Савановић: Тражили смо списак машиновођа од бироа

Директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић изјавио је да је компанија од бироа за запошљавање затражила спискове машиновођа како би их ангажовала и тиме окончала блокаду жељезничког саобраћаја проузроковану нелегалним штрајком машиновођа. Он је за "Независне новине" рекао да се Управа ЖРС ангажовала да буде спроведена реорганизација вуче возила која ће подразумијевати да број машиновођа […]

понедељак, 24 октобра, 2011 / 09:50

Директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић изјавио је да је компанија од бироа за запошљавање затражила спискове машиновођа како би их ангажовала и тиме окончала блокаду жељезничког саобраћаја проузроковану нелегалним штрајком машиновођа.

Он је за "Независне новине" рекао да се Управа ЖРС ангажовала да буде спроведена реорганизација вуче возила која ће подразумијевати да број машиновођа буде смањен за најмање стотину.

Савановић је нагласио да су машиновође обуставом рада изманипулисане и инструметализоване за нечије циљеве, додајући да група људи која стоји иза тог штрајка, која га подржава и обезбјеђује у материјалном смислу, користи машиновође само као инструмент.

На питање ко је изманипулисао машиновође, Савановић је рекао да "не жели да прејудицира ко је то урадио, али да је то евидентно".

Савановић је изразио наду да ће бити обезбијеђен довољан број машиновођа како би био успостављен комплетан саобраћај.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је прошле седмице у Добоју, након састанка са представницима ЖРС и синдиката, да је менаџмент ЖРС обавезан да нађе могућност да успостави жељезнички саобраћај.

Машиновође, које су од 10. октобра зауставиле возове, траже исплату разлике у заостатку додатка на плату, који се у стручној терминологији назива километар, као и даљу исплату километра по раније утврђеној цијени од 2,4 КМ.