Савез синдиката и Унија послодаваца без заједничког става

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да социјални дијалог између гранских синдиката и Уније удружења послодаваца РС не функционише и додала да не очекује договор о кључним питањима због непотпуног капацитета Уније. Она је након састанка са представницима Уније удружења послодаваца изразила сумњу у њен капацитет, јер се не може очекивати да […]

среда, 14 септембра, 2011 / 16:26

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да социјални дијалог између гранских синдиката и Уније удружења послодаваца РС не функционише и додала да не очекује договор о кључним питањима због непотпуног капацитета Уније.

Она је након састанка са представницима Уније удружења послодаваца изразила сумњу у њен капацитет, јер се не може очекивати да ће договорени закључци важити за већину послодаваца РС.

"Не знамо да ли се можемо договорити ни са кључним удружењима у којима су највећи проблеми, а то су прерада дрвета и металска индустрија, јер њихових представника данас нема", нагласила је Мишићева и додала да данашњем састанку нису присуствовала удружења послодаваца на које има највише притужби за неизмирена дуговања према радницима, јер су они, према ријечима представника Уније, напустили гранска удружења.

Према њеним ријечима, једино о чему се може постићи договор јесте да почне да функционише социјални дијалог између гранских удружења и синдиката.

"У протекле четири године није се ништа дешавало, није било контакта између нас и данас можемо само отворити текућа питања. Још немамо заједнички став који може бити порука радницима који данас штрајкују, јер у РС дневно имамо по три активна штрајка", рекла је Мишићева и додала да гранска цијена рада није повећана четири године.

Говорећи о повећању пореза и доприноса, Мишићева је рекла да рјешење треба тражити у смањењу намета и свеобухватности њихове наплате.

Она је оцијенила апсурдним подизање кредита како би се ојачала стабилност Фонда ПИО, када се зна да том Фонду дугују многи послодавци, чијом би наплатом његова средства била знатно повећана.

Предсједник Уније удружења послодаваца Ранко Милић рекао је да суштина рјешавања проблема не лежи само у дијалогу између Уније удружења послодаваца и Синдиката, већ у чињеници да је отворен пут дијалогу гранских удружења и синдикалаца и да у том правцу треба и даље радити.

"Ми нисмо дошли овдје с амбицијом да ћемо ријешити све нагомилане проблеме и да ћемо се данас договорити о свему што није договорено, јер је ово процес", рекао је Милић.

Говорећи о повећању пореза и доприноса, Милић је рекао да постоји апсурдна ситуација да је Влада на овај начин повећала прикупљање јавних прихода, док су предузећа пред гашењем због немогућности исплаћивања обавеза.

Потпредсједник Савеза синдиката за привреду Миле Рибић рекао је да ситуација у којој трећина радника у привреди не прима редовно плате и када се колективни уговори поштују све мање, доводи Синдикат у позицију да дигне узбуну, што би требало да ураде контролни органи.

Према његовим ријечима, цијена рада у појединим дјелатностима није повећавана неколико година, док су у некима цијене рада мање и за 35 одсто од просјечних, што представља знак за узбуну, а ситуацију додатно погоршава неефикасност контролних органа, као и немогућност извршења судских пресуда по тужбама радника.

Предсједник Удружења послодаваца, коже, теклстила и индустрије обуће Радован Пазуревић изразио је очекивање да ће Синдикат и послодавци направити заједничке услове са којима ће изаћи пред Владу, како би се могли привући инострани пословни партнери.

Он је додао да је овај сектор уредио стање са радницима у својој области, истичући да је стање у области индустрије обуће добро, док у области коже и текстила није задовољавајуће.

"У овом сектору успјели смо да опстанемо првенствено захваљујући субвенцијама Владе, које смо изборили током преговора о економској политици за ову годину", нагласио је Пазуревић.Оставите одговор