Савез гуслара РС: Згрожени смо тиме што нас увлаче у политику и жуту штампу

У Савезу гуслара Републике Српске са огорчењем су реаговали на кратак текст београдског таблоида Ало, који је објавио да "група угледних гуслара из РС тражи да се из овог удружења искључи поражени кандидат за предсједника РС, Вукота Говедарица”.

понедељак, 15 октобра, 2018 / 13:59

У већ познатом маниру, таблоид је навео да је имао "на увид” допис који припрема "група гуслара” те да у њему стоји да се "уз гусле не могу пјевати епске пјесме а дестабилизовати Република Српска и служити интересима наших душманина, наших поробљивача који би да нестане Република Српска, који ударају свакодневно по Србији, који би да фалсификују нашу јуначку историју, који би да нестане Срба уопште…"

Секретар Савеза гуслара РС Милан Никчевић каже да никакав допис није стигао, нити да је у контакту са колегама чуо да неко има такве намјере. Додаје и да је тешко наћи ријечи за описивање оваквог потеза којим се традиционални српски инструмент и гуслари повлаче у политичким обрачунима и жутој штампи.

– Вукота Говедарица је предсједник Савеза гуслара Републике Српске и ово што се пронијело у медијима је испод сваког нивоа. То је једна бљутавост на коју су неки људи спремни, па да и гусле, које су изнад свих нас, покушају увући у прљаве политичке обрачуне. Нисмо добили ништа званично, и вјерујем да нећемо. Ми се не бавимо политиком и надам се да нико неће од гуслара насјести на ово увлачење у политику, јер од тога штету може имати само Савез – каже Никчевић за Фронтал.

Он појашњава и да је сама идеја изнесена у жутој штампи чудна и показује непознавање рада Савеза гуслара Српске.

– Савез има 16 друштава, и људи су прво чланови својих матичних друштва, па кроз њих чланови Савеза. О њиховом чланству одлучују локална друштва.

Никчевић додаје и да је Савез функционише и као дио кровног савеза српских гуслара, који окупља Савез гуслара Србије, Савез гуслара Републике Српске и Савез гуслара Душаново царство из Црне Горе. Политички утицај учинио је да су црногорски гуслари подијељени у два друштва. Савез гуслара Црне Горе је блиско власти, иако у њему има и гуслара који се јасно национално одређују као Срби, док Савез гуслара Душаново царство окупља највећи број гуслара из Црне Горе, и сматра се супротстављено властима.2 КОМЕНТАРА

  1. Хахаха смета им као што је Вукота добар са америчком амбасадорком ? То као није у складу са гусларском традицијом ? А у складу са гусларском традицијом је гласати за усташку унуку. Имам ријеч од само три слова : „Фуј !“.