Састанак ЕУ и Ирана заказан за 24. јул

Високи званичници Европске уније и Ирана састаће се 24. јула како би видjели да ли имају довољно основа за поновни наставак преговора о спорном нуклеарном програму Техерана. У саопсстењу високе комесарке ЕУ за спољне послове и безбjедност Кетрин Ештон наводи се да ће се њена замjеница Хелга Шмид састати са замjеником иранског преговарача за нуклеарна […]

уторак, 10 јула, 2012 / 06:01

Високи званичници Европске уније и Ирана састаће се 24. јула како би видjели да ли имају довољно основа за поновни наставак преговора о спорном нуклеарном програму Техерана.

У саопсстењу високе комесарке ЕУ за спољне послове и безбjедност Кетрин Ештон наводи се да ће се њена замjеница Хелга Шмид састати са замjеником иранског преговарача за нуклеарна питања Алијем Багхеријем.

Њих двоје ће покушати да нађу начин да се превазиђу разлике двије стране, а након тога ће услиједити "контакт" Ештонове и главног иранског преговарача Саеда Џалилија, наводи се у саопштењу.

Преговори Ирана и шест свјетских сила (САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка) прошлог мјесеца у Москви завршени су без резултата.

Запад тражи да Техеран обустави свој нуклеарни програм због сумњи да је намијењен производњи атомског оружја, али Иран одбија да то учини тврдећи да на то има право и да је његов једини циљ производња енергије и медицинских изотопа.Оставите одговор