli i da razumije političku situaciju… , i ona simbolična tri glasa iz PD su upitna, jer se provaljuješ , jer si prevazišao maxima što lupeta po diviziji.
  Napiši , nemoj što kažeš u dahu, nego pusti da prenoći, pročitaj, pa opet neka prenoći sedam noći, pa ćeš vidjeti da to ne vrijedi ni pišljiva boba.

  A, u oktobru, kad padneš ničice, kad se razlupaš ko glineni lonac, sjetićeš se ti mene, i kajati što me nisi poslušao, što kaže moj sugradjanin Travničanin, nije svačije kroz selo pjevati, za alasa su blinkeri i udice.

  Pa i tamo se ne smiješ tako provaljivati, ja pa ja japaizam baci niz vodu.

  Osvetoljubiv si, nisi mogao da im oprostiš što te nisu pozvali u savez, pa da bi im se osvetio, padaš u kobnu grešku, podržavaš onoga od kojega peru ruke i oni koji su ga dovezli, a o tragediji nacionalnoj koju je napravio, o ekonomskoj propasti, da ne govorimo…

  Jbg ja, alasu, budi mudar, ako ne znaš mudro da zboriš, mudro ćuti…
  Pozdrav iz PD!

 24. Само демантујте чињенице, видим да су неки добили задатак овдје да пазе на наш сваки покрет, одлично, само наставите.

  Гомила глупости које овдје појединци износе увелико однемаже баш оним за које пишу.

  Чуј нису звали часне и авангардне,а звали оне који имају кривичне пријаве.

  Самим тим несрећници говорите да је тамо мјесто само осумњиченим за криминал и оним који сваки дан говоре у ГЕБЕЛСОВСКОЈ пропаганди оно што прво објави Васковић, баш немате среће са Еколошком партијом, шта ћеш друге можете нападати, ваљда имају ораха у џепу.

  Идеју кад нападаш онда сам упадаш у јаму коју си другом намјенио, запитајте се да ли се може побједити визија и частан човјек.

  Медији од часног могу направити нечасног, паметну идеју и визију никад нико није побиједио, неће значи ни Еколошку партију РС моћи побиједити много јачи од вас несрећника за чију се дјецу и вас лично бори коректно и конкретно.

 25. alasu, opet mi te žao, sikiraš se bez potrebe, kao kada bi se drvosječa sikirao hoće li dobiti Nobelovu nagradu…

  Može te, nedobog, strefiti srčka, opusti se, smiri, ne razmišljaj kao onaj pomenuti drvosječa.

  Japaizam je bolest, prevelika nadanja i očekivanja se razbiju o glavu, nedostatak samokontrole i samokritike, pogotovo nemogućnost prihvatanja drugačijeg mišljenja te vode u na pogrešan put.

  Pogledaj oko sebe i upitaj se da nisi ti na tom putu.

  Razmišljaš li ti da ima komentara navlakuša, s ciljem da te navuku da iz petnih žila izvlačiš gluposti, da se profanišeš, da lupetaš, da se sam zarušavaš, …da ti se smiju i izdruguju?

  Ribaru, ne znaš li mudro zboriti, mudro ćuti, jer glava nije izlog pa da se vidi šta je u njoj, i da li išta i ima u njoj.

  sjetićeš se ti mene kada u oktobru vidiš da si zabasao.
  Blinker i udice u ruke i na ribarenje!

 26. Samo demantujte bilo koju činjenicu iz kolumne uporno traži naš Lazarević,alijas ribar.Mada nisu u pitanju činjenice nego lični stavovi autora,evo citiraću prvi pasus kako je po istom trebala da izgleda usvojena Rezolucija.
  Citiram:“priznavanje unutrašnje i spoljne politike sadašnje vlasti,koja je pod velikim pritiscima sačuvala suverenitet Srpske unutra i podigla ugled u svijetu.“
  Moje mišljenje je upravo suprotno.Prvo sadašnje vlasti uopšte nemaju nikakvu politiku.Oni samo slijepo slušaju onog koji se predstavlja kao glavni Baja u RS,a ovaj sebi dozvoljava takve prostačke istupe da je mene ponekad stid što me on predstavlja.Setite se snimljenog razgovora sa direktorom jedne privatne tv kuće i prostačkog psovanja i pretnji,zatim neprimjerenog odnosa prema novinarki na pres konferenciji u I.Sarajevu i da ne nabrajam dalje.Treba li da napominjem da je rekao da Lagumdžija neće nikada biti ministar vanjskih poslova pa bi,da će Srbi u Savjetu ministara imati četiri ministarstva pa ne bi itd.da ne nabrajam,jer ima toga još mnogo.
  Dalje autor navodi da je sadašnja vlast „sačuvala suverenitet Srpske unutra“.Kakav je to suverenitet Srpske unutra i ko ga ugrožava?Pa valjda je i vrapcima na grani jasno da RS upravlja prvenstveno jedan čovjek a svi ostali su samo poslušnici.Da nije mislio da je suvereniter Srpske ugrožen od boraca koji su na margini svih zbivanja,radnika koji su obično roblje sa izuzetkom onih koji sisaju sredstva iz budžeta RS,studenata koji naprasno postadoše kopilad, (izvinjavam se studentima što ih pominjem u ovakvom kontekstu),nezaposlenih koji je sve više i više a o njima niko ne brine i da ne nabrajam dalje.Kakav je to ugled RS u svijetu koji je zaslugom ove vlasti podignut?Koja su to mjerila koja to potvrđuju?Kako da utvrdimo da je sadašnji ugled RS veći nego ranije?Ja mislim da svijet za nas uopšte i ne zna.Sjeti nas se samo kada treba sprovesti neki eksperiment sa ciljem „uvođenja njihove demokratije“.
  I na kraju ja gospodinu Lazareviću želim svako dobro i da dobije šansu da pokaže šta zna u političkom životu RS,ali mislim da će biti teško na ovakav način.

 27. травничанин,

  суверенитет Српске је увијек угрожен од свих бошњачких партија и дијела странаца,не дај Боже још да буде угрожен од наших политичара.

  Кад сам написао унутра, мислио сам на дугогодишње уцјене од стране високог представника према нашим вођама, пренос надлежности и немоћ наших да се томе супроставе.

  Мора се признати да је то пресјечено, да годинама нема преноса надлежности, да је сада Српска партнер у разговорима, ко год дође код нас на власт ако не буде издајник, има уходан пут вјечног позивања на Дејтонски споразум.

  Вечерас гледам Лагумџију код Хаџифејзовића, најављује уставне промјене са прољећа на основу договора са партнерима унутар БиХ и ЕУ.

  Ко су му унутра партнери, колико знам садашња политика сигурно не, ако су то они који су потписали споразум са федералцима онда смо надрљали, обећање ће морати бити испуњено.

  О томе да странци знају за РС управо због чврстог става и позивања на слово Дејтонског споразума ваљда не морамо трошити ријечи, колико их се задњих година измјењало покушавајући савити кичму јасној политици.

  Српска је била позната оволико само за вријеме харизматичног Караџића и са њом се тада преговарало, сад свијет то поново ради, да ли је свијет признавао и преговарао са нама као државом док су је други водили?

  Нисам коментарисао у колумни ништа друго о власти, само сам напоменуо ову реалну чињеницу, остали дио колумне се односио на савез и на оно како смо ми замишљали да се савез морао организовати и обавезати,биће времена да се говори о влади, њеним тајкунима и њеним промашајима.

  Поздрав

 28. алекс,

  са Српском се преговарало за вријеме Караџића и сад, све остало је била класична уцјена наших политчара и насиље високог представника,а Богами и издаја код неких који су тада владали у наше име.

  Немам намјеру расправљати ко је какав, изнио сам непобитне чињенице што се тиче ауторитета наших власти у преговорима са комшијама и странцима.

  поздрав.

 29. Travničanine, moj sugradjanine,

  Dabome da će alas dobiti u oktobru šarenu ništu, i on to dobro zna.

  Ali on je igra ulogu koju je Kalinić igrao na prošlim izborima, ulogu korisnog idiota koju mu je dodijelio korisni nadidiot onih koji su ga dovezli na svojim tenkovima.

  Važno je razbiti biračko tijelo po instrukcijama GB.
  E, sad zašto se prihvatio alas te nečasne , prljave uloge?

  Iz osvete prema onima koji su mu ispred nosa zatvorili vrata saveza za promjene, iz raznoraznih razloga, vjerovatno opravdanih. Teško je s tijesnim japajazmom .

  I drugi razlog je , korist.

  Iskreno se nadam da neće uspjeti.
  Ko u ovakvom jadnom i bijednom položaju Srpske, hvali onoga koji je sve uradio da je nema, a da nije čovjek sa posebnim potrebama, a on to nije, na narodu je da presudi o njemu. Živi bili pa vidjeli.
  No , u svakom slučaju drago mi je što je pokazao da uvijek ima gore od goreg, jadnije od jadnijeg.

  Ipak , kakav god bio ovaj naš baja, a osjetili smo na svojoj koži kakav je , i generacije će iskijavati njegova zlodjela, ima i gorih.

  U ovo zlo vrijeme kada je svakome jasno s kojim smo djavolom imali posla, hvaliti djavola, drskije je nego i najcrnji djavo.

 30. RIBAR

  Prilikom prvog komentara sam namjerno zaobišao vaš navod:
  „- priznavanje unutrašnje i spoljne politike sadašnje vlasti,koja je pod velikim pritiscima sačuvala suverenitet Srpske unutra i podigla ugled u svijetu.“. Obzirom da insistirate na njemu, jednostavno moram to prokomentarisati.

  Vidite, kad pominjete suverenitet, onda moramo uobziriti i činjenicu da je suverenitet uvijek direktno povezan sa sposobnošću nekog društva da se odbrani od spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. U teoriji se ta odbrambena moć uvijek percipira kroz faktore kao što su: ljudstvo, naoružanje, geostrateška pozicija, ekonomija i ino. No, ja na prvo mjesto uvijek postaavljam „VOLJU“ (odlučnost, voljsnost, patriotizam, spremnost) građana da brane „SVOJE“. To činim iz jednostavnog razloga – naučilo me iskustvo. Vidite, bivša Jugoslavija je imala odlične odbrambene kapacitete za očuvanje suvereniteta i to je decenijama uspješno činila u odnosu na brojne male i velike neprijatelje. Međutim, u nekom trenutku nestalo je tog najvažnijeg elementa očuvanja suvereniteta u vidu jasno izražene volje i spremnosti građana da brane svoju zemlju. Zalud bi sve silno oružje i druge pretpostavke, kad nije bilo opredjeljenja građana za takvim djelovanjem. Srbi jesu deklarativno „čuvali Jugoslaviju“, ali objektivno to je bilo mnogo mnogo bliže nekakvom lutanju, nego jasno izraženoj volji.

  Sljedeće šta je nužno uobziriti jeste premisa da suverenitet ili imate ili nemate (sve „između“ je demagogija). Mogu se događati povremene krize ili različita ugrožavanja suvereniteta i to je baš vrijeme kad se provjerava koliko je suverenitet zasnovan na objektivnim pretpostavkama, ili samo postoji „u našim glavama“, u mašti ili našoj narcisoidnosti. Eto, Sirija se trenutno nalazi u jednoj takvoj situaciji i već godinama brani svoj suverenitet, pa čak i pokazuje znake da bi u tome mogla i uspjeti.

  Treći element analize koji moramo uobziriti jeste činjenica da se BiH, prema stručnim parametrima, svrstava u red „slabih država“ (čak „propadajućih“). Te države nisu suverene iz prostog razloga što ne posjeduju niti minimum sposobnosti potrebne za štićenje suvereniteta. To što BiH ne posjeduje adekvatno osposobljenu vojsku, naotužanje, ekonomiju i druge faktore štićenja suvreniteta, e to samo po sebi i nije najvažniji problem. Najgore je što na unutrašnjem planu ne postoji spremnost građana da brane suverenitet svoje države . Unutar srpske i hrvatske etničke zajednice takva volja jasno izostaje, dok se kod Bošnjaka donekle ispoljava, ali više na deklarativnom nivou, nego na iskrenoj spremnosti „da se gine za svoju zemlju“ (ta spremnost samožrtvovanja je prvi i najvažniji element suvereniteta).

  Sad, dolazimo do jednostavnog pitanja: kako je objektivno moguć „suverenitet“ jednog enititeta inače nesuverene države? To je jednostavno budalaština i komentarisati. I BiH i Srpska su jednostavno ad hoc tvorevine (čak posljedice) jednog geopolitičkog procesa od prije 20-ak godina, a to što danas egzistiraju više je posljedica iracionalnosti današnjih odnosa u svijetu, nego stvarnog društvenog bitisanja.

  Sad, u kontekstu navedenog, Vaši navodi o tome kako je „aktuelna vlast“ sačuvala „suverenitet“ ( čuj očuvala suverenitet unutar jedne kolonije) poprilično je neozbiljno. To što Srpska ne raspolaže niti minimumom kapaciteta potrebnih za očuvanje suvereniteta (vojsku, naoružanje, ekonomiju, ljudstvo i ino), to čak i nije naš najteži problem. Naš problem je što ni unutar društva više ne postoji opredjeljenost građana da brane „svoju zemlju“ do one krajnje opcije u kojoj treba ginuti za istu. Do takvog stanja su dovele naše političke „elite“ i trebalo bi da ih zabrine šta su učinili vlastitom društvu i narodu.

  Na kraju ističem kako se u komentarima zadržavam „na načelnom nivou“, izbjegavajući da ulazim u konkretna činjenja (ponašanja) jer jednostavno ne želim zastrašivati građane. Tako ću reći samo jedno: Cjelokupna BiH, pa u Srpska u jednakoj ravni, je samo jedna „jevtina“ imaginacija i imitacija države i društva. To Vam je kao kad ja zamišljam da sam mlad i zgodan i sebe i druge uvjeravam da je tako, a drugi se samo smješkaju (ma vrište od smijeha) na moje budalaste zamisli. Identično, u svojoj narcisoidnosti, možemo maštati o našem suverenitetu i izazivati podsmjeh drugih.

  Na kraju, ističem da je ovo bila samo konstruktivna i prijateljska kritika, a moje lično poštovanje za ono šta činite ničim nije narušeno.

  Pozdrav!

 31. Nisam imao namjeru više komentarisati ovaj tekst,ali je poslednji komentar autora na moj tekst presudio da još jednom pokušam.Gospodin Lazarević napisa da je gledao neku emisiju sa Lagumdžijom koji najavljuje na proleće ustavne promjene na osnovu dogovora sa partnerima unutar BiH.Ko su mu partneri,koliko znam sadašnja politika sigurno ne …Postavio bih pitanje kako to gospodine Lazareviću sigurno znate da sadašnja politika nije sigurno dogovorila početak ustavnih promjena na proleće?Zašto pretpostavljate da su to stranke koje su potpisale narodnjački sporazum?Nije dobro za jednog političara koji se nalazi na čelu jedne stranke da ovako istupa.Jedna vrata zatvarate i to vrata koja po mom mišljenju vode u kakvu takvu budućnost,a druga vrata otvarate i to vrata koja su nas dovela do propasti.Ovakvi stavovi nisu opozicioni.Naprotiv.U BiH i malo dijete zna da SDP i SNSD usko sarađuju i dogovaraju se.Zar poslednja smjena ministara iz SDS na nivou BiH to ne pokazuje.Primjera ima još.

 32. Travničanine moj,

  Zna alas sve kako je i šta je, zna da su baja i Zlaja veliki sećijajarani, zna on i ko je zlaju ustoličio za ministra, zna da da je baja i natooperater kojega mi plaćamo, basnoslovno…Sve on zna, ali:

  ne može da odoli lizalici koju mu baja daje, voli čovjek lizanje, pa šta ćeš mu…

  A, i gorka mu šutkarta kojom su ga šutnuli oni iz saveza za promjene…

  Da su vremena bolja , da se radi, naprimjer, o namještanju neke gradske utakmice, pa da mu čovjek i kroz prste progleda,

  ali, držati stranu dželatu svoga naroda, oooooo, prst na čelo i duboko se zamisliti dokle niske strasti, u prvom redu: posluh , pohlepa, osvetoljubivost, … mogu da srožu čovjekovo Ja…

  Idu dotle da se prave da ne vide oko sebe armiju gladnih, bolesnih, obespravljenih, opljačkanih, prevarenih…ojadjenih ,nego viču njihovom tiraninu:Bravo! Jooooooš!

 33. Бориславе,

  имамо шта имамо,слажем се ја са Вашим тезама,ипак неке ствари се не говоре због душмана, од свих чињеница наведених у мојој колумни нађоше да расправљају о једној реченици.

  Неки дан је Вукановић гостујући у апострофу рекао на крају емисије да се мора признати чињеница о добром вођењу спољне политике.

  Колико знам он је један од људи који највише напада ову власт.

  Можда се може много боље по питању политике,чињенице говоре да се нама више не наређује него се са нама преговара.

  Ово сам написао више за друге, али ето да напишем онолико колико неће штетити општим интересима и да Вам захвалим на конструктивним коментарима.

  поздрав

  Понављам другим коментаторима, демантујте било коју од чињеница које се односе на овакав споразум савеза за промјене.

 34. “ …činjenice govore da se nama više ne naredjuje nego se sa nama pregovara…“

  hahahaha…. eno u Bl čekaju red ispred predsjedničke palate da ih baja primi na pregovore….

  Ma, niko neće s njim da sjedne kao da je gubav ili ima kugu…

  „…dobro vodjenje spoljne politike…“

  Sprda li se to alas, s njima, ili sam sa sobom?

 35. Lazareviću svaki dan si sve bolji i bolji.
  Staro dobro pravilo je da ako imalo vrijediš bićeš napadnut pa tako i ti prolaziš kroz tu fazu, ali kad vidiš koji te satanizatori napadaju mislim da samo otreseš prašinu sa revera i kreneš dalje.
  Ne mogu ti zabraniti da pišeš konkretne prijedloge rješenja i samo nastavi tako. Narod će da prepozna.

 36. По искуству преговора наших вођа са протекторима од рата до уназад пар година, увијек смо надрљали кад смо преговарали, никад ту није било преговора, увијек уцјене.

  Зашто се онда покренуо силни механизам да се уклони главни преговарач из Српске?

  По мени, зато што прекида преговоре.

  По нас су нажалост једино прекинути преговори били добри, то се дешава задњих пет, шест година стално.

  Ускоро ће нам неко рећи од стране протектора да су спремни да нам помогну ако промјенимо преговарача јер прекида преговоре, већ то говоре прављењем неприродних коалиција, сакупљањем појединих лопова у савез ако могу медијски нанијети зло преговарачу,неприродним повезивањем партија из Федерације и РС и невјероватном харангом 80% медија који су под њиховом контролом.

  Питам се ако су за правду и Закон, ако су ту да нам помогну, што пусташе свим послератним владама, свим министрима, и тајкунима да нам униште привреду, да нас опљачкају и понизе до имбецилности, остављајући нашу дјецу без будућности?

  Значи увијек је њихов интерес у питању, каква правда за народ, да су хтјели правду могли су је направити за двије године и у Српској и у Федерацији, од рата је прошло скоро 19 година.

  Данас ми не би ни говорили о кривди већ би живјели и били запослени у уређеној држави са двије републике.

  Чврст српски преговарач је највећи проблем,њему требамо ми да скинемо главу, налогодавци морају остати чистих руку, не би то био први пут у историји Српске и Србије, нажалост због наших издајника и шупака који не виде даље од носа, правимо исте грешке преко сто година.

  Е због тога ово и пишем, ако оде преговарач онај ко дође мора бити много чвршћи, ако нема муда, или има ораха у џепу да би га уцјенили нека не лаже народ да неће попустати, има Српска довољно оних који знају преговарати да противнички преговарач ништа не добије ако договор није прво у нашем, па тек онда у заједничком интересу.

  То је једно, друго, наш народ треба својом памећу и зрелошћу да мијења преговарача, да постави новог који ће бити још чвршћи него стари, јер нам је то једини сигуран пут опстанка на овим просторима.

  Да ли је наш народ зрео, ко се све удружио и под чијим патронатом да се преговарач промјени је више него сумњиво обичном човјеку, а не неком ко води авангардну партију, ко поштује људе без обзира ком народу припадају, ко је морао са својим народом да ствара РС, ко сигурно жели добро народу у Федерацији, али му не пада на памет да му преговарача бира било ко осим нас у Српској.

  Немам ја проблем са промјеном преговарача, ја имам проблем пошто познам добро све евентуалне преговараче који ће бити понуђени као преговарач у име мог народа.

  Поново напомињем да сам разочаран економском политиком, није исто мијењати владу као извршни орган и преговарача као симбол јединства и постојања Републике Српске.

  Тврдим и сад да су двије највеће партије требале ићи заједно, формирати јаку владу и кренути у радикалне реформе, водити исту политику и заједно предложити преговарача.

 37. Никола зар и ти сине Бруте? Склопио си пакт са лажовима, ријеч њиховане вриједи колико пишљив боб.Пишеш о спољној политици, велиш добра је, а не пишеш коликог лошег је донијела та пплитика.

  Знам да се од нечег МОРА жовјети, режије неће ти платити „добра спољна политика (снсд)“. Мени је несхватљиво да неко може нешто добро написати о трентно владајућој партији (додуше има добрих вицева о њима, црњака углавном). Мени је честитије ићи на грађевину радити него надати се лажним обећањима (лудом радовање) снсд.

  био си ми симпатичан лик, ентузијаста, а од сад си само још један у низу полтрона.:(

  Ја ти желим свако добро.

 38. На шта је спао главни баја, кад га ова подгузна мува Никола штити и чупа из блата у које се сам увалио. Никола пропали кандидат свих пропалих листа заједно са главним бајом који за својих 12 година владавине РС довуче до просјачког штапа, јадног и оронулог изгледа, тужне перспективе и прејадних надања да ће мало сутра бити боље. Ах, да, ма све је то крива опозиција каже Никола, па шта си онда ти и шта ће нам то срање од парламентарног живота, ако је оваква катастрофална власт несмјењива?

  Због оваквих ствари, непотизма, деспотизма, корупције, и свега нечовјечног што дави овај народ ко змија жабу, падале су и диктатуре, а сад Никола види трагедију ако се та ругоба од власти промјени демократским изборима? Укините изборе, промјените Устав, док је још вашег времена на леђима народа, тако да можете вјечно владати.

 39. Kakvi pregovori?
  Niko nije prekinuo pregovore, jer ih nije ni bilo.

  Kako se može prekinuti lanac koji nije postojao?

  Ovdje za bajinog vremena bio je školski primjer vazalstva, odnos-narebodavac-izvršilac.

  S jedne strane vlasnici tenkova, s druge onaj kojega su na njima dovezli da im odradjuje posao kodnog naziva SRPSKA MORA PASTI!

  Kakve gluposti pročitasmo!
  Prekinuti pregovore.
  Pregovarati se uvijek mora , MORA, .
  Pregovorima se zaključuju ratovi, poslovi,…
  U kući kojoj nema pregovora, razgovora, dogovora nema sreće.

  Misliš li da je baja prekinuo razgovore?
  Ohoho, ali me nasmija.
  Pa on je naše milione spiskao na lobiste da mu obezbijede bilo kakav susret s nekim važnim, makar dvominutni, samo da se s njim uslika.

  Koliko li je Libermanu i stogodišnjem starcu dao naših miliona da se uslikuje sa Natenjahuom, a od tog susreta imali smo srednji prst.
  A tek koliko nas je stajao dolazak K. Ešton u BL kad joj je ljubio noge !
  Proglasiše taj susret pobjedom, a mi upadosmo u živo blato.

  Alasu, opet koristiš neprimjereno prostačko primitivni bajinizam(šupak, muda) koja ne dolikuju onome ko pretenduje da udje u izbornu trku.

  Kada sam te pročitao?
  Jednom sam rekao da nećeš ni doći do cenzusa, a ti si likovao, meni ne treba cenzus, a biću tamo gdje trebam…

  Ne, nećeš biti tamo gdje ti je obećano. Ušao si u pogrešan voz, zapravo bajin vlak koji će se ubrzo zaustaviti u Foči ili Tunjicama.

  I, ne zavaravaj se, ni hercika neće za tebe da glasa, a tek oni koji znaju koliko je 1 +1 .

  Stani pred ogledalo ili kad odeš na ribarenje pogledaj se u vodi, izvini se sam sebi, i produži dalje.
  Ugaziš li u drek u nečist, a ugazio si, obriši djon travom, ili saperiga u vodi neka ona nosi smrad, vrati se na put kojim idu ljudi, i nastavi s njima da koračaš.

 40. Lazarević sam vrijedi koliko cijeli PDP i SDS zajedno.
  Lazarevićev program je detaljniji od cijele političke scene koja djeluje u Republici.
  Lazarevićev plan o razvoju poljoprivrede i turizma donio bi nam više koristi nego li sve stotine miliona od te sporne 24 privatizacije o kojima Bosić sanja, a pitanje je da li uopšte postoje.
  Lazarević kroz jedan komentar kaže više koristi od Bosića, Ivanića i Čavića zajedno za 4 godine.
  Ali, ali, ali, postoje satane koji je sami djavo poslao iz pakla da popljuvaju svaki normalan komentar, svaki normalan prijedlog, svaki pokušaj da se probudi svijest da se mora ulagati u poljoprivredu i turizam i da se od poljoprivrede može mnogo dobro živiti u ovoj Republici.
  Jedna najveća satana zove se prijedor, konj, čovjek bez duše i morala i trunke svijesti i bez osjećaja šta je zdravo a šta nezdravo. Ko Ivanićev i Čavićev politički program razvoja priželjkivao dabogda mu se kuća tako razvijala.

 41. У задњем коментару на крају сам рекао да сам разочаран економском политиком, био сам њежан шта стварно мислим.

  Видим да је реченица о преговарачу и ставу који мора бити још чвршћи ако промјенимо преговарача изазвала панику, питам се зашто, зар сви у Српској не мислимо тако?

  Зар промјена владе која има овлашћења већа од садашњег преговарача није нужна?

  Зар није логично да су ту владу требале формирати двије најјаче партије, зар би било мало члановима из СДС-а више од половине министара да покажу колико вриједе на дјелу, да приморају партнере на поштен и убитачан рад на економској и моралној обнови Српске?

  Видим неки дан у БЛ како је један од коментатора изнад носи супер одијело, сутрадан ново још боље, до у назад двије године био је у истом одијелу два дана такође у БЛ, биће да га је кренуло.

 42. „Зар није логично да су ту владу требале формирати двије најјаче партије, зар би било мало члановима из СДС-а више од половине министара да покажу колико вриједе на дјелу, да приморају партнере на поштен и убитачан рад на економској и моралној обнови Српске?“

  Jeste logično, i njima je to logično ali oni neće iz principa, njih ne interesuje opšte dobro njih interesuje dobro-njih interesuje dobro samo svoje guzice i njima je ispodniženja praviti vladu sa nekim u kome se neće 1% više pitati od svih ostalih. Samim tim što je njima već nuđena koalicija i na nivou Republike a oni je odbili dolazimo do zaključka da je njima samo cilj vlast, bolje plate, novi posao za prdonju Stevandića, da zaposle Šarovića, treba uhljebiti onog malog prdonjka, ne radi ni Mihajlica nigdje i tako dalje i tako dalje.

 43. Какво црно уједињивање и то као па двије најјаче партије? Чему то води? Није РС само угрожена с вана, па да се замрзне рад свих партија чак и оних малих зелених партијица, него је растурена изнутра, систем су нам сјебали чланови те гангстерске партије СНСД-а, која сад као великодушно треба да уступи СДС-у пола министарстава и да наставе по старом, пљачкај, отимај, продај, задужуј? Па да ли си ти Никола толико наиван или си безобразан према сопственом народу?
  Ја то не бих ни најгорем душманину пожелио, нема више алибија ником, исто овако ћу критиковати сваку наредну власт, била она састављена само од СДС-а, јер нас интересују резултати, а не демагошка патетика и партијашење.

 44. haha, gdje alas vidi pregovore i pregovarače?
  Ko je s njim ikada pregovarao , sve bile same naredbe, i s bajine strane dizanje i ruku i nogu.
  Sjetimo se bruke i sramote kada je alkomanović u UN podigao svoju prljavu šapu za bombardovanje Libije. I to je bio presudan glas.

  Sad im je odradio posao Srpska mora pasti, Srpsaka je pala, i ćao djaci.

  Izraubovanoj mašini je mjesto na deponiji. I odluka je pala. Deponija odredjena, samo mi još ne znamo gdje je.

  Baja u panici, on bi u Tunjice ili u Foču, živa glava, ali on se ne pita, pitaju se oni koji su ga dovezli, pa rad je da ga i odvezu.

  Alas, govori , naravno, u ime baje, o podjeli vlasti izmedju dvije partje

  Moj alasu, ovoj sranci režimskoj treba zabraniti rad, njenim vodjama suditi za ekonomski terorizam, pošto je cilj ekonomskog uništenja Srpske bio uništenjenje Srpske, materijalno i biološki.
  I nažalost, u veliko mjeri uspjeli su.

  Pucali su po svom narodu ubitačnim oružjem -bijedom. Atomsko oružje je ograničeno na uži prostor , ,ali bijeda je razorila u uništila cijelu republiku.

  Uzduž i poprijeko, njenu prošlost i njenu budućnost.
  Razarenje je bilo nemilosrdno, genocidno jer su uništavani i stari i mladi, i još nerodjeni, i muško i žensko…

  Alasu, pljunuo si na sebe pristajući da braniš ubice svoje zemlje i naroda svoga. Da ne bi brukao svoj rod i svoj porod, izvini se samom sebi, lupni si šamarčinu, a pred svoje klekni, sklopi ruke i izvini im se.Traži oprost.

  Pozdrav iz PD!

 45. Da, pa dragi moj alasu. o kakvoj vladi ti govoriš?
  Pa ni nemamo vladu.
  I vlada, i skupština, i srt, i arnus, i senat, i biro ua nezapošljavanje, i predsjedništvo, i ino predstavništva, i savjetnici, i zamjenici, i bors, i sindikat, … to je sve u vlasništvu i pod ingerencijom jednog lica.

  Oni dobijunapismeno šta će reći i to izdeklamuju.

  Tzv premijerka, je najočitiji primjer za to.
  Ona napamet nauči napisani befel, nigdje tačke, nigdje zapete, ne stigne da uzme daha, vidi se da ne govori iz glave, nego da je naizust naučila.

  To je davno trebalo sve raspustiti, do uspostave demokratske vlasti i na taj način sačuvati ogromna sredstva…

  Eh, kažeš, svs, sve, ali da nije prijedora.

  Nudili su i meni alasu transfer, ne da pišem za njih, nego da ne pišem nikako, ali onda ja ne bih bio ja. ja bih bio gori nego ti. Ti makar pišeš pa ljudi vide da si kupljen, otkrio si karte. igraš otvoreno.

 46. харпер,

  није то уједињење него платформа и програм двије партије које имају 2/3 већину у парламенту Српске.

  Ја сам само прагматичан човјек, да се сви на главу посадимо ове двије партије ће имати те 2/3 у парламенту, кад могу у Њемачкој двије најјаче партије заједно, што не би и код нас, то ствара сигурност код грађана.

  Замисли онда још да ми еколози(зелени) као авангарда уђемо са њима у владу и погурамо најбитније ствари, да повучемо силне фондове из екологије, пољопривреде и туризма од наших природних савезника зелених у Европи и зелених фондација свијета, да се народ запосли, да се обезбиједи довољно хране за више година унапријед и да се 100% очисти сва територија Српске?

  Шта би фалило да су се договорили кад иде вријеме о којем треба ћутати и чврсто се договарати у својој кући ради очувања те куће.

  Шта би фалило да Огњен Тадић буде министар правде или главни Тужилац, што не би ви из СДС-а узели полицију, што не би узели кључна министартства макар демагог НОИР био министар умјесто секретар своје партије?

  Што се не би договорили прије, да не може бити министар из редова партнера за кога се имало сумња да је нешто узео, или да је доказано водио лоше министарство?

  Ваљда имате заједно 15 поштених и способних људи?

  Зар би таквој влади неко могао писати шта да ради био овај или други преговарач, зар не би морали гинути ваши партнери да вас прате у економској реформи?

  Знам ако ми добијемо шансу,да ће министри из наше коалиције изгинути да нас прате у резултатима.

  Зар то такмичење у позитивним резултатима унутар владе не би донијело невиђено добро?

  Зар се због тога не би водила јединствена политика и у Сарајеву?

  Зар такви не би могли одолити свим насртајима која се сад дешавају и који су увертира у олују, знаш ти коју и кад?

  Што се тиче зелених партијица мој харперу, није важно колико је партија сад велика, него какве поруке носи, какав програм и идеју има и какви је људи воде.

  Знам ја да ти мислиш као и ја, поштујем ја то што ти радиш за своју партију, нападом на нас знаш да гријешиш, али задатак је задатак.

  Дабогда вама свима Бог дао и данашњи Василије чудотворац оно што себи мислим, разумијем ја све, морам нажалост да вас тучем ријечима због наше(моје) часне намјере и ријечи коју сам дао кад смо формирали партију.

  Знаш кад би ја ћутао да сам предсједник СДС-а и ПДП-а на највећи послератни злочин у Српској довожењем хиљада тона отровног отпада у Пале и Српско Сарајево из Федерације, уз знање и дозволу власти које чине чланови моје партије.

  Да би ја неком вјеровао мора држати ријеч и чврстом руком управљати.

  Ја сам прије мјесец и више тражио, скоро молио ове партије да се ограде од ових кокошара у Палама и Српском Сарајеву, тражио сам да поступе као сваки нормалан човјек што би поступио, наравно ништа нису урадили по том питању, напротив, на разне начине се то покушава заташкати.

  Неће се заташкати, пао би Миле да су његови ово урадили ако не би реаговао, пашћете и ви ако то не урадите својим лоповима и људима који су отровали народ и понизили часну Романију.

  Како да вјерујем неком ко не смије да смијени обичног сеоског ђилкоша са куповном дипломом иако му тај потез невиђено подиже рејтинг у причи пред изборе?

  Још једна ствар харперу, какво је расположење грађана Пала и регије на ово тровање,пљачку шуме, уништавање цјелокупне привреде(само у Палама) 4.500 производних радних мјеста затворено), сељаклук, грађевинску мафију, еколози имају сад 2%3 већину тамо,то су већ два посланика, провјери, замисли шта ће бити кад се тава подгрије?

  Нисам нереалан,знам да само тимска игра побјеђује,зато сам и навео који је тим у Српској сигурно побједнички, знам шта и колико могу помоћи Српској кроз рад Еколошке партије РС, знам колико вриједим тренутно, шта и колико могу урадити за своје Пале, Српско Сарајево и за источни дио Српске.

  Никола Лазаревић има резултате рада, држи ријеч и зна како да оствари оно што је осмислио,оно за шта херцтреф оправдано тврди да много вриједи и хвала му на томе.

 47. Hercika, pa kako si!
  Šta ima u Osječanima, kako tvoja betonaža?
  O, mago je moja omiljena životinja!
  Malo troši, mnogo radi, izdržljiv, kuda drugi ne mogu, on može..
  Evo , hercika, javno kažem da igram za sds, ne radim ništa tajno.
  Priznajem da sam ratni lopov,švercer, da sam prodavao metke neprijatelju koji su sa tim mecima ubijali vašu djecu, sve je to radila moja sekta…

  Sve što ti kažeš , tako je. Osobama sa manjkom sivog materijala, ne treba protivuriječiti, …jer nisu oni krivi što njihovi neimari nisu imali dovoljno, ili nikako sive mase.
  Pozdrav momme herciki iz PD!

 48. Vidim da se rasprava dijelom dotiče i spoljnopolitičkih uticaja na aktuelna dešavanja u Srpskoj, pa bih i o time rekao ponešto.

  Posljedinjih nekoliko godina primjetno je jačanje njemačkog uticaja na procese exYu prostora. Hrvatska je primljena u EU primarno zbog geostrateških interesa Sjedinjenih Država (uostalom kao i 10-ak sličnih država), no, njemačka reakcija na to je ipak uslijedila. Dakle, Njemačka je u NATO ušla pod protektoratom i ni danas ne smije izraziti jasno protivljenje tom vojno-političkom savezu. Amerikanci i njihov „saveznik“ u vidu HDZ-a jesu primorali Njemačku da prihvati ovog novog „punopravnog člana“ EU, ali je iskorištena afera Hipo banke da bi se bar promjenom vlasti zadržao uticaj nad tom zemljom. Sad, može se neko „prisjetiti“ kako je Njemačka baš tom HDZ-u obezbjedila međunarodno priznanje, ali geopolitika ipak podrazumijeva uobzirivanje mnogo više inputa u donošenju zaključaka. Treba se prisjetiti da je upravo Njemačka ponudila najbolje rješenje jugoslavenske krize u vidu konfederacije i trogodišnjeg moratorijuma na otcjepljenje. Sa današnje perspektive jasno je da je to bila ubjediljivo najbolja opcija izbjegavanja rata. To što tadašnje srpske političke elite nisu prepoznale procese i promjene kakve će nastupiti početkom 90-ih, to je drugo pitanje. Tadašnja i ruska i njemačka diplomatija bile su voljne pomoći Srbima, ali pitanje je kako pomoći nekome ko ne zna pomoći sam sebi.

  Dalje, treba se prisjetiti da je prije godinu-dvije i SNS ušao u isti savez narodnjačkih stranaka, te da Njemačka ostvaruje sve jači uticaj na procese u Srbiji. Tu je prošle godine bilo interesantno posmatrati kako su srbijanske vlasti i „briselska administracija“ zajednički ocijenili da će Srbija do 2020. godine postati punopravna članica EU, a onda iznenada Njemačka taj „rok“ pomijera do 2025. godine. Time je Njemačka na 5 godina odgodila pitanje ulaska Srbije u NATO. Da je „prvobitni rok“ (2020.) ostao u opticaju, to bi se Srbija već ove ili naredne godine morala integrisati u NATO savez. Ovako, to za nas tako važno pitanje je odgođeno za nekoliko godina.

  Na kraju (kao i uvijek) na red dolazi i „naša“ Bosna i Hercegovina. To što je SDS, zajedno sa HDZ-om i SDA, ušao u savez narodnjačkih stranaka, to im kratkoročno može donijeti pad rejtinga i kvalifikacije kakve im SNSD „prišiva“ u ovom trenutku, ali dugoročno će im to zasigurno donijeti političke benefite. Sa aspekta spoljnih uticaja, kako rekoh, Njemačka svakako preuzima primat nad ovim prostorima. Što se tiče unutrašnjih promjena na našoj političkoj sceni, tu je prilično sigurno da će SDA pobijediti unutar bošnjačkog etničkog korpusa, zbog čega im ovaj sporazum zasigurno neće naškoditi.

  Dakle, da me neko ne bi pogrešno razumio: ja sam žešći euroskeptik, rusofil i velikoSrbin (u onom pozitivnom smislu), a moj komentar predstavlja samo procjenu onoga šta se dešava i ništa više. Po meni je ideja panslavenizma ili velikog saveza slavenskih naroda za nas sve zajeno ubjedljivo najbolja opcija za budućnost, ali čovječanstvo se ne ponaša kako bih ja želio, nego u sasvim suprotnom pravcu. Kad u takvim okolnostima moramo „birati između dva zla“ onda prihvatam i ovaj njemački uticaj kao dobrodošao (samo da slabi dosadašnji britansko-američki, koji nas je gotovo uništio). Kad još k tome dodamo činjenicu da njemački uticaj ovdje (i inače) podrazumijeva dobru sinergiju sa Rusima, onda od toga ne treba „bježati“.

  Na kraju, ono šta nikako ne smijemo zaobići jeste pitanje njemačke iskrene spremnosti da pomogne Srbima. Ove godine navršava se 100 godina od početka Prvog sv. rata i očekivala se „žešća rasprava“ oko uzroka tog rata. Bilo je očekivano da britanska podvala od prije 100 godina bude centralno pitanje kakvim će se baviti čovječanstvo, ali su se iskusne varalice potrudile da to izbjegnu aktuelnom ukrajinskom krizom. Njemci i Rusi su odlično shvatili kako su dva puta u prošlom vijeku teško izmanipulisani, tako da im slične budalaštine više ne padaju na pamet. Istovremeno, došlo je vrijeme da i mi Srbi shvatimo da smo prije jednog vijeka ušli u „savez sa đavolom“ (britanskim) i da nas je to dovelo gotovo do uništenja. Ako su Rusi mogli Njemcima pružiti ruku prijateljestva, a ni naša nije „zlatna“. Bilo kako bilo, čovječanstvo se nalazi u jednom izuzetno dramatičnom trenutku (mogućeg izbijanja novog svjetskog rata) i svaki svoj potez moramo dobrano izvagati. Uostalom, tolike greške smo načinili u prošlosti da je već krajnje vrijeme da ponešti iz njih i naučimo.

 49. Pozdrav mome sugradjaninu BR,
  Pročitao sam komentar s velikom pažnjom, i u redovima, i izmedju redova.Uglavnom imamo slične poglede na mnoge probleme, ili podudarne.

  Što se mene tiče, mislim da je gledano s ove vremenske distance, bilo pogrešno suprotslavljati se Aneksiji, i njemačkoj sili u oba svjetska rata. Pišali smo uz vjetar, zato nas je i ostala šačica, nažalost danas porobljena od vlastitog svoga agresora.

  Nismo kadri oduprijeti se velikoj sili, ruke hoch, i živa glava.

  Na kraju, za koga su ginuli, da nas danas vlastiti zlotvor gazi i otima nam sve, ruši, pali, prodaje, prisvaja…

  Pa ako smo već okupirani, ako nas vlast kinji, teroriše, neka tobude tudjinska ruka, manje duša boli.

  Kažu mi da sam sds, nisam , nemam namjeru ni da ih ubjedjujem, ja samo od dva zla biram ono za koje mislim da je manje.
  Da sam se ja pitam kao što se ne pitam, ja bih bio za aneksiju , da nas anektiraju Austrija, ili Deutschland, ili Danska, Švedska… , nečemu bi se nadali, bilo bi posla, vratile bi se rode…

 50. prijedor, 12.05.2014. 19:02:46 [115710]

  Pa mrš onda u austriju govno jedno.
  Ovde si došao da promovišeš fašizam. Austriji ruke krvave do lakata, prljavije zemlje u Evropi nema. Ti i jesi za tu zemlju.
  Nemaš ti šta koga ubjeđivati ti si odavno ovde rekao da je tvoj lični prdonja iz SDS-a Bojić. Bojić je jedna prekrižena nulo od čovjeka a što smo se uvjerili iz raznih pisanja ovih dana a ti ne da si nula ti si imaginarni broj, onaj broj što nanosi mnoga zla našoj djeci u školi, onaj broj kojeg sva djeca mrze dok se školuju ti si korjen iz -1.

 51. herctref, 12.05.2014. 16:04:45
  „prijedor ti si zlo i satana“

  Хахахахахахахахаха Бацио си анатему?! Јоооој, г-дине Лазаревићу, видите ли ко Вас овдје једини хвали након овог текста? Додиков кловн из Осијечана! Запитајте се, јер нисте Ви баш тако за потцијенити што се тиче размишљања о политици, иако немате готово никакву подршку бирача. Један опозициони лидер ми је у приватном разговору рекао да сте неприхватљиви, јер сте наводно на прошлим изборима сва мјеста у бирачким одборима дали СНСД-у. Сада жестоко ударате по СДС цласти на Палама, а не искључујете ни могућност коалирања с Додиком, чиме упадате у политички глиб. Ја сам Вас доживио као честитог човјека, идеалисту, а након оваквог текста требаћете много труда да увјерите све незадовољне да није онако како Вам овдје спочитавају коментатори. Надам се да ћете схватити поруку. Г-дине Лазаревићу, Додик мора отићи с политичке сцене у октобру, а разлога је безброј. Према онима који дођу треба задржати критички однос.

  Свакако, осуђујем личне увреде на рачун јавно представљеног г-дина Лазаревића. Ни мени није прихватљиво већина оног што је написао у тексту (мада има добрих и истинитих појединости), али му се обраћам представљен именом и презименом. (Дражен Милосављевић)

 52. drazen78bl, 12.05.2014. 20:17:27 [115714]

  Ćelo, bolje bi ti bilo uzmi knjigu u šake „koaliraj“ se ti sa medicinom ostavi politiku ozbiljnim i ostvarenim ljudima.
  D tačno je trebamo druge ljude, ovi moraju otiči ali tvoje ratnoprofiterske prdonje neće doći u to budi siguran.
  Prdonja Stevandić i prdonja Bosić ne mogu da vode zadrugu a državu bi da vode. Taj film nećeš gledati u ovoj Republici više nikada.

 53. herctref, 12.05.2014. 20:31:56

  Tи ћеш у октобру бити КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА. Ако те Главни не поведе у Русију да му будеш баштован. 😉

  И да те подсјетим, Додик је био профитер у рату, а моји најближи сродници у ВРС од 15.9.1991. (отац) и 26.9.1991. (ујак). Ослобађали су и Дервенту.

 54. prijedor, 12.05.2014. 19:02:46 [1

  Pročitao sam tvoj komentar i moram malčice „cjepidlačiti“ u odnosu na isti. Shvatam tvoju poentu, no, načelno se uvijek treba suprostavljati okupatoru. Međutim, kod nas (u odnosu na cjelokupnu istoriju) problem nije u načelnom suprostavljanju raznim okupatorima, nego u narcisoidnosti naših vođa. Naš narod ima taj specifični mentalitet kakav ne trpi okupatore. Naša cjelokupna (poznata) istorija sastoji se od oslobodilačkih ratova protiv različitih imperija i valjda bi se time trebali dičiti. No, problem je u tome što mi brate nemamo ni mjere, a ni razuma, u tim ratovima. Ratovali su i drugi narodi za slobodu, ali su istovremeno nastojali i sačuvati zdravo jezgro i pretpostavke za dalje bitisanje. Pa šta će im sloboda ako niko ne „pretekne“!? Pri tom su se vodili primarno sopstvenim interesima, dok su interese ostatka čovječanstva postavljali kao sekundarne. Nasupro tome, naši ratovi su imali gotovo suludu paradigmu – ginulo se preko svake mogućnosti i mjere, a mnogo više za „slobodarske ideje“, nego za naše interese. Sad, moglo bi se na prvi pogled pomisliti kako smo nekakav lud narod, ali ne bih se složio sa takvom percepcijom. Naš najveći problem su naše „vođe“. Jbg. nekako se redovno dešava da u zla vremena na čelo Srba izbiju kojekakvi megalomani, samoljubivi i samoživi likovi, kakvima je jedina želja da ih „istorija zapamti“. Koliko će narod postradati zbog njihovih takvih ponašanja, ma to ih ne zanima. Eto uzmi samo prvi sv. rat i 28% izginulog stanovništva (35-40% muške reproduktivne populacije). To je krajnje nerazumno ponašanje iz prostog razloga što nam zalud sloboda, ako nema nikog da u njoj uživa.

  I za Hitlera postoje podaci da je kritikovao germansko sukobljavanje sa Srbima i I sv. ratu. Time ne treba čuditi što je jedino Srbima ponudio „specijalni status“ u odnosu na Trojni pakt (jedino je tražio neometan prolaz). Često ističem kako trebamo žaliti što je Ivo Andrić „odnio u grob“ događanja oko našeg paktiranja sa Hitlerom. U svakom slučaju nesporno je da je znao mnogo o tome, a možda i bio najvažniji akter tog sporazuma, ali o tome nije ostavio traga. Šta danas reći. Eto Francuzi se ponose svojom antifašističkom borbom, a mnogo više od nas su paktirali sa Njemcima. Čerčil je ostao „junak“ tog rata, a zaboravljeno je da je upravo on i stvorio Hitlera (pretvorio ga od marionete do „firera“). Danas su to veliki narodi, a nas ovo malo „preteklih“ danas se bori sa osudama istih tih lažnih saveznika.

  Na kraju, a šta reći, naša istorija je fikusirana na desetine i desetine „junačkih vođa“ kakve zna cjelokupno čovječanstvo, a milioni onih izginulih i trajno obogaljenih ostadoše zaboravljeni. Uostalom, dovoljno je da pogledamo šta se danas dešava. Svakodnevno slušam ko je sve stvorio Republiku Srpsku, pa se zapitam gdje sam to bio 3. marta 92. I zbog čega sam zauzimao jednu od najvažnijih kota u ovoj zemlji. Pitam se i šta sam oktobra 95-e radio u Koprivnoj (tebi je bar poznato šta su tamo radili pripadnici VII Odreda), a slušam razno-razne „junačine“ i muka mi je od njih više. Kako stvari stoje oni u skupim odijelima i kravatama su dali najveći doprinos stvaranju i odbrani Srpske. Slušajući njih i sam počinjem sumnjati u ono šta „očima gledah“ i preživjeh.

  Pozdrav!

 55. дражене,

  добро си ти мене диживио, ја се не мијењам, нисам очекивао од тебе овај ударац, нема везе, програм, кампања и наше понашање ће увјерити тебе и све остале да нисте у праву.

  СДС сматрам државотворном партијом,зар смо ми требали ћутати, а сутра изаћи пред народ са програмом о елитном туристичком и образовном центру, какво Пале може постати због природних и људских капацитета?

  Шта би тек онда тамо народ рекао, да су ме купиле ови сеоски ђилкоши, шумокрадице и стечајни управници привреде Пала?

  На крају крајева, разумијем сваког ко напада, ради то искључиво из личног интереса, опраштам свима.

 56. BORISLAV R., 12.05.2014. 20:41:14 [1

  nije ti analiza potpuna. fali onaj dio koji analizira sta se sve desavalo od 1848. tj. tzv. evropskog proljeca…sve je to uticalo na kasnije odnose. ti se pozivas na period Rusko / Njemackih imperijalnih odnosa. s druge strane, imperijalna Rusija je imala izuzetno dobre odnose i sa Britanijom dok je, recimo, u periodu izmedju dva svjetska rata Rusija (u koju je prebjegao dobar broj protjeranih ruskih aristokratskih individua) najvise simpatija imala medju kobajagi progresivnim dijelom engleza uzivala velike simpatije.. itd. itd..itd..ne mozes istoriju analizirati tako crno/bijelo… ima tu mnogo nijansi izmedju.. cak mi nekad pada na pamet da, kada god elite ne mogu rijesiti unutrasnje socio-ekonomske probleme one same traze vanjski sukob.. i tu se nekako lako dogovore..

 57. Borislave R, dragi moj sugradjanine, veliko hvala na, kako kažeš , „cjepidlačenju“.

  Popovićeva Knjiga o Milutinu je odgovor na sva naša pitanja i dileme. Ni slovo više, ni slovo manje.
  Kad se knjiga pojavila negdje polovinom osamdesetih, pročitao samm je , ne pomišljajući ni u snu da idemo u susret Milutinima našega doba, i bojim se da će ih biti dok god nas ima na ovim prostorima .

  Prijatelju moj, neobično mi je drago da smo se upoznali na Frontalovim vibracijama i nadam se da ćemo nastaviti „cjepidlaćenje“ u našem gradu. Pozvaćemo i Travničanina da nam se pridruži.
  Pozdrav !

 58. inace, u tom period, od polovine 19. vijeka se i javljaju pokreti sa prefiksom „mlada“, prva je, cini mi se, bila Mlada Italija nesto ranije, pa se pojavila Mlada Svicarska, mlada ova, mlada ona, Mlada Evropa, Mladoturci itd… u tom kontekstu treba posmatrati i nacionalno budjenje na nasim prostorima a nikako to porediti sa danasnjom situacijom….

 59. дражене,

  извини, још једна ствар, ниси ме демантовао ни у једном наводу везано за декларацију савеза и моје размишљање каква је требала бити суштина тог њиховог споразума.

  Мора да сам у најбољој намјери по Српску уздрмао редове док су тебе натјерали да пишеш против мене.

  Много си ти паметан момак, сједили смо и причали, хоћеш нешто да промијеш са људима који не припадају више идеји, част појединцима, све их знам.

  Све је то го интерес, са мном си могао бити господин и чист, за четири године посланик, са оваквим поступком који није достојан твоје памети и сигурно добре жеље за истинским промјенама,бојим се да ћеш остати посраник кад те до краја искористе.

  Ја живим за идеју, ова идеја и програм су потребни Српској каква год буде власт, ја сигурно нисам у заблуди,“КО НЕ САЊА И НЕ ЖИВИ“, зар не мој пријатељу?

  Јеси се запитао да ти ниси можда у заблуди, кад сједиш са великим политичара мораш да схватиш да што су већи, све више лажу, да није тако ми би данас били срећна, запослена, 100% еколошки чиста и богата Република.

  Што рече Енгелс у својим најбољим радовима: На сваком стадију развоја људског друштва одређена скупина људи отпада.

  Дражене, ако је циљ направити државу кад дођеш до сто степеница, ти си капацитет да дођеш до врха.

  Једном кад попричам са човјеком десет минута, а ми смо сједили много више, тачно знам колико вриједи за сва времена,знам да ли је господин или фукара.

  Тебе сам оцијенио као интелигентног младог господина, они који су ти рекли да ово напишеш су испод педесете степенице, значи давно су отпали,овим поступком и лицемјерним коментаром си себе подцијенио и ставио се испод њих, не могу да вјерујем шта сам прочитао.

  Молио би те да ништа не одговориш, ако си се нашао увријеђен овим коментаром опрости, сад смо 1:1 и нека на томе остане, немој да са нама испирају зубе гори од нас, молим те твој искрени пријатељ.

  Поздрав.

 60. Ако су ослобађали Дервенту онда знају под чијом је командом читава Посавина ослобођена.
  Ако то знају,онда знају и какве је проблеме Генерал имао са власти СДС-а.
  Ако то знају,онда знају ко је опљачкао РС и створио ратне профитере.И Милорада Додика и њих још стотине који ведре и облаче у СДС-у и онима који су од СДС-а настали.

 61. „Савез за (не)промјене у Српској„
  Пише: Никола Лазаревић

  https://i.chzbgr.com/maxW500/6527216640/h2322F562/

  ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

  „Све је то го интерес, са мном си могао бити господин и чист, за четири године посланик, са оваквим поступком који није достојан твоје памети и сигурно добре жеље за истинским промјенама,бојим се да ћеш остати посраник кад те до краја искористе.„

  http://www.youtube.com/watch?v=kHwdoU_iG6w

  ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

  herctref, 12.05.2014. 11:42:08 [115674]

  „Ali, ali, ali, postoje satane koji je sami djavo poslao iz pakla da popljuvaju svaki normalan komentar, svaki normalan prijedlog„

  Пљујем, пљујеш, пљује, пљујемо, пљујете, пљују.

  Pljujem, pljuješ, pljuje, pljujemo, pljujete, pljuju.

  吐吐吐吐吐吐

  ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

  http://www.youtube.com/watch?v=P5kXd335Wbc

  😛

 62. Колико видим на деведесет коментара, ни један не би који је демантовао тврдње Лазаревића да је савез за промјене једна необавезна скупина разних личних и партијских интереса, савез који ни у чему није погодио оно за шта се у одређеним историјским моментима оваква удруживања потребна, они су по овој декларацији против, без оног нормалног наставка, шта нуде, који су рокови, са којим људима……….?

  Разјасни се реченица о преговарачу и све остало је била лична дисквалификација аутора текста.

  Ипак овај портал завређује много више утемељених коментатора типа Борислава и још неких који имају границу испод које нико не би требао ићи.

 63. Koliko si ti Lazareviću očajan i jadan, pa to je nevjerovatno! Sam sebe hvališ, dižeš u nebesa, ego ti je veći od Pacifika, od svoje sujete ne možeš da podneseš kritiku , užas!!! Imaš podršku bijednog hercike, na dobrom si putu, nema šta! Ko si ti da bilo kome nudiš poslanička mjesta, nemaš 5 članova u partiji, javljaš se ovde pod 5 pseudonima, dobro ti je ovaj pijedor rekao da ideš i pecaš, nije ovo trka za tebe! Predsjednik partije pa se ubi komentarišući na portalu gdje je 98% ljudi politički opredjeljeno, kakva samoubilačka misija, kakvo nerezonsko prolupavanje… ccc

 64. Мислио сам да смо апсолвирали да је Савез за промјене, Савез за два Младена. Нити има заједничког програма нити заједничких листи. Само су заједничка два кандидата. За неколико дана се расписују избори, а на видику још нема назнака ко ће бити та два (не)срећника. Можда неће бити Младени.

  Лазаревићу, прецијенио си Дражена и показао да си млого наиван чоек.

 65. Сикирица,
  Da li si ijednom došao ovde a da nisi bio pod dejstvom nedozvoljenih supstanci?
  http://www.youtube.com/watch?v=8AXvuqJfjIc

  Lazareviću složio bih se sa Siminim komentarom za ovog neuspjelog doktora.
  Mislim da se omašio u tom procjenivanju njega dok ste pili tu nesretnu kafu.
  Toliko je namazan da si mislio da se radi o sposobnom čovjeku, a eto ispalo je da pijete tu kafu da nešto izvuče od tebe, da te špijunira i da brže bolje onom prdonji Stevandići podnese izvještaj.
  Ne znam samo po čemu zaključi da je on sposobna osoba, čovjek koji je završio samo srednju školu, nema nikakvu kvalifikaciju i kao takav bavi se politikom.
  Nije on opasna osoba ni fizički ni po pameti, ali je opasna jer je dvolična. Pili ste tu nesretnu kafu kao prijatelji a onda je on otišao i sve prepričao od A do Š Stevandiću i naravno da je Stevandić rekao da im ne trebaš jer ti bi u toj priči sa njima tražio da radiš kako najbolje znaš i umiješ a oni bi te morali sputavati jer njima takvi ne trebaju. Njima trebaju namazani, licemeri i neradnici koji će raditi kako im Stevandić i Govedarica kažu. Njima treba što više onakvih kao što je onaj slinac iz doma zdravlja iz Bijeljine.
  Eto Lazareviću zašto im ne trebaš.

 66. Ти се стварно Никола зајебаваш овдје са тим неким ставовима и теоријама, исто као да си преспавао прошлу деценију и не знаш да је не тако давно од стране главног баје и његовог криминалног СНСД-а уништена таква једна платформа коју ти опет заговараш као опште добро?
  Колико је уступака направио Додик према Лагумџији да заједно склоне Шаровића и СДС из БХ-власти?
  Ко је луд да се упире поново у те сизифовске послове, да би сачувао позиције управо ове лоповске СНСД-е власти? Како ће бити министар полиције или правосуђа из СДС-а кад мора хапсити коалиционе партнере из СНСД-а или су џаба кречили? Како? Ко ће им то дозволити или ће ићи на прећутни консезус, који би био још погубнији по све нас у РС?

 67. harper, 13.05.2014. 08:49:08 [115743]

  Smanji doživljaj ko će bolan hapsiti, o čemu pričaš?
  Pa više je moguće da će Lazarević hapsiti bandu neko Tadić,Ivanić,Bosić i prdonja Stevandić.
  Nije valjda da se nadaš da će ratnoprofiterska stranka ponovo da sjedne u fotelje?To ne može, mi smo zlopamtiv narod, mi ne opraštamo to.
  A u ostalom šta oni nama nude da mi za njih glasamo? Sebe? Gligorića ili Ivanića, jedan treba da ide u zatvor drugi osuđen pa podmitio sudiju da preinači presudu?
  Nude li možda program razvoja i plan rješenja konkretnih problema? Ne vidim gdje je taj ni program ni plan? Vidiš li ga ti, ako ga vidiš pokaži mi ga.

 68. „Све је то го интерес, са мном си могао бити господин и чист, за четири године посланик, са оваквим поступком који није достојан твоје памети и сигурно добре жеље за истинским промјенама,бојим се да ћеш остати посраник кад те до краја искористе.„

  Ахахахахахаха. Е Дражене, Дражене и ти одјеба посланичко мјесто, ово ти нећу заборавити. B-)

 69. Lazareviću,

  da nisi interesantan ne bi imao ovoliko komentara.
  Ti svakako ne bi dobio glas od ovih plaćenika SDS-a sve i da se svaki dan slikaš sa prdonjom Stevandićem, guslarom Govedaricom, lopovom iz doma zdravlja iz Bijeljine itd itd.
  Na te glasove ne možeš očekivati glasove od ovih plaćenika jer onu su obećani prdonji i kompaniji i to je završena priča.
  Prdonji ne trebaju ni ideje ni ljudi koji će raditi, trebaju mu neki koji će raditi kako on kaže, ali nije to lako naći, neće niko da se posere u svoju struku ili posao koji najbolje zna da radi pa da mu propali i neostvareni doktori i oni kojima je prvi posao bio poslanik da im drže pridike.
  Nego, pametnih ljudi još ima. Ljudi koji cijene ideje i ideologije i ljudi koji su razumni pa pažljivo čitaju program ekološke partije.
  Poslaničko mjesto do dva, ministarsko mjesto u budućoj Vladi biće ogroman uspjeh ekološke partije jer glas onih koji imaju ideje i vizije treba da se čuje iz poslaničke klupe i svako normalan će ga prihvatiti.

 70. симо,

  ја никад никога не прецјењујем нити подцјењујем, ја се понашам, радим по осјећају,видим ја ко има душу и памет, без обзира ако некад погријеши, желим добро и добру се надам.

  Можда сам ја наиван у жељи да будемо паметни у моменту кад се ломи свијет, кад је евидентна поларизација, кад видим колико Србија има мука,кад видим колико манипулишу ти интереси са нама и Федерацијом, кад знам да ми и они имамо историјску шансу да искористимо ривалитет, кад видим да има паметних младих људи који би могли прегорети, или бити одбачени кад буду искоришћени од вукова којим је занимање политичар.

  Веома је то ружно занимање данас, управо због оних који ће зарадити пензију као политичари.

  Ништа лично, нека ми опрости свако ко се нашао прозван, једно је припадати некој од партија која је давно изгубила смисао због чега је настала, друго форсирати идеју која је показала невјероватне резултате у земљама у које нажалост сањају да оду наша дјеца због катастрофалних резултата професионалних политичара у Српској и БиХ.

  Поздрав.

 71. aleks, 12.05.2014. 23:07:57

  Moji navodi ovdje su tek ad hoc emocije ili reakcije na temu ili mišljenja drugih, a to je daleko od bilokakve „analize“. Ponešto znam i o istraživačkim metodama društvenih nauka („obožavam“ koristiti kombinaciju dijalektičko induktivno-deduktivnog metoda sa komparativnim i istorijskim), tako ovo komentarisanje ne bih nikako povezivao sa iole ozbiljnijim analizama.

  No, tvoj komentar mi je privukao pažnju iz prostog razloga što pominješ nekoliko vrlo važnih događaja i međudržavnih odnosa. Obzirim da je tvoj komentar nedovoljno precizan dozvoljavam da i nisam najbolje razumio navode, ali ipak ću iznijeti nekoliko primjedbi:

  Prvo, kad govorimo o 1948. godini onda nužno moramo uobziriti činjenicu da su tadašnji građanski protesti teško zabrinuli zapadne centre moći (nosioce moći i uticaja razvijenih zapasdnih zemalja), te ih primorali na nekoliko „velikih igara“ (kako Britanci nazivaju geopolitičke zaokrete kakvi održavaju njihovu globalnu dominaciju). Interesantno je kako se dogodilo da Marksova filozofska misao postane ideologija, odnosno da se njegove ideje realizuju tamo gdje ih Marks ni u primisli nije doživljavao kao objektivno moguće. Marks je svoja proučavanja najviše bazirao za britansko društvo i cijenio je da upravo to društvo je najbliže ispunjavanju pretpostavljenih uslova tranzicije iz kapitalističkog u socijalističko društvo. Time je ozbiljno ugrožavao britanske centre moći (a posebno u kontekstu globalne hegemonije). Da bi otklonili sopstveno ugrožavanje Britanci su jednostavno „lopticu“ prebacili Rusima (inače tradicionalnim neprijateljima) i obezbjedili dvostruki učinak. Rusima su „uvalili“ idelogiju za kakvu je bilo prilično jednostavno procijeniti da će autodestruktivno djelovati po njih, a sebi su obezbjedili instrument zastrašivanja vlastite populacije, homogenizacije društva protiv ideja kakve su objektivno ugrožavale njihovu dominaciju i ino. Ukratko, kapitalizam, kao oblik društvenog uređenja, već cio vijek se vještački održava i istovremeno obezbjeđuje dominantne poziciju klase bogatih.

  Građanski procesi sa sredine 19-og vijeka u civilizacijskom smislu jedino su proizveli promjene u metodama imperijalnog djelovanja, a suštinski nisu promijenile ništa. Dakle, kolonijalni imperijalizam feudalnog tipa je samo zamijenjen imperijalnim kapitalizmom, a bogati su i dalje bjesomučno i bezobzirno pljačkali, izrabljivali i uništavali siromašne. Čak bi se ovaj oblik imperijalnog djelovanja mogao okvalifikovati kao monstruozniji u odnosu na prethodne obzirom da je izazvao dva svjetska rata u svega pola vijeka.

  Drugo, pominješ nekakvo britansko-rusko savezništvo, a bojim se da te odnose ne poznaješ najbolje. Naime, sve do 1905. godine Britanci su Ruse doživljavali kao protivnike, divljake i seljake koji proizvode jevtine žitarice, kakve su oni skupo preprodavali po cijelom svijetu. Do te godine Britanci su direktno pomagali Japance u ratu sa Rusima, a decenijama su podržavali Turke u njigovom regionalnom rivalstvu spram Rusa. To je istovremeno podrazumijevalo rusko-njemačko približavanje, a kakvo se na Ruse povoljno odrazilo kroz razvoj hemijske (Mendeljejev) i prerađivačke industrije, izgradnje Transsibirskog koridora, razvoja trgovine i dr. To i ne bi bilo problem samo po sebi da Njemačka nije kod Otomanskog carstva obezbjedila koncesije za eksploataciju nafte (prethodno su usavršili tehnilogiju korištenja nafte kao pogonskog goriva). Istovremeno je započeta izgradnja željezničkog koridora Berlin – Bagdad, kojim je trebalo dvosmjerno transportovati naftu ka Njemačkoj, a njihove proizvode ka Turskom carstvu. Takvim potezima Njemačka je direktno ugrozila britanski globalnu dominaciju i to su Britanci mogli preduprijediti jedino ratom. No, kako se kaže: „Britanci vole ratovati tuđim rukama“, pa su manipulativno postali „veliki saveznici“ Rusa i Francuza, koji su za Britanski interes razorili Germane, a Tursko carstvo (donedavnog saveznika) su razorili kako bi zagospodarili njihovim najvećim bogatstvom – naftom.

  Treće, tvoje imputiranje da ja stvari posmatram „crno-bijelo“ baš i ne stoji iz jednostavnog razloga što postoje jasni kriteriji po kojima određujem „krivicu“ pojedinih aktera spornih događaja. Na prvom mjestu uvijek uobzirujem element UZROKA. Smatram da je uzrokovanje ili ciljno izazivanje oružanih sukoba u biti nejveći zločin. Britansko-američka najveća podvala prošlog vijeka sastoji se u postavljanju paradigme prema kojoj se ratovi kvalifikuju kroz prizmu POSLJEDICA (najčešće počinjenih zločina), dok se UZROCI nekako „zaborave“. Brojne ratove su tako izazvali, za ratove okrivili kojekakve njihove marionete (poput npr. Hitlera), sebe proglasili „spasiocima čovječanstva“ i sve to manipulacijom sa ratnim zločinima. Ratni zločini su uvijek prisutne POSLJEDICE oružanih sukoba, a do kakvih ne bi ni došlo da nije bilo UZROKA koji su doveli do takvih posljedica. E ti UZROCI u uglavnom britansko-američke manipulacije kakve su IZAZIVALE ratove („tuđim rukama“). Drugi element po kom određujem nečiju odgovornost jeste PROFIT. Sad, ako isti akter UZROKUJE neki rat i istovremeno najviše PROFITIRA istim, a koga bi trebalo apostofirati kao najvećeg monstruma na ovom svijetu. Eto, zamolio bih te da mi objasniš na koji način bi Hitler obezbjedio onoliko naoružanje, municiju i druge pretpostavke ratovanja da mu Engleska banka već 1933. g. nije dala ogromne kredite?

  Četvrto, uviđam da poistovjećuješ narode i nacije, a to je čest problem kakav nam onemogućava kvalitetnu percepciju društvenih procesa. Narodi su, kako ja to često volim nazvati, „prirodni kolektiviteti kakvi su se hiljadama godina razvijali iz zajedničkog jezgra (od roda i plemena), jedinstvenog jezika, mentaliteta, kulture, tradicije i ino. Sa druge strane, nacije su političko-manipulativne tvorevine ciljno proizvedene za potrebe imperijalnog kapitalizma. Ovo je od iznimne važnosti za shvatanje međunarodnog prava. Narodi su ta kategorija međunarodnog prava kakva je onaj krucijalni nosilac prava. Manipulativno je ova kategorija nosioca prava zamijenjena imaginacijom u vidu nacije i međunarodno pravo je obesmišljeno do krajnjih granica kakve danas uočavamo. Tako je danas međunarodnopravno i civilizacijski „prihvatljivo“ da hrvatska nacija gospodari cjelokupnom teritorijom nekadašnje SR Hrvatske, a još od 822. godine franački zapisi Srbe definišu kao „silan narod rimske provincije Dalmacije“. Tako 1 200 godina bitisanja ovog NARODA na tom prostoru postaje irelevantno za međunarodno pravo jer se „neko“ dosjetio da najvažnijeg nosioca prava u vidu NARODA nazove drugačije (nacijom) i sve njegovo pogazi, obezvrijedi i podredi sopstvenim interesima.

  Na kraju ističem kako volim razmjenjivati mišljenje oko ovih tema, tako da mi ova konverzacija čini zadovoljstvo. Nadam se da moje primjedbe nećeš shvatiti lično ili kako negativno, nego samo kao razmjenu mišljenja. Ponavljam, u svom komentaru si dao premalo inputa da bih mogao shvatiti tvoju percepciju predmetnih procesa i događanja, pa dozvoljavam i mogućnost mojih pogrešnih ocjena nastalih usljed nerazumijevanja.

  U svakom slučaju pozdrav i poštovanje!

 72. Kraju šala, kraju zbilja, nije to ni bezazleno… nije da za brigu mjesta nema…

  Otkuda u mom narodu toliko moralnih spodoba kojima ništa nije sveto?

  Može li, a vidimo da može, da majka iznjedri, ne znam koje ime da mu dam, biće kojem je kadro:

  da djavola andjelom zove,

  da dželatu naroda svoga aplaudira i oreol svetački mu oko glave iscrtava,
  da ljubi skute otimaču dječije poslednje mrve hljeba , i poslednje kapi mlijeka,

  da ode pjeva onome koji
  je ispraznio i zatrnio sela,
  rastjerao nam djecu na sve četri strane svijeta,
  onome koji namjerno stvori armiju nezaposlenih,
  onome zbog kojega nam se djevojke ne udaju, momci ne žene i djeca ne radjaju jer im je ukinuo osnovno pravo na život- pravo na rad….
  onome koji je je na naše ime i pokolenja naših podigao milijarde kredita i podijelio ih članovima horde svoje razbojničke…

 73. necemo se ti i ja nikada oko tih stvari usaglasiti.. iako se djelomicno slazem sa nekim od tvojih zakljucaka.. kada kazem „britanija“ mislim na one koji vladaju Britanijom i njihove odnose sa onima koji vladaju negdje drugo npr. u Rusiji.. sa reakcijom britanskog establismenta vise imaju rezultati francuske revolucije, a sa pojavom Hitlera rezultati njemacke revolucije (1918-1919)..na kraju, nije Hitler dmokratski izabran vec ga je Hindenburg jednostavno imenovao.. slicno se desava sad recimo sa sankcijama prema Rusiji.. sve kao svi se slazu ali londonski City kaze: ne, bez nas..i ja treba da povjerujem u tako ciste odnose kako ih ti predstavljas..sto se tice tog pojma „narod“, o tome zaista ne bih jer istrazivanja pokazuju da je razvoj covjecanstva tekao tako da mozemo svi reci da smo iz istog „plemena“..drzave/nacije jesu otprilike kao sto ti opisujes ali sta da se radi.. tako su odlucili da je lakse (i funkcionalnije) upravljati..zao mi je sto ovako „sturo“ komentarisem ali mi se ne da detaljnije a i nema svrhe..inace, naravno, nista licno…

 74. aleks, 13.05.2014. 19:01:24 [

  Hmmm, Hindenburg je Hitlera imenovao kancelarom tek kad je ovaj opkolio Berlin sa oko 600 000 „smeđekošuljaša“ i zaprijetio da će ih „pustiti“ u grad. No, postavlja se jednostavno pitanje: od kud Hitleru sredstva za financiranje tolike paravojno-političke organizacije? Kako to Engdahl objašnjava: američki diplomata Robert Marf i britanski pukovnik David Stirling „Projekat Hitler“ započinju još 1922. godine, a prilično opširno objašnjava i financiranje Hitlerove stranke prije preuzimanja vlasti, kao i kredite Engleske banke kojima je pokrenuo krajnje iracionalnu njemačku predratnu privredu i stvorio pretpostavke za započinjanje tog rata.

  Nadam se da sam pojasnio i tvoje pitanje šta je to velikog političara i maršala (Hindenburga) navelo da jednu kreaturu poput Hitlera imenuje kancelarom. 10 godina prije toga Hiller je pokušao nasilno preuzeti vlast i završio na 6-ogodišnjoj robiji, te sa opštim podsmjehom njemačkog društva. No, 10-ogodišnje financijsko ciljno i plansko razaranje njemačkog društva rezultiralo je i prihvatanjem kreatura poput Hitlera kao „slamke spasa“. Znaš, stotinama hiljada očajnih Njemaca Hotler je dao tri osnovne stvari: uniformu (da uopšte imaju šta odjenuti), hranu (da ne gladuju) i vjeru u „svijetlu budućnost“ (suprotno dotadašnjem očaju). I šta je Hindenbergu preostalo kao alternativa? Zar da sačeka 600 000 utreniranih batinaša i dozvoli da razore Berlin? I bez njegovog „blagoslova“ Hitler bi postao kancelarom, a koliko se sjećam priča oko „Noći dugih noževa“ – Hindenburg je ipak pokušavao „vrdati“ i izbjeći ono neminovno. Na kraju je ipak maršal imenovao kaplara „firerom (kaplar, ali sa britansko-američkim „leđima“). Uostalom, nije Hindenburg natjerao britansku fulbalsku reprezentaciju da 1938. godine Hitlera pozdravlja naci-pozdravom pred 105 000 prisutnih (hoćeš li da i fotografiju toga postavim?), nego je to učinila britanska vlada! kako li se ono zvao najbolji britanski fudbaler, koji je odbio tako pozdraviti Hitlera i bio izbačen iz reprezentacije?

  Na kraju ističem da i ja još uvijek „šturo“ komentarišem jer mi se ne da „o detaljima“, a vjeruj da mogu ovako još dugo, dugooooo….

 75. херцика,

  хвала што си реалан по питању Еколошке партије РС, да, еколози су на правом путу, биће они у парламенту Српске, имаће и свог министра за екологију, бар ће једна ствар тада бити сигурна код нас.

  Сва територија ће бити очишћена до јуна 2015 године, Српска ће бар у томе бити као земље алпског региона.

  За четири године ће се ријешити све депоније смећа по највећим стандардима, биће ријешено трајно пречишћавање отпадних вода(колектори) у свим градовима, сад то имају половично само два града.

  То су урадили зелени у свакој нормалној држави Европе, то ћемо и ми урадити у Српској.

 76. херцика,

  хвала што си реалан по питању Еколошке партије РС, да, еколози су на правом путу, биће они у парламенту Српске, имаће и свог министра за екологију, бар ће једна ствар тада бити сигурна код нас.

  Сва територија ће бити очишћена до јуна 2015 године, Српска ће бар у томе бити као земље алпског региона.

  За четири године ће се ријешити све депоније смећа по највећим стандардима, биће ријешено трајно пречишћавање отпадних вода(колектори) у свим градовима, сад то имају половично само два града.

  То су урадили зелени у свакој нормалној држави Европе, то ћемо и ми урадити у Српској.

 77. Ja se nadam da ce novi premijer Republike od jeseni računati na ministarsko mjesto za Lazarevića.
  Da li će to biti ministarstvo za ekologije,turizma i voda ili poljoprivrede svjedno je ili čak možda oba što bi bilo najbolje.
  Ekološke partije su dio vlasti u mnogo evropskih država a ja bih izdvojio Njemačku i Austriju. Mislim da su u austriji druga partija po snazi. Ovo nije apel da se ugledamo na evropske zemlje nego da će Lazarević imati od koga da preuzme iskustva ako dobije ministarsko mjesto.

 78. CIC

  Al se nebo osmeiva,
  Al se reka plavi,
  A ribarče u čun sniva
  Jasno ko na javi.
  …………………
  ………………….
  ………………….
  ………………….

  ………………..
  Pa je uze, pa njom brže,
  Da primakne k usti,
  Čun se ljuljnu, on se trže,

  ODE SANAK PUSTI!“

  B. Radičević
  Pjesma posvećena sv alasu Nikoli,samoproglašenom „ljudskom i političkom svecu“

 79. херстреф,

  не морам ја ништа бити, биће народ паметан ако изабере у девет изборних јединица неког од носилаца листа Еколошке партије РС.

  Сигурно ће то бити образовани и остварени људи, без мрље на својој каријери,људи са јасном визијом и задатком шта им је чинити и на који начин.

  Нисам ја крив што је мој интерес да будемо прва Република у бившој Југославији која ће имати здрав и културан живот,што ћемо за двије године имати еколошку државу по том питању каква је сад Словенија,што ћемо имати законе као у Швајцарсој, Аустрији и сјеверној Италији, дисциплину по том питању као у војсци, све то кроз рад зелене партије у парламенту Српске.

  Нисам ја крив што се интерес народа и РС подудара са програмом Еколошке партије РС.

  Нисам ја крив што ће здрава и 100% чиста територија донијети развој пољопривреде и туризма у десет пута већем обиму него што је сад.

  Имамо ми невиђене унутрашње резерве, биће новца и подршке од наших природних савезника, зелени се чврсто држе једни других, провјерите која је најсложнија групација сродних партија у ЕУ и Вијећу Европе у Стразбуру.

  Ја знам да међународна заједница прича са побједницима,знам да данас свака напредна држава мора имати зелене у парламенту и влади,да је због тога много више цјењена у свијету.

  Наравно да Српска има невиђен интерес да има Еколошку партију у парламенту и влади, са Николом Лазаревићем или без њега.

  Знам да минимум десетине милиона еура бесповратних средстава чека Српску у области заштите животне средине,да чекају велика бесповратна средства за Српску у области пољопривреде и туризма, да нас мимо тога чекају најповољнији кредити за пољопривреду и туризам са два посто каматом и грејс периодом од три до шест година, да нас чекају велика средства из разних свјетских фондација из области екологије.

  Све је то реално, сва та средства држе зелене партије ЕУ као дио владе ЕУ, и њихови сарадници по свијету који се са њима консултују коме могу дати новац да се намјенски потроши.

  Замислите колико смо изгубили новца и угледа у Европи па и свијету као напредна заједница да није било безочне пљачке на изборима 2010 године, гдје смо покрадени за најмање два посланика.

  Давали су зелени Европе и свијета новац у ВиХ, и све републике бивше Југославије до уназад десетак година, док нису видјели са каквим лоповима и бескарактерима имају посла, наравно новац није намјенски потрошен, зато сад дају само земљама које имају у парламенту посланике зелених партија.

  Да не дужим, погледајте Мађарску колико је добила пара за вријеме чланства у ЕУ кад није имала зелене у парламенту, а погледајте колико сад добија откада су у парламенту захваљујући паметном премијеру Орбану који их је ставио у своју коалицију да их велики не краду, што су доживљавали преко десет година прије Орбана.

  Ако је за утјеху и наук нама, свугдје велики мале краду на изборима.

  Значи ни чланство ЕУ не гарантује тај новац ако нема чланица зелене у парламенту, јер новац за те намјене држи ЕГП (савез зелених партија Европе) као дио владе у Бриселу.

  Видите шта добија Бугарска, Румунија, Хрватска и остале чланице ЕУ које немају зелене у парламенту, добија исто као и БиХ, на кашичицу, тако то хода код људи који хоће да се намјенски потроше паре које су дали.

  Добра тема за размишљање за ове који не могу да поднесу да неко има став и иде својим путем, да све што је добро ко урадио за Српску похвали, што је лоше на то укаже опет савјетодавно,конкретно и коректно, доказ је и наш осврт на „савез за промјене“.

  П.С. Да са разумијемо,наш програм се ослања на невиђене унутрашње потенцијале, ова помоћ и сарадња су добро дошли и дио су логичне сарадње савеза зелених партија које се братски помажу, али је основа дјеловања јасна порука „МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЈЕЛУЈ ЛОКАЛНО“

  С поштовањем

 80. војо,

  нема смисла,ниси ти оволико низак, наравно ни глуп, бар те ја кроз ове двије године нисам тако доживио.

  Много ми је жао људи који имају памет, а туђе су слуге, разумио би те да си каква љига од човјека.

  Ако немаш шта демантовати од по мени необоривих чињеница из колумне и сваког мог коментара,био би ред да ћутиш.

  Поздрав.

 81. ribar

  Kada bih ulazio u demantije stvorio bi se dojam da obracam paznju na ovakve stvari, a i povelik je tekst pa nemam zivaca da se upustam u sustinu, jer sustine i nema.

  Ali ajd da se osvrnem na jednu stvar. Pomenuli ste da su Bosic ,Cavic i Ivanic reciklirani da su dugo na vlasti itd.. Prvo Bosic nikad nije bio na bilo kojoj funkciji u RS a Dodik je bio duze u vlasti od Ivanica i Cavica zajedno. Dodik je na politickoj sceni jos od SKJ preko reformista, poslanika u parlamentu muslimansko-hrvatske federacije, poslanika u skups. RS, premijer jedan put, pa opet poslanik pa premijer, pa predsjednik. Bar 25 godina na politickoj sceni aktivno. Uostalom cijeli vrh SNSD-a je sastavljen od politickih dinosaurusa i pripadnika bivse crvene burzoazije istreniranih u „Kumrovackoj skoli“ amoralne politike. Politike koja nas je na kraju krajeva i dovela u stanje u kome smo sad…

  Eto to je jedino sto mi se da da demantujem, za ostalo iskreno nemam zivaca jer se tekst sastoji od recikliranih izjava Dodika, Cvijanovicke i ostalih. Vidi se da je malo ovoga iz vase glave…

  Pozdrav

 82. vojo85, 14.05.2014. 22:48:24 [115898]

  Mislim da ti je džaba to što radiš.

  Ne može SDS više nikada da vlada Republikom i tačka. Oni su svoje rekli tokom rata i neposredno posle rata. Oni su proizveli i Ivanića koji nas unazadio 20 godina i to narod Republike neće više nikada sebi dozvoliti.

  Bolje bi ti bilo da demantuješ Lazarevića ako šta imaš demantovati, a pošto nemaš skrećeš sa „podteme“ koja nam se nametnula a to ekološka partija i njezin zdrav i provodiv program.
  Zamisli koliko moraš biti debil kada za izjave Lazarevića da ima plan kako da podigne poljoprivrednju proizvodnju i unaprijedi turizam, što je više puta objašnjavao, okarakterišeš kao naručen tekst od strane vladajuće stranke. Jesi li ti stvarno debil ili ti je SDS ljubavnica pa da možeš da pljuješ po nečemu zdravom i normalnom. Pa vi pljuvači ste gori od direktnih prdstavnika opozicije.

  Izvolite gospodo pa recite šta ne valja u Lazarevićevom programu. Dakle vi stavljate na tas nešto potpuno zdravo i normalno ma ko god bio predlagač i sa druge strane lažne promjene opozicije koja još ni jedne jedine rečenice ne napisaše šta će to mijenjati, ko će mijenjati i kako ćemo živiti ako nas uzjašu na jesen.
  Samo debilima i satanama prevagne ovaj drugi tas i samo zato što su kao opozicija vlasti. Dakle imamo situaciju da je bitno da na vlast dođe bilo ko drugi pa po cijenu nikakvih promjena ali samo da su drugi.

  Šta je onda ovo nego klasična borba za fotelje, veće plate, još 20-ak upravnih odbora, još privilegija, još svega a narod ko je*e.

 83. војо,

  опет замјењујеш тезе, нисам ја рекао да су рециклирани наведени политичари,поменуо сам да савез чине бивши предсједници и министри, па као примјер навео најјача имена, што ти из тога поруке извлачиш то је твој проблем.

  Ја те људе цијеним као паметне, да то нису,не би били оно што јесу, баш због тога се и данас не могу начудити оваквом споразуму који никога не обавезује, лошој тактици и негативној енергији коју носи њихова прерана кампања.

  У тексту стоји да савез нема суштину, објашњавајући на крају текста каква је по мени требала бити суштина декларације.

  Држимо се текста и чињеница, посебно немој да некоме ко има став,ко јавно све говори и пише, по многима врло интересантно, да говориш како било кога копира.

  Ја ти гаранутјем да сам овај обиман текст написао у цугу, замисли да сам мало анализирао и вагао, баш због тога је фалила једна ријеч и пар слова су погрешно откуцана.

  Поздрав

  П.С. Шта мислиш да сам ја био на њиховом мјесту некад да ли би данас уопште био потребан неки савез против некога, да ли би да сам ја правио овај савез, он био против некога, или би био са јасним ЗА, да га народ препозна и подржи, да ли би савез водио негативну или позитивну кампању?

 84. Рибар, колико те плаћа Додик да пишеш овакве дебилозе и сам себе коментаришеш на њима? Колико теби фали људскости па да напишеш зашто да нам на челу РС буде тајкун и интересџија какав је Додик, док тамо гледамо неког бившег борца како једе мекиње? Одакле долазе те аномалије и таква врста девијација у нашем систему? Колико је лично богатство тајкуна Додика и одакле му то исто? Је ли то толико мудро слово, него нас овдје смараш разним глупостима, па за тебе не би могли гласати ни твоји укућани, јер си дволичан човјек!

 85. Ne znam čemu ovolika pažnja ovom tekstu.Ja bih se kao njegov autor zabrinuo kada me hvale režimski komentatori.Da se ponovo uključim ponukao me komentar harpera o čovjeku sa Ozrena koji preživljava sa svojom suprugom jedući stočnu hranu.Ako sam dobro zapamtio mislim da se zove Rajko i da je borac prve kategorije.Koliko ovakvih ljudi još ima u RS?Zašto se i poslije dvadeset godina od završetka rata javljaju ovakvi slučajevi?Ko je kriv zbog toga?Šta radi BORS?Sve su ovo veoma važna pitanja koja nažalost nisu u fokusu zbivanja.Predlažem da se bar mi koji smo bili nekakvi borci za RS organizujemo i pomognemo ovom čovjeku.Neka ovaj portal pokrene akciju pomoći putem humanitarnog broja pa da pozivom na isti pomognemo našem Rajku,kada ga je država odbacila,mi ne moramo.Vjerujem da bih i BN televizija javno objavila ovaj humanitarni broj i tako se pridružila ovoj akciji.

 86. Travničanine, dobar prijedlog!
  Koliko li je takvh , majko moja.
  Za koga i za što su ratovali, da jedu prekrupu pobudjalu, i stočno brašno. Jeza me prodje kad se sjetim onoga šta sam vidio.

  A, sveti alas ode pjeva onima koj nas dovedoše na te grane. Još obećava silikonske doline i zlatna žitna polja…
  Prosto za nepovjerovti kad pročitaš , da li ogavnosti, da li gluposti, ponajprije izrugivanja jadnom narodu.

  Ovo mi liči na Ćopićevu Petrovačku cestu kada majka gladnu Mariju tješi da će stići u varoš golemu gdje ima hljeba do neba.

  Samo , što alas tješi i namjerno se izruguje gladnima koji jedu prekrupu, po instrukcijamam GB, a zbog obećane zelene ministarske fotelje.
  Onda su nas tukli tudjinski avioni, sad nas bombarduje naš baja sa bijedom, a pilotira sv alas.

 87. „Ако немаш шта демантовати од по мени необоривих чињеница из колумне и сваког мог коментара,био би ред да ћутиш.„

  па ти друже ни мјесну заједницу још немаш, а већ би да ућуткујеш, а? 😀

  био би смијешан да ти није бушача из осјечана. овако си само јадан. свети рибар и његов вијерни месни црв.

  свака ласт фронталу, ово и треба гледати из прве руке.

 88. Жао ми је што не можете да напишете нешто ружно о мени по питању породице, спорта, пословања, хуманости, ентузијазма.

  Снага идеје код Еколошке партије РС је у питању, да је среће и памети 90% програма СДС, СНСД, ПДП и осталих партија би био наш програм и визија развоја Српске за наредне деценије.

  Тада ми не би ни постојали, осим као Удружење грађана,управо зато што друге партије немају слух за ново вријеме, вођени искуствима њиховог досадашњег рада и лажних обећања ми смо формирали партију, као што су то урадила сва еколошка друштва у кпаметним државама Европе.

  Управо њиховим уласком у парламенте и владе данас најбогатијих, најчистијих земаља, њиховим доношењем и провођењем Закона је кренуо невјероватан преокрет задњих деценија, зашто то не би урадила и Српска?

  Ваши паметни али лицемјерни коментари више говоре о вама, није лако сједити и смишљати како нешто добро и паметно обесмислити.

  Мислим да нико ко је плаћен овдје да то ради,није зарадио паре за које је плаћен нападом на неуништиву идеју и конкретно изношење својих идеја и коректну критику у најбољој намјери људи који би могли одлучивати о судбини Српске и свих њених грађана, у наредне четири по нама кључне године.

  Ево једно нормално питање, да ли Српској треба идеја и партија зелене оријентације?

  Ако треба, онда се ви критичари трећег и јединог правог пута Српске потпишите, јавите да вам предамо сва права у име нас да проведете наш програм , или неки сличан по вашој идеји.

  Ја би био јако срећан, овдје би ако будете на правом путу писао добро о вама, упозоравао на евентуалне ситне грешке,јер крупних грешака не може бити код људи који хоће да ставе под контролу преостале природне ресурсе док није касно, који хоће 100% еколошки чисту територију, који знају и могу развити пољопривреду до неслућених размјера, који знају стратешки развити туризам,договорити се са федерацијом о суштинском признавању Републике Српске да би се могли посветити послу, поштовати све међународне договоре и људска права,живјети са и уз Србију, волити Русију и пословати са њом, договорити се дефенитивно око ЕУ и створити услове за одгој здраве и хумане нације какав је српски народ био кроз вијекове.

  С поштовањем

 89. Шта би војо, теби, сикирицама, харперима и осталим критичарима, зашто не одговористе да ли треба зелена партија у парламенту Српске, да ли је то десет корака напријед или назад?

  Разумијем да нисте ни једног аргумента имали на текст о савезу за промјене,савеза који је уствари савез да се да подршка неком имагинарном кандидату за предсједника и предсједништво.

  Интересује ме што ВОЈО како не написа нешто на задњи Николин коментар, ево понуди ти да са својим колегама мудросерима овдје преузмете идеју и Еколошку партију без њега, ако је потребна овом народу.

  Виђе ли ти војо задњих девет редова рибаровог коментара, виђе ли да у неколико реченица рече све, од привреде, до политике, и то кажеш да он за некога ради, или да неког копира?

  Јебо га ти, стварно си са задњим коментарима пао ниско, замисли још ако си неко од идеолога неке партије, није немогуће, на Николу сте послали први тим политичара и највеће љигавце овдје, све оне који немају муда да се потпишу и стану иза својих ријечи.

  Најгоре је од свега што вас човјек стално опомиње да наносите штету налогодавцима, јер вас сваки пут коректна и конкретна прича демантује, шта остане, само ваш стид ако образа имате?

 90. Mislim Lazareviću da nema potrebe više trošiti energiju na ove satanizatore svakog dobrog programa i ideje i da se treba fokusirati na nove ideje, obrađivati ostale životne probleme i davati konkretna rješenja na isto.
  Ovo prepucavanje sa šakom bezveznih satanizatora i pljuvača je gubljenje vremena.
  Imali su toliko prostora da kritikiju ove Lazarevićeve konstatacije ali nisu uspjeli jer nemaju šta da kritikuju osim po neke pravopisne ili gramatičke greške.
  A kad nemaš šta da kažeš onda otužuj, pripisuj sve što ti padne na pamet, proglasi ga američkim čovjekom, evo samo te još nisu počeli prozivati za ratno učešće jer to stvarno prevršilo svaku mjeru i stvar morala.

 91. Koga vi folirate gospodine Lazarevicu i kakva vasa crna politika?!

  Odlicno vas poznajem i pratim neko vrijeme sta pisete na ovom portalu i evo za pocetak 3 pitanja da odgovorite javnosti, meni ne trebate jer ja znam sve o vama!

  1. Sta ste radili u ratu dok su borci VRS stvarali RS?

  2. Zasto je propala vasa privatna firma agencija za nekretnine Mega i da li je to ta vasa uspjesnost o kojoj pricate?!

  3. Zasto niste savjesni gradjanin i zasto se nalazite na spisku duznika komunalnih presuzeca?

  Za pocetak dovoljno…

 92. Мада се осјећам несрећно због ове ситуације и несреће наших у Српској, Србији и комшија из федерације,нека ми фронталовци опросте што морам одговорити овом лицемјеру из власти Пала под женским ником.

  Мега,која је имала преко педесет стипендиста је престала са радом због моје тешке болести, операције и опоравка дугог преко године дана.

  Кад сам уз Божију помоћ излијечен, на Божић 2009 године заклео сам се под иконама пред својом породицом да ћу остатак живота посветити раду за опште добро, што радим сад и радићу до смрти, тако ми Бог помогао.

  Од тада сам водио низ акција, живописао Цркву у Палама поводом 100 година, Цркву у коју ви идете да молите господа да вам опрости ваше гријехе и пљачку народа.

  Обезбиједио сав новац уз немало лично учешће и са својим рибарима и еколозима за двије године изградио највећи спрортско-рибарски центар у Европи у подножју Јахорине, центар који је тренутно највећа туристичка атракција Пала и регије, центар у коме си и ти лицемјеру сигурно био.

  Што се тиче неке ситнице комуналија, то је одраз грађанске непослушности нас 400 грађана због тога што је садашња општинска власт(тровачи изворишних зона у регији)) додијелила грађевинској мафији дозволу за изградњу пословне зграде тако да зазида 54 стана и практично 400 станара остави без паркинга и свијетла, гдје би са прозора људи гледали у зид удаљен 4 метра.
  У једној од те двије зграде станујем и ја, ово је био интерни договор као одраз грађанске непослушности мафији у општини, неко договор могуће поштује, неко не, ја увијек држим ријеч.

  Зар мислиш да је мени стало за двадесетак марака мјесечно, поред новца који сам од срца уложио у иконописање Црке и изградњу рибарског центра између осталог?

  Успут то безакоње општинских власти у спрези са грађевинском мафијом било је то у свим медијима,у Тужилаштву у Српском Сарајеву стоји кривична пријава преко године за начелника општине и његове сараднике који су прекршили 17 чланова Закона о грађевинском земљишту додјељујући паркинг(земљиште приведено крајњој намјени) сумњивом инвеститору.

  Што се тиче војске, у њој сам био до половине, рата, кад сам по налогу отишао на Каракај радити у Комесаријату за избјеглице и гдје сам имао дужност да примам све странце који су ишли у тадашњу престоницу Српске, Пале.

  Не би више о томе, али знају људи колико је помоћи довежено захваљујући контактима, због свог рада и пријатељског односа са свима добио сам надимак Амбасадор са Пала.

  Питај Алексу Буху и Биљану Плавић, они су живи и знају о томе, нажалост највише би ти могао рећи покојни професор Кољевић јер је он био директно задужен за координацију.

  Што се тиче Борислава човјек има много добрих и поучних ствари, никад није вишка размијенити искуства са таквим људима, зато би ми било драго да га можда понекад питам за неки савјет, или да ми нешто конструктивно предложи.

  Нису све такве ствари за коментарисање на порталима, зар не?

  Предлажем да се оканемо препуцавања док не прође ова несрећа и припремимо се за помоћ десетинама хиљада наших домаћинстава који су остали скоро без свега.

  Поздрав.

 93. Alas, neprevazidjeni predstavnik JApaJA.

  Kakav Kolarac, kakvi ktitori, u odnosu na našeg mister JA!
  Hahaaha, pitaj Buhu, i Biljanu!
  Da je baja dao na izgradnju nasipa i odvodnih kanala koliko je dao na babu , i koliko joj se daje , ne bi sada gradovi naši plivali u vodi.
  Sjećam se da je Kukanjac pričao da je sramota što je prioritet bio da se njeni regali i namještaj izvezu iz Sarajeva.

  I, dabome , alas ima ovakve svjedoke.
  Alasu, imaš li ti igdje ikoga svoga da te nasavjetuje da mudro ćutiš da ih ne sramotiš?

 94. RIBAR

  Dostavio sam vam moju e-adresu i biće mi drago ukoliko mogu pomoći po bilo kom osnovu. I dodao bih na vaš prijedlog u vezi „prepucavanja“.

  Nekoliko posljednjih godina „bitišem“ na različitim portalima i već sam naviknut na to da pojedinci koriste ovakav oblik komunikacije za „liječenje“ sopstvenih frustracija. Uvijek ističem kako komunikaciju treba koristiti za konstruktivne prijedloge, primjedbe, za širenje spoznaje i razmjenu informacija. Svoj identitet sam otkrio, međutim, ističem kako mi je posebno zanimljiv ovakav oblik komunikacije (sa osobama koje ne otkricaju identitet). Svi mi smo manje-više skloni predstavljanju u „dobrom svjetlu“, a posebno ako je drugima poznat naš identitet. Tako dolazimo do toga da iznošenje stavova ili mišljenja pod pseudonimom sadrži mnogo više iskrenosti, pa i ako ta iskrenost sadržavala nepristojnost. Meni lično je draža nečija pseudonimna nepristojnost od lažne pristojnosti ispoljene od strane poznatih osoba. No, i pored toga uvijek nastojim uticati da rasprave idu u konstruktivnom pravcu i sadrže bar minimalnu pristojnost.

  Malo sam „odlutao“ od početne zamisli, ali ću to sad ispraviti. Naime, želim istaći kako je ovakav vid komunikacije na društvenim mrežama nešto fantastično. Danas je zaista teško pronaći sagovornike za određene teme, a posebno u domenu političkih i opštedruštvenih tema. Ja naprosto volim ovako neoficielno razmjenjivati mišljenja sa drugim osobama, time konkretno obezbjeđujem sebi dvostruku korist:

  – prvo, od brojnih osoba iz različitih dijelova svijeta doznajem informacije, njihova mišljenja ili sugestije.

  – drugo, vlastita mišljenja i stavove podvrgavam kritičkom mišljenju drugih i tako ih usavršavam.

  Nekoliko godina bio sam aktivan na jednom našem portalu i tu „upoznao“ niz osoba kakve su svojim kritikama i komentarima uticali na moje mišljenje po mnogim pitanjima. Taj portal su sve više „preuzimale“ osobe kakvima je „liječenje frustracija“ jedini motiv andažovanja na društvenim mrežama i to je vremenom proizvelo distanciranje od tog portala većine meni zanimljivih komentatora, čime mi je i portal postao nezanimljiv. Doduše, „kap koja je prelila čašu“ i proizvela moje distanciranje od tog portala bilo je to što administrator nije objavljivao moje komentare o američkim zločinima, manipulacijama i anticivilizacijskom djelovanju (vjerojatno štiteći svoje sponzore).

  Potom sam se „prešaltao“ na Frontal i polako se navikavam na to novo „okruženje“. Iskreno se nadam da ću i ovdje pronaći osobe kakve svojim komentarima i kritikama izazivaju poštovanje čak i onih koji zastupaju suprotne stavove. U pojedinim oblastima sam prilično „opasan fajter“ (intelektualni, normalno), ali ono šta smatram izuzetno vrijednim jeste kad upoznam osobu koja me na kraju rasprave uspije pobijediti snagom argumenata i inteligencije. Svakom takvom raspravom doznam nove informacije, spoznam nove percepcije i vlastite stavove „revidiram“ u odnosu na te nove elemente, te ukupno postajem bolji čovjek. Eto ja tako posmatram ovakav oblik komunikacije, a prihvatam i drugačija mišljenja….

 95. prijedor, 16.05.2014. 22:35:27 [116058]

  Je*ala ti obadvojica mater i udavio se dabogda u moru nepismenosti seljačino odvratna.
  Ko te je naučio da se kaže obadvojici jeb*o ti on mater a ti njemu pa se tako obojica ovajdila satane jedne ljudske.
  Da je reda i zakona u ovoj državi bio bi sada protjeran ili za uši izvučen na neki nasip da puniš vreće i da ovo laprdanje zamijeniš društvenokorisnim radom imbecilu iz prijedora.

 96. Moj prejadni hercika, pa tebe čika prijedor žali, ti zaista nisi kriv što su te napravili, vaspitali i stvorili takvoga, a onda te u svoje ralje stavilo čudovište gb i od tebe napravilo to što jesi, šaku primitivizma i jada.

  Moj grad i moja zemlja je pod vodom, prirodna kataklizma poslije bajine namjerno izazvane oluje.
  Potop poslije oluje.

  Rane moga grada bile bi daleko manje, kao i cijele moje republike da nas nije vodila u direktnu propast pohlepa neljudi. Da su napravili onoliko metara nasipa i odvodnih kanala koliko su miliona pokrali , rane bi bille daleko manje.
  Da je bilo napraviti nekoliko stotina metara zida tamo gdje su juče dovozili vreće pjeska na ušću u Tukovima, ali markku i markanovićima nikada dosta.

  Da su sirotinjsko naselje Vrbice obezbijedili nasipom i odvodnim kanalima od rječice Miloševice ne bi svake godine voda uzimala danak sirotinji…

 97. Da, hercika jado, obojica ili obadvojica, svejedno je, od moje pogrešne pravopisne riječi nikoga neće da zaboli glava, niko neće zbog te greške da ostane gladan, niti potopljen.

  Moj Borislave, vidiš li ti ko jedini podržva ribara, i koga podržava on.
  Vreća našla zakrpu.
  Gade mi se primitivni ljudi, a najveći primitivac je na vrhu piramide.Nije se stoga čuditi što mu se dive i oponašaju ga neuki i s manjkom sivog materijala, hercoliki jer su oni idealna grnčarska masa od kojih on oblikuje lonce koje će poslije upotrebe da razlupa.

 98. prijedor
  Pa zar ne vidiš da je u RS narod porvanio, više ga ništa ne interesuje..
  I onaj što mu je voda poplavila kuću, sasvim mu je svejedno… hoće li ga voda odnijeti ili će ostati živ!
  Kompletna šteta, koju su napravile nevrijeme i poplavile i ovde kod nas, a i u srbiji, nisu ni hiljaditi dio štete koju je napravio milorad dokurac i njegov SNSD.
  Nemoj mi se samo sekirati zbog ovih dokurčevih džukela, a voda će odnijeti ono što je naumila, tu spasa nema!
  Na kraju krajeva, kako bi rekao naš nekada pošteni narod; kada ide june, neka ide i uže….

 99. prijedor,

  Ništa nemam da dodam niti da oduzmem.

  DABOGDA SE TI UDAVIO A SVI PRIJEDORČANI, INAČE DOBRI LJUDI PODNEBLJEM, SE SPASILI I SPASIĆE SE AKO BOG DA. I JA OVIM PUTEM OBAVJEŠTAVAM BILO KOG PRIJEDORČANINA KOME JE POTREBNA POMOĆ U SMJEŠTAJU NEKA SE OBRATI REDAKCIJI FRONTALA A REDAKCIJA ĆE MENE U CILJU POMOĆI.

  Samo bih još možda imao da dodam da se sa tobom magarče bezdušni ne može nego primitivno pričati i ti koji si ovde izbacivam sa frontala zbog primitivzma se sada žališ na isti. Ti koji psuješ ovde tuđe porodice, majke, ćerke, ovde si došao da držiš predavanja o primitivizmu i kulturi a još si polupismen. E pa prethodno ti se poserem u usta a onda i da te voda odnese nema ko da te žali.

 100. Evo koji si magarac i majmun svaki pedadog bi bih to prvo uočio da ovdje gdje se priča o potopu, nevolji, pomoći ugroženim ti stidno provlačiš: „Evo ko podržava ribara“. To je toliko jadno da jadnije biti ne može da se neko bavi politikom ovih dana i ističe stranačke dresove.

  Evo da i tebi poručim, pošto znam da si na platnom spisku SDS-a, tačnije Bojića: Popišam ti se ne sred SDS-a i onog bezdušnog Bosića koji neprestano daje političke izjave umjesto da sjedne u čamac i spasava narod. Popišam ti se i na Bojića, tog licemera i jadova koji se godinama ne obraća nikome na tv-u,a poslanik, a ne da ga sretnem u čamcu da pomaže nekome. Na kraju se još jednom popišam i na tebe i sve ljude koji su kao ti.

 101. herctref
  Džukela zvana milorad dodik nas je doveo do ovoga, da smo najbjedniji narod u evropi, i da nam je cijela semberija poplavila, jebao ti on mater u pičku smradu jedan!!!
  Ti i simo oroz ste govna skoro ista kao i laktaška džukela, i ništa na svijetu ne bi više volio nego da se sa vama negdje sretnem da vam jebem mater obojici!

  Zar postoji među nama Srbima ovako otrovnih i zlih ljudi, pitam se skoro svakodnevno???

 102. Савез за сахране, гдје је данас, гдје ће бити сутра, прекосутра…… Дајте мало се саберите па све што сте покрали до досада дајте овом јадном народу. Ова опозиција је прави савез лопова, превараната, истрошених ликова па они више не могу ни себи помоћи камоли оваом јадном народу……

 103. Немојте као Бога вас молим,нема смисла, три дана нисам ништа написао на мој текст и тада сам вас замолио да то не радимо у невријеме.

  Молим администратора да скине колумну са портала ако још једна ружна ријеч буде написана.

  Има пречих тема и текстова на порталу него што је овај.

  Поздрав.

 104. муда – то није ружна ријеч. е, напад истих је добио Ваш најновији највећи фан. Видите са њим. чему уклањати колумну. администратора је, вјерујем, минимум у задњих неколико дана, па немају кад. нема смисла уклањати текст.

 105. Račić – komentar
  Tvoja sestra ti se spuštala dole, i pričala je po selu da joj treba pinceta i mikrsokop!
  Ti ne da si bolestan, ti sim maloumni konj kad ove komentare daješ. A ovi tvoji komentari izgleda odgovaraju konjima koji podržavaju SDSa i jednog od urednika iz Frontala, onog iz Kalinovika. Narod ne zna od poplava šta da radi, a ovaj naslov stoji deset dana. I pet istih konja daje komentare. Gdje vam je osjećaj ljudskosti u ovim danima.

 106. Извињавам се,

  погледах како је савремена ова колумна писана на дан побједе против фашизма прије 2,5 година,испада да сам је писао половином октобра 2016 године.

  Толико о томе ко види унапријед, ко има идеју, визију и програм, ко је предлагао братски програмски трећи блок, ко га је издао, ко је све од великих и малих због тога изгубио изборе 2014 године, ко није хтио због тога на изборе 2014 године, те да ли из тада могућег трећег блока има иједан појединац, или партија у општинским парламентимаосим зелених, наравно после ових избора 2016 године.

  Сад би на глас кукао какву смо имали прилику, али нажалост, или су појединци носили лила гаће, или су сујетно говно,елем, са ким да правиш људску причу, кукала мени и свима нама мајка ?

  Добро је Борислав Радовановић те 2014 године написао да је наш најбољи потез што смо се повукли са унапријед изгубених избора тзв.опозиције како би сачували идеју и програм за ново вријеме

  Поздрав.

  П.С.Кад сам ја писао да нема партије без идеологије, многи су се смијали, гдје су сад после ових избора партије( савеза за не промјене), чак и оне парламентарне, које имају посланике. тзв. папке?

  Зар није тема за широку расправу да мало живне Фронтал?