Савез Рома РС: Парк у Градишци је масовна гробница

Савез Рома Републике Српске затражио је да се отвори масовна гробница у новом парку у Градишци и провјере наводи да ли се у њој налазе посмртни остаци више од 700 Рома убијених у усташком логору Стара Градишка у Другом свјетском рату. Предсједник Савеза Саша Машић рекао је да је то дужност према његовим сународницима. "На […]

петак, 28 октобра, 2011 / 13:50

Савез Рома Републике Српске затражио је да се отвори масовна гробница у новом парку у Градишци и провјере наводи да ли се у њој налазе посмртни остаци више од 700 Рома убијених у усташком логору Стара Градишка у Другом свјетском рату.

Предсједник Савеза Саша Машић рекао је да је то дужност према његовим сународницима.

"На сједници Скупштине општине (Градишка) говорио сам о масовној гробници и увјерио се да одборници о томе веома мало знају. Дужни смо да одамо почаст ромским жртвама – дјеци, женама, старцима. Неопходно је да се истина о страдању Рома расвијетли и то смо затражили од надлежних институција", рекао је Машић током обиласка мјеста гдје се налази масовна гробница.

Пензионер Миле Струнић, који је у то вријеме био ученик, прича о одвођењу више од 700 Рома из мјеста Жеравице и Мокрице и истиче да памти драматичне призоре који су га шокирали.

"Са њима је била и српска породица Пауковић која је ту живјела. Њих су усташе похватале и изгубио им се сваки траг. Роми су у логору Стара Градишка поубијани маљевима, јер су им лобање биле разбијене", каже он.

Према ријечима Струнића, након неколико дана од одвођења сазнало се да су Роме претјерали преко моста у Стару Градишку, побили и бацили у канал Струг.

"Када су партизанске јединице на крају рата ушле у то подручје тијела Рома у фази распадања партизани су запрегама превезли у Босанску Градишку. И сада замишљам језиве призоре које сам видио када су их сахранили у велику гробницу поред муслиманског гробља у парку", испричао је Струнић.

Начелник општинског Одјељења за друштвене дјелатности Бранко Бјеловук обећао је на сједници градишке Скупштине општине да ће случају вези са масовном гробницом бити ријешен.

"Поступиће се у складу са цивилизованим нормама које поштују све жртве усташких логора и минулих ратова", рекао је Бјеловук.0 КОМЕНТАРА

  1. У случају да буду пронађене те кости, потребно је изградити спомен обиљежје настрадалим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *