Сатове помјерамо ноћас, а од 2021. престајемо

Љетње рачунање времена у Српској почеће у ноћи између суботе и недеље 31. марта, када ће у 2 сата после поноћи казаљке бити помјерене за један час унапред.

субота, 30 марта, 2019 / 22:40

Љетње рачунање времена у Европи трајаће до последњег викенда у октобру.

Међутим, пракси промјене рачунања времена ће ускоро доћи крај, барем на нашим просторима. Европски парламент одлучио је у уторак већином гласова за укидање зимског и љетњег рачунања времена.

Земље које планирају да за стално остану на љетњем рачунању времена требало би да помјере казаљке последњи пут у марту 2021. године, а оне које одаберу зимско рачунање времена подешаваће своје сатове последњи пут у октобру 2021. године.

Иако се тврдило да "помјерање сата" доноси уштеду енергије, стручњаци су доказивали да 20 одсто популације пати од здравствених проблема због те праксе. Према извјештају Руске академије наука, прелазак са зимског на љетње рачунање времена повећава број срчаних удара за 1,5 пута, а учесталост самоубистава за 66 одсто. Тако је у Русија крајем 2014. остала у љетњем рачунању времена, док је Турска исто правило увела од 2017. године.

Љетње рачунање први су увели Њемачка, Аустроугарска и њихови савезници у Првом свјетском рату, 1916. године, ради уштеде угља у ратно вријеме. До 1918. године исто су учиниле и остале европске земље, Русија, односно СССР, и САД.

На нашим просторима љетње рачунање времена уведено је 27. марта 1983. године. Рачунање времена усклађено са рачунањем времена у ЕУ, због функционисању јединственог тржишта у Европи, као и правилног функционисања сектора превоза и комуникација, и појединих сектора индустрије.