Шаровић у скупштини: Не заваравајте се да ћемо кризу завршити са пар закључака

СДС као одговорна странка, препознавајући важан политички тренутак и понашајући се принципијално као што је то радила и прије 15 година у сличним ситуацијама, као своју одговорност за општу ситуацију прихватила је да буде дио заједничног одговора на наметнуту одлуку одлазећег Високог представника Валентина Инцка – истакао је предсједник СДС Мирко Шаровић.

петак, 30 јула, 2021 / 16:38

"Наше разлике са странкама на власти, прије свега са СНСД-ом и коалиционим партнерима остају јер су велике и тешко премостиве. Српска демократска странка сматра да наше различите позиције и различити погледи на економско стање у Републици Српској и по питању начина вођења Републике Српске остају и даље. Не може се очекивати да ми са таквом влашћу будемо дио неке концентрационе Владе" – поручио је Шаровић у Народној скупштини РС.

Он је казао да је СДС дио заједничког одговора на наметнуте одредбе Кривничног закона, те да смо стога прихватили да подржимо у процедури доношење два закона у Народној скупштини РС.

"Инцкова одлука има потенцијал да кризу у читавој земљи продуби и управо због тога не треба да се заваравамо да ћемо ову кризу да завршимо са пар закључака и са пар одлука парламентарних странака. Ово је један од најризичних и историјски важних тренутака за Републику Српску и Народна Скупштина РС има ту врсту тежине да одговори на ове изазове. Морамо да размишљамо и дугорочно како из ове сложене ситуације доћи до општих и задовољавајућих рјешења како би заштитили интересе Републике Српске" – поручио је лидер СДС-а.

"Треба да циљамо трајна рјешења а не половична те да развијамо политике без лутања, одустајања и без јасно дефинисаних циљева" – порука је Шаровића.

Шаровић је нагласио да данашње засједање треба да буде наша порука не само према неприхватљивој Инцковој одлуци већ и порука према новом Високом представнику који је данас дошао у Босну и Херцеговину.

"Парламентарна Скупштина БиХ и Народна скупштина РС су једина мјеродавна мјеста на којима народни представници могу да доносе законе својом вољом а то никако не може бити један човјек па макар то био и Високи представник" – поручио је Шаровић.

Из ових разлога, каже он, наша одговорност, и странака и народних посланика, јесте да поред институционалних одговора на наметнуте одлуке, одговор мора да садржи и одговорност за општу кризну ситуацију јер све наше, и ове и будуће одлуке, о томе треба да воде рачуна јер имамо одговорност за грађане које представљамо.

"Све док је тако, док будемо имали ту врсту одговорности можемо да будемо дио заједничких рјешења о овоме важном и деликантном питању" – закључио је предсједник СДС.