Савбез: Ријешите ви то Арапи између себе

Савјет безбједности УН сматра да кризу између Катара и заливских сусједа треба да ријеше те земље, изјавио је кинески амбасадор при УН Лиу Дјеји, чија земља у јуну предсједава Савјету безбједности УН.

уторак, 4 јула, 2017 / 11:47

"Најбоље би било да земље у региону између себе пронађу рјешење дијалогом и консултацијама", рекао је Лиу, наговјештавајући да Савјет безбједност УН нема намјеру да се мијеша у рјешавање заливске кризе.

Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат прекинули су 5. јуна дипломатске односе са Катаром, оптужући ту земљу да подржава тероризам и за везе са Ираном, регионалним ривалом Саудијске Арабије.

Катар је тада одбацио те оптужбе.

Заливске земље су потом Катару упутиле списак са 13 захтјева, међу којима су се истицали затварање медијске куће ал-Џазира, прекид односа са Ираном и затварање турске војне базе у Катару.

Катар је у понедјељак Кувајту, као посреднику у рјешавању заливске кризе, предао званичан одговор на захтјеве, али се не знају детаљи одговора. Катарске власти су раније оцијениле да су захтеви "неразумни".Оставите одговор