Шаровић обзнанио почетак извоза говедине у Турску

Коначно је почео извоз говеђег меса и товне јунади у Турску и то је након велике неизвјесности добра вијест, казао је у интервјуу за Еуроблиц предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић.

понедељак, 16 децембра, 2019 / 11:05

Према његовим ријечима, проблема око извоза јунећег меса у Турску било је протеклих неколико мјесеци  много, а прије свега су били техничке природе, као и због спорости организације посла од турског извозника.

"Извоз пилећег меса, јаја и млијека су домаћој економији дали прије свега међународни кредибилитет јер смо препознати као земља која има квалитетне и здраве производе и производи по највећим европским стандардима" – поручио је Шаровић.

Предсједник СДС је казао да су присутни и економски показатељи јер су многе наше компаније добиле нова слободна тржишта за производе као што су млијеко, млијечни производи, воће, поврће а у последње вријеме и пилеће месо и производе од пилећег меса и јаја.

"Све те компаније добиле су велику прилику за експанзију што је посебно важно ако се зна да само перадарски сектор, на примјер, за себе веже око 20 000 радних мјеста" – истакао је Шаровић.

Одговарајући на питање о могућности увођења ограничења увоза јунећег меса и живе стоке Шаровић је казао да такву одлуку доноси Савјет министара БиХ поштујући правила и процедуре утврђене Споразумом о стабилизацији и придруживању а да подносиоци захтјева за увођење мјера могу бити само фармери произвођачи и то они произвођачи који производе и узгајају више од 50% укупне босанскохерцеговачке производње.

"Ове мјере могу бити само привремене јер је ССП-ом тако договорено, али и из разлога што БиХ и овоме тренутку не може са својом производњом подмирити укупне годишње потребе становништва" – истакао је Шаровић.