Саудијска Арабија постала највећи увозник оружја и војне опреме

Саудијска Арабија је прошле године постала водећи свјетски увозник оружја и војне опреме, прешавши у том сегменту Индију, а разлог за то су све веће напетости на Блиском истоку и у Азији. Продаја оружја током 2014. године је повећана шесту годину и достигла је вриједност од 64,4 милијарде долара, наводи се у извјештају стручњака компаније […]

недеља, март 8, 2015 / 11:53

Саудијска Арабија је прошле године постала водећи свјетски увозник оружја и војне опреме, прешавши у том сегменту Индију, а разлог за то су све веће напетости на Блиском истоку и у Азији.

Продаја оружја током 2014. године је повећана шесту годину и достигла је вриједност од 64,4 милијарде долара, наводи се у извјештају стручњака компаније ИХС Џејнс, са сједиштем у Лондону.

У односу на 2013. годину када је износила 56 милијарди долара то је повећање од 13,4 одсто, наводи се у изјештају.

"До повећања продаје дошло је због потражње на тржишту за војним авионима као и повећаних регионалних напетости на Блиском истоку и у подручју пацифичке Азије", објаснио је стручњак Бен Мурс.

У овом извјештају, које покрива 65 држава, наводи се да је Саудијска Арабија највећи купац оружја у свијету, с увозом који је достигао 6,4 милијарде долара.

Саудијска Арабија је по увозу оружја премашила Индију, која је остварила увоз од 5,5 милијарди долара.

Ријад је тако постао најзначајније тржиште за САД.

"Саудијски увоз оружја и војне опреме повећан је за 54 одсто, а очекује се да ће ове године бити повећан за 52 одсто и достићи вриједност од 9,8 милијарди долара", наводи се у извјештају.

На трећем мјесту по увозу оружја и војне опреме је Кина, пренела је швајцарска агенција АТС.

Када је ријеч о извозу оружја и војне опреме, у извјештају се наводи да је продајом од 23,7 милијарде долара САД највећи извозник, чиме представља трећину од укупног свјетског извоза.

Русија, која углавном снабдијева Кину, је на другом мјесту. Укупна продаја оружја и војне опреме прошле године износила је 10 милијарди долара, што је девет одсто више него 2013. године.Оставите одговор