Шаровић: Трошкови око граничних прелаза нису велики

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да трошкови стављања у функцију граничних прелаза, због уласка Хрватске у ЕУ, нису велики и не би требало да представљају проблем. Шаровић је нагласио да су ови трошкови буџетски планирани, а развијен је и лабораторијски систем на који се може рачунати у такозваној дубинској […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 07:27

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да трошкови стављања у функцију граничних прелаза, због уласка Хрватске у ЕУ, нису велики и не би требало да представљају проблем.

Шаровић је нагласио да су ови трошкови буџетски планирани, а развијен је и лабораторијски систем на који се може рачунати у такозваној дубинској контроли коју редовно обављају надлежне инспекције у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту.

Он је за "Дневни аваз" рекао да ће неблаговремено обезбјеђење услова за извоз млијечних производа у ЕУ имати посебно негативне посљедице на развој мљекарске производње у БиХ.

"Посебно треба имати у виду да се од укупно прерађеног млијека у мљекарама, 32,3 одсто извози, а од тога више од половине у Хрватску", навео је Шаровић, те додао да посљедице неће осјетити само мљекари, већ и произвођачи млијека, јер би се у том случају неминовно морао редуковати и откуп млијека.

Шаровић је нагласио да је сада најзначајнија активност овог министарства провођење документа "Мапе пута" ради стварања услова за извоз производа животињског и биљног поријекла, са конкретним роковима и извршиоцима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *