Саша Рогић: Танкер снима код куће

Кратак извјештај о тренутном стању са гитаристом Танкера не правимо зато што је то омиљени метал састав редакције Фронтала, већ зато што заслужују. Нашим умјетницима прво Република Српска не помаже. Чак им ни вербално не поклања пажњу коју заслужују, а како је најављено да Демофеста, суверено култне манифестације регионалног имена, више неће бити – мора […]

субота, 12 новембра, 2011 / 05:33

Кратак извјештај о тренутном стању са гитаристом Танкера не правимо зато што је то омиљени метал састав редакције Фронтала, већ зато што заслужују.

Нашим умјетницима прво Република Српска не помаже. Чак им ни вербално не поклања пажњу коју заслужују, а како је најављено да Демофеста, суверено култне манифестације регионалног имена, више неће бити – мора неко неко водити рачуна о истима.

Није све ни тако црно, јер Танкер је, упркос свему, битан и у свјетским оквирима. Град Бања Лука, односно његово ресорно одјељење, за сваку похвалу су помогли Танкеру да оде на Вакен опен ер фестивал у Њемачкој. У преводу, то значи да се Танкер сврстао међу најбоље метал саставе у свијету. И поред тога, они су одабрали да снимају код куће.

– Опустићемо се максимално и комплетан посао урадити у Бањој Луци, са нашим људима. Бања Лука одувијек кубури са продукцијом рок музике и зато ћемо још једном да се дамо на мисију унапређења наше сцене, најављује Саша Рогић (крајњи десно и на насловној, и на фотографији испод).

Срећом, има још далековидих и разумник, па из Танкера кажу да ће новац који су добили као награду од Акваријус Огилви, односно Јелен Демофеста 2011, уз титулу „Најперспективнији бањолучки бенд“, у потпуности искористити за снимање новог диска. Саша каже да су пјесме већ искомпоноване и да их увјежбавају за снимање, те додатно образлаже предности снимања код куће:

– Због ограниченог буџета одбацили смо све могућности снимања „вани“ у студијима који имају репутације да одлично владају звуком који има Танкер, напримјер Чејнрум (Chainroom) студио у Сенти, у Србији.

Одлазак од куће и живот шест одраслих људи кошта много, поготово што се снимања знају спонтано продужити од предвиђеног времена. А и окружење у којем „морамо“ да нешто завршимо у строгим роковима и није баш најинспиративније.

Фронтал, прирођено својој мисији, у потпуности подржава развијање домаћих производа у свим сегментима објективне стварности, а посебно тамо гдје смо крајње дефицитарни – у стварању интелектуалне својине. Бања Лука нема озбиљну продуцентску кућу која би на вишем нивоу производила макар народњаке, али можда се, бар кад је мање мејнстрим звук у питању, нешто у будућности и промијени:

– Веселимо се изазовима који нас очекују током снимања, гдје ћемо показати своје продуцентске способности. Све наше замисли у дјело ће да спороведе Нинослав Добријевић – Тики, наш тонац уживо од самог настанка Танкера. Његов новоизграђени студио у Бањој Луци, у Куљанима, има све предуслове да уђемо, снимамо, фино се проведемо и све завршимо квалитетним снимком.

Танкер ће сачекати још пар седмица, да би скупио квалитетну опрему и набавио нове инструменте, а све то у циљу што бољег снимка.

– Имамо пуно повјерење у Тикија. Сматрамо да је спреман да сво знање које је стекао о звуку једног метал бенда пренесе на студијски снимак. Провели смо много времена заједно, и на свиркама и на забавама, и за нас више не постоје препреке када је у питању метал музика, закључује Рогић.

Остаје да им пожелимо срећу и надахнуће. Надати се да ће једном, у циљу унапређења оригиналног и домаћег, снимити и једну пјесму „на ћирилици“.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор