Саудијке сjеле за волан упркос забрани!

Добро је познато да жене у Саудијској Арабији не уживају једнака права као и мушкарци. Иако последњих година има помака на том пољу, Саудијке и даље не могу саме да возе, а конзервативни кругови спријечили су неколико покушаја да се забрана укине. Зато су одлучиле да храбро сједну за волан пркосећи пријетњама власти да ће […]

недеља, 27 октобра, 2013 / 10:42

Добро је познато да жене у Саудијској Арабији не уживају једнака права као и мушкарци. Иако последњих година има помака на том пољу, Саудијке и даље не могу саме да возе, а конзервативни кругови спријечили су неколико покушаја да се забрана укине.

Зато су одлучиле да храбро сједну за волан пркосећи пријетњама власти да ће бити ухапшене и кривично гоњене ако учествују у акцији против саобраћајних прописа који важе само за мушкарце.

Иако су због најављеног протеста у Ријаду и другим градовима биле појачане саобраћајне контроле, то није спријечило припаднице љепшег пола да провозају своје четвороточкаше по улицама.

Неколико видеа и фотографија је окачено на Јутјубу и Твитеру на којима су приказане жене за воланом на улицама Ријада и Џеде, јавља Ројтерс.

Власти Саудијске Арабије упозориле су жене да не учествују у данашњем протесту, а министарство унутрашњих послова истакло је да ће свако ко прекрши забрану бити кажњен.

Осим упозорења министрства, у џамијама широм земље жене су позиване да остану код куће.

Покренута је и петиција у којој се тражи да се женама дозволи да управљају возилима или да се објави објашњење зашто треба да остане на снази. Око 17.000 људи је потписало.

Протести су забрањени у Саудијској Арабији, али организатори тврде да се овде не ради о протестима јер жене нису позване да се масовно окупљају, већ да једноставно у пратњи мушког члана породице сједну за волан аутомобила.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *