Саудијска Арабија замијенила дане викенда

Саудијска Арабија је промијенила дане викенда те он од сада обухвата петак и суботу умјесто четвртка и петка, како би боље прилагодила своју економију другим земљама свијета, објављено је у краљевском декрету.

понедељак, 24 јуна, 2013 / 08:45

Краљевство се тако придружује осталим нафтним монархијама Залива које су посљедњих година помакле викенде у својим земљама како би се приближиле ритму већине земаља, гдје су субота и недеља нерадни дани, и ограничиле утицај разлике на њихову економију и финансијска тржишта.

Промјена ће ступити на снагу у суботу 29. јуна у јавним и финансијским установама, централној банци и ријадској берзи, према краљевском декрету који преноси службена агенција Спа.

Берза у Ријаду, највећа у арапском свијету, отворена је пет дана седмично, али су се само три до сада поклапала са радом главних финансијских свјетских берзи.

У образовању ће се нови викенд почети примјењивати следеће школске и факултетске године, додаје агенција.

Сличан приједлог је пропао 2007, међутим, саудијски предузетници годинама су лобирали за промјене јер желе да се радни дани у земљи поклапају с главним комерцијалним центрима, попут Дубаија.

Већина других заливских држава почиње викенде у петак.