Сав Толстој на један клик

Лични архив Лава Николјевича Толстоја (1828-1910 ) и свака његова књига из 90 –томних сабраних дјела улазе у пројекат „Сав Толстој на један клик“:дигитализовани материјали биће слободно доступни на мрежи. На овом огромном послу заједнички су анагажовани компанија АBBYY и Државни музеј Л.Н. Толстоја. Задатак се састоји у томе да се учини доступним за све […]

среда, 19 јуна, 2013 / 09:29

Лични архив Лава Николјевича Толстоја (1828-1910 ) и свака његова књига из 90 –томних сабраних дјела улазе у пројекат „Сав Толстој на један клик“:дигитализовани материјали биће слободно доступни на мрежи.

На овом огромном послу заједнички су анагажовани компанија АBBYY и Државни музеј Л.Н. Толстоја.

Задатак се састоји у томе да се учини доступним за све читаоце не само општепозанта дјела и писма Лава Николаеивича, него и ријетки текстови , у које спадају публицистика , филозофска дјела и лична писма великог руског писца и мислиоца.

За сада се може рећи да су већ готови најтежи фајлови графичког типа.

Организатори пројекта „Сав Толстој у једном клику“ настоје да привуку што више волонтера који би се укључили у овај, нимало лак, посао дигитализације .

Сви који желе да допринесу овом епохалном подухвату пријављују се на адресу readingtolstoy.ru ,послије чега добијају пакет од 12 страница по особи као и програм Фај Ридер који им шаље компанија ABBYY. Разумије се да ће све текстове волонетра провјеравати лектори и коректори професионалци.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *