Шаровић: Одлуке о враћању у БХ установе треба донијети НСРС, а не један човјек (мисли на Додика, не Вучића)

О евентуалном повратку у заједничке институције одлуку треба донијети Народна скупштина Републике Српске и нико други, изјавио је Мирко Шаровић, предсједник СДС.

субота, 15 јануара, 2022 / 10:32

Кестење из ватре, каже Шаровић, ми нећемо вадити, јер их нисмо ни бацали.

"На линији одбране Републике Српске увијек смо били као и овог пута и настојали смо да уразумимо власт да не срља и да вуче паметне потезе у овако деликатној ситуацији, због чега смо са њихове стране сатанизовани у медијима", истакао је Шаровић.

Он каже да се још једном показало да је Додикова политика опасна и без јасног циља.

"Додику и његовој политици рекли смо НЕ, јер смо се у овој кризи која траје неколико мјесеци увјерили да се ради о опасној политици без било каквог јасног циља, гдје одлуке од националног значаја доноси само један човјек, без било каквог унутрашњег консензуса о питањима која се тичу свих нас", навео је предсједник СДС.

Нешто раније: Вучић мора да рјешава оно што је закухао Додик

Милорад Додик, а на шта смо и указивали, довео је Републику Српску у тешку ситуацију, а очито и Србију, чији предсједник Александар Вучић уз све проблеме и изазове који стоје пред нашом матицом мора да рјешава кризу коју је Додик закувао у БиХ и угрозио Републику Српску и њене институције. – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке коментаришући поруке са састанка предсједника Вучића и Милорада Додика у Београду.

"Посљедњих мјесеци, а то смо чинили и раније, упозоравали смо Додика да политика конфликта коју он проводи Републику Српску води у амбис и да из криза које се продукују Република Српска излази све слабија и са све више непријатеља" – поновио је Шаровић.

Он је поручио да су из СДС-а врло јасно и то језиком разума упозоравали Додика да се коцка са Републиком Српском и њеним институцијама, које он уништава, злоупотребљавајући и законодавну и извршну власт и у Републици Српској и БиХ.

"Један од актера посљедње кризе у БиХ је и Милорад Додик, који је кренуо у авантуристичке походе само да би опстао на власти и сачувао свој прљави капитал не водећи рачуна ни о Републици Српској, ни о српском народу, а камоли о Србији. Његово лажно србовање и лажни патриотизам за резултат има све сиромашнију Републику Српску и њене грађане, која посљедњих година опстаје на дужничким кредитима и финансијској помоћи братске Србије." – поручио је Шаровић.

Зато Додик, каже предсједник СДС-а, мора одговарати не само за корупционашке и криминалне радње него и за све авантуристичке потезе, који су Републику Српску довели у ситуацију да се о њој у свијету пише као реметилачком фактору и генератору кризе не само у БиХ него у региону.

"Наша порука Додику јесте да он није Република Српска и што прије оде с политичке сцене то боље и Републици Српској и српском народу" – закључио је Шаровић.