Саудијски краљ саопштио да неће абдицирати

 Саудијски краљ Салман неће абдицирати због свог сина, саопштио је високи саудијски званичник за Блумберг.

недеља, новембар 12, 2017 / 13:10

„Нема никаквих могућности да краљ абдицира”, одговорио је званичник на питање Блумберга, додајући да саудијски краљеви остају на власти, чак и када их лоше здравствено стање спречава да раде свој посао.

Званичник се подсетио на примера краља Фада, који је на власти био до смрти 2005. године, упркос томе што је последњих неколико година владавине био озбиљно болестан.

Абдикација је незамислива, поготову зато што је краљ Салман савршено здрав и физички и ментално, рекао је званичник, додајући да други који кажу другачије „не разумеју племићке обичаје и традицију Саудијске Арабије”.

Краљ Салман већ је уклонио високе принчеве, док је његов син долазио до моћи, наводи Блумберг.

Принц Мухамед именован је за наследника јуна ове године, након што је заменио свог рођака.

Принц Митеб бин Абдула такође је уклоњен са позиције шефа Националне гарде, што је довело до спекулација да је наследник на корак од преузимања краљевског трона, наводи Блумберг.

Мухамед већ контролише готово све делове владе. Надгледа одбрану, економске и нафтне политике. Заветовао се да саудијску економију одвоји од нафте и уведе умеренију форму ислама.

Постоји један случај у којем је саудијски монарх ступио са функције за живота. Краљ Сауд бин Абдулазис абдицирао је због свог брата и наследника, принца Фајсала, средином 1960-их година, након притиска од чланова породице.

(Танјуг)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *