Сателит Глори неславно завршио

Сателит за посматрање Земље америчке агенције НАСА није успио да достигне планирану орбиту после лансирања и пао је у воде јужног Пацифика, саопштила је агенција.  Сателит назван Глори (Glory – слава) вриједан 424 милиона долара био је сувише тежак за достизање орбите, а инжењери за сада не знају зашто се то догодило, јер у првих […]

субота, март 5, 2011 / 10:45

Сателит за посматрање Земље америчке агенције НАСА није успио да достигне планирану орбиту после лансирања и пао је у воде јужног Пацифика, саопштила је агенција.

 Сателит назван Глори (Glory – слава) вриједан 424 милиона долара био је сувише тежак за достизање орбите, а инжењери за сада не знају зашто се то догодило, јер у првих неколико минута лета нису регистроване било какве аномалије.

Неколико минута касније постало је очигледно да се сателит није одвојио од ракете-носача и да је пао у океан, рекли су званичници НАСА-е.

Лансирање овог сателита, који је требало да учествује у испитивању кутије за утицаја на климу, одгођено је 23. фебруара због неуобичајених очитавања на контролним уређајима 15 минута прије полијетања.

Сателит је лансиран из ваздухопловне базе Вандернберг, у Калифорнији, на ракети "таурус икс-ел", али је НАСА убрзо саопштила да ракета успорава и да неће стићи до орбите.

Сличан губитак догодио се у фебруару 2009. године, када је сателит намијењен за мјерење глобалних емисија карбон-диоксида пао у океан недалеко од Антарктика, након што није достигао планирану орбиту. Овај догађај задао је велики ударац науци о Земљиној клими.0 КОМЕНТАРА

  1. Пропало је 212 карата за пут ка свемиру, обзиром да једна кошта 200.000 долара. Или боље, пала је једна Република Српска. Или још боље, пао сам ја у својим маштањима да ће се једног дана паре свима једнако расподијелити. Али ту сам пао давно, још када сам покушао достићи орбиту. Могли су мене питати…

  2. Шта се то догађа са данашњим насиним инжењерима? Па некад у доба Џеминија и Апола, рачунали су оптерећења и орбите уз помоћ шибера, а данас им не помаже ни суперкомпјутер „Дип блу“?!
    Упали су у „Дип шит“!:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *