Састанак у Сарајеву: Најављени неки договори

Лидери шест политичких странака заступљених у колегијумима домова Парламентарне скупштине БиХ данас би у Сарајеву требало да се састану у новом покушају да буде формиран Савјет министара. Овај састанак сазвао је предсједник СДА Сулејман Тихић оцјењујући, на основу билатералних сусрета и разговора између лидера шест политичких странака, да постоји основа за његово одржавање. Тихић је […]

среда, децембар 28, 2011 / 10:23

Лидери шест политичких странака заступљених у колегијумима домова Парламентарне скупштине БиХ данас би у Сарајеву требало да се састану у новом покушају да буде формиран Савјет министара.

Овај састанак сазвао је предсједник СДА Сулејман Тихић оцјењујући, на основу билатералних сусрета и разговора између лидера шест политичких странака, да постоји основа за његово одржавање.

Тихић је најавио да ће на састанку бити разговарано и о законима о попису становништва, систему државне помоћи и војној имовини те о буџету и агенцијама на нивоу БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик сматра да на сутрашњем састанку лидера шест политичких партија треба коначно постићи договор о законима о попису становништва и о систему државне помоћи, те начину провођења одлуке Суда из Стразбура у предмету “Сејдић-Финци”.

Додик је, гостујући синоћ у програму БХТ-а, оцијенио да су договор о провођењу одлуке у предмету “Сејдић-Финци” кочили максималистички захтјеви за масовним уставним промјенама који су долазили из Федерације БиХ.

Лидер СНСД-а уочи састанка лидера најјачих странка није изразио ни оптимизам нити песимизам о могућности договора о формирању власти на нивоу БиХ, истакавши да су за представнике Српске и даље прихватљиви искључиво принципи паритета, уз пуно поштовање Устава и Закона о Савјету министара БиХ.

Лидер СДС-а Младен Босић је рекао да су представници СДС-а И СНСД-а обавили низ консултација пред састанак како би се дошло до информација да ли је дошло до промјене почетних ставова политичких фактора због којих је до сада било немогуће направити договор око Савјета министара БиХ.

“Морам, нажалост, да кажем да нисам добио ниједан сигнал на основу којег бих могао рећи да сам оптимиста. Не знам да ли су партнери у ФБиХ (Драган) Човић и (Златко) Лагумџија направили неки договор на основу којег сада њих двојца дају оптимистичке изјаве”, навео је Босић.

Он се нада да ће бити “позитивно изненађен” њиховим договором.

Босић је додао да, уколико Лагумџија и Човић нису постигли никакав договор, онда ће састанак унапријед бити осуђен на неуспјех и гурнути БиХ у још дубљу кризу.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић увјерен је да на састанку могу бити ријешена питања три евроатлантска закона, буџета и Савјета министара БиХ

Човић је истакао да се зна да ће предсједавајући Савјета министара те два министра бити из ХДЗ-а, а да ће остала структура министара бити сложена на трагу посљедња два договора, у Сарајеву и Брчком.

“Можда још неке нијансе да се договоре, можда неко персонално рјешење”, додао је Човић.

Да постоје реални изгледи да састанак у Сарајеву буде успјешнији од претходна два вјерује и предсједник ХДЗ 1990 Божо Љубић, који је оцијенио да су у билатералним контактима назначена могућа рјешења која у себи садрже и компромис.

Једини од шесторице страначких лидера који се до сада није јавно изјаснио о састанку јесте предсједник СДП БиХ Златко Лагумџија. Међутим, потпредсједник странке Дамир Хаџић најавио је да ће СДП, уколико на овом састанку не буде постигнут договор о Савјету министара, напустити шесторку и наставити дјеловати као опозиција.

“На састанак долазимо да се ријеше спорна питања, али првенствено да ријешимо питање формирања Савјета министара и агенција у оквиру институција БиХ”, рекао је Хаџић за федералне медије и додао да не треба гајити превише оптимизма.

Сам Тихић није оптимиста да ће сва питања бити ријешена, али је увјерен да за нека постоји консензус за договор.0 КОМЕНТАРА

  1. Оно за шта смо се борили а то је Министарство иностраних послова припало је Бошњацима, значи опет Србин попушта први, не чуди ме више ништа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *