Шаровић: Нећемо радити на своју штету, нема привилегија за Хрватску

БиХ неће радити на своју штету, а захтјеви којима ЕУ тражи продужење трговинских привилегија за Хрватску након 1. јула за БиХ нису прихватљиви, јер то штети иначе слабашној пољопривреди земље, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Шаровић је рекао да постоји неразумијевање у вези са термином за продужење досадашњег режима […]

недеља, јун 2, 2013 / 12:12

БиХ неће радити на своју штету, а захтјеви којима ЕУ тражи продужење трговинских привилегија за Хрватску након 1. јула за БиХ нису прихватљиви, јер то штети иначе слабашној пољопривреди земље, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је рекао да постоји неразумијевање у вези са термином за продужење досадашњег режима са Хрватском и проширење на цијелу ЕУ, јер Европска комисија сматра да је досадашња трговина Хрватске са БиХ "традиционална" и да након 1. јула, оно што је та земља имала као свој извоз у БиХ, уђе у биланс ЕУ.

"Напримјер, ако је Хрватска у БиХ извозила 1.000 тона неког меса, та количина улази у квоту без царина за ЕУ након 1. јула. А да ли ће квоту попунити Хрватска или нека друга земља Уније, није толико битно", објаснио је Шаровић за "Дневни аваз".

Наводећи да овакав захтјев није прихватљив, Шаровић је истакао да је БиХ у досадашњим преговорима дала доста концесија и да би јој даљи уступци само штетили.

Он је додао да је БиХ, кроз два круга преговора, истакла да је спремна да о појединим концесијама разговара на реципрочној основи.

"Ми тражимо да нам се одобре веће квоте за шећер, вино, рибу. С друге стране, спремни смо на исти начин реаговати. Нашим сусједима желимо све најбоље, али нећемо радити на своју штету. А ово што се од нас тражи дубоко штети и иначе слабашној пољопривреди БиХ", нагласио је Шаровић.

Он је напоменуо да БиХ поштује привремени трговински споразум и да се кроз преговоре није обавезала на било какву другу либерализацију.

Шаровић је навео да Хрватска добровољно излази из Цефте и да према одредбама тог споразума, они који остају, немају никаквих обавеза према ономе ко одлази.0 КОМЕНТАРА

  1. сигуран сам да ти на своју штету нећеш ништа урадити, а за остале те заболи она ствар. то си доказ’о безброј пута и то сви у источном сарајеву веома добро знају. зато, ај узми још колико ти треба па иди негдје далеко ако бога знаш!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *