Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања

Коментаришући доалазак новог Високог представника, предсједник СДС Мирко Шаровић је рекао да је Шмит већ упутио прве поруке које су више помирујуће него оштре али без наговјештаја јасног курса који ће заузети.

субота, 31 јула, 2021 / 17:17

"Управо од тог његовог курса зависиће наш однос према њему и његовој улози у БиХ уважавајући чињеницу да долази као представник озбиљне земље као што је Њемачка" – поручио је Шаровић.

Он је истакао да му је досадашњи Високи представник Валентин Инцко оставио велики терет који у овом тренутку изгледа несавладив и велику новонасталу политичку кризу у земљи са неизвијесним перспективама и потенцијалом да се продуби.

"Када се поставља питање сарадње са новим Високим представником, ријеч сарадња је неадекватна. Кристијан Шмит треба да буде упознат са јавном позицијом релевантних политичких представника из Републике Српске спрам наметнуте одлуке Валентина Инцка као и о нашем неприхватању кориштења бонских овлаштења што је потпуно јасно и извијесно" – нагласио је Шаровић.

Предсједник СДС истиче да ће ствари бити много видљивије и јасније наредних дана и седмица када се објелодане све намјере новог Високог представника у БиХ Кристијана Шмита чија је улога унапријед ослабљена неподржавањем његовог постављења у Савјету безбједности Уједињених нација.