Шаровић: Педи Ешдаун креирао је моје уклањање из политике

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић оптужио је бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна да је био креатор његовог и других судских процеса који су вођени у Суду БиХ против званичника БиХ. Шаровић је рекао да не жели упирати прстом у било кога од домаћих власти, јер је процес против њега режирао ОХР. "Педи […]

четвртак, март 17, 2011 / 10:02

Некадашњи предсједник Републике Српске Мирко Шаровић оптужио је бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна да је био креатор његовог и других судских процеса који су вођени у Суду БиХ против званичника БиХ.

Шаровић је рекао да не жели упирати прстом у било кога од домаћих власти, јер је процес против њега режирао ОХР.

"Педи Ешдаун креирао је моје уклањање из политике. Све вријеме био је мозак операције која се зове судски процес, не само у мом случају. Сигуран сам да је био креатор гоњења и других личности", изјавио је Шаровић за "Фокус".

Он оптужује Ешдауна да га је "стрпао у затвор и ту држао годину дана", малтретирао њега и његову породицу, и истиче да је "правда на крају побиједила", док је Ешдаун недостижан негдје у Лондону.

Оптужница против Шаровића подигнута је 2005. године, а он је због тога провео годину дана у притвору да би му по окончању поступка Суд БиХ изрекао ослобађајућу пресуду. Суд БиХ одлучио је да Шаровићу буде исплаћено 102.000 марака на име одштете за неправедну пресуду којом је био кажњен на годину дана затвора због случаја "Привредна банка Српско Сарајево". Ослобађајућа пресуда у том предмету изречена је и за Милована Бјелицу.

Осим Шаровића, на мети Тужилаштва и Суда БиХ нашли су се и лидер ХДЗ-а Драган Човић, лидер ПДП-а Младен Иванић, функционер ХДЗ-а Анте Јелавић и многи други.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *