Састало се тијело: Нема извјештаја о кривичним дјелима миграната у Српској

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум данас је у Бањалуци предсједавао трећом сједницом Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске, који се одржао у просторијама Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

петак, септембар 7, 2018 / 14:48

На сједници је констатовано да су полицијски службеници од почетка године пронашли 2.852 миграната који су илегално ушли у БиХ, те да они у највећем броју случајева код себе нису имали лична документа. Више од половине миграната пронађено је на подручју Полицијске управе Бијељина, док је значајан број евидентиран на подручју Зворника.

У вези са приливом илегалних миграната на подручје Републике Српске, полицијски службеници су Тужилаштву БиХ поднијели 23 извјештаја против 28 лица због основа сумње да су починили 25 кривичних дјела „Кријумчарење људи“ (члан 189 Кривичног закона БиХ).

Насупрот томе, на подручју Републике Српске нису евидентирана кривична дјела или прекршаји нарушавања јавног реда и мира које су извршили мигранти, а разлог је, међу осталим и то што је Полиција Републике Српске успоставила добру контролу кретања миграната.

На састанку је, такође, истакнута спремност Полиције да, уколико се за тим укаже потреба, стави на располагање и већи број полицијских службеника који би помогли Граничној полицији БиХ у спречавању и откривању илегалних миграната.

Напомињемо да је тренутно 78 полицијских службеника МУП-а Републике Српске ангажовано да у овом смислу помогне Граничној полицији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *