Саудијцима се топе милијарде, крећу у жестоку штедњу

Саудијска Арабија има проблеме са новцем па је зато влада саопштила да смањује државне расходе за 26,6 милијарди долара.

уторак, 12 маја, 2020 / 10:30

Мјера укључује обуставу исплате минималца грађанима, као и повећање за три пута пореза на додатну вриједност што треба да ојача државне финансије који су настрадале од пада цијена и смањења потражње за нафтом.

"Минималац ће бити обустављен од 1. јуна, а порез на додатну вриједност ће бити повећан са 5 на 15 одсто од 1. јула", изјавио је министар финансија Саудијске Арабије.

Друге мјере укључују отказивање или обуставу неких оперативних и капиталних расхода за један број државних установа и смањење кредита који су планирани за неке државне иницијативе, укључјуц́и пројекат Висион 2030.

Неки експерти прогнозирају да се Саудијска Арабија ускоро може суочити са снажном финансијском кризом: резерве државе се празне. У марту су пале за рекодних 27 милијарди долара, преноси Спутњик.

Како јавља Ал Џазира, 2014. године, када је цијена нафте почела да пада, резерве краљевине су износиле 375 милијарди долара и за три године су смањене за трећину. Држава је то искористила за санирање дефицита буџета.