Шаровић: Не можемо трпити нуклеарни отпад на 500 метара од границе

Предсједник Српске демократске странке и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић у коментару на данашње протесте у Сарајеву против могуће градње одлагалишта нуклеарног отпада на граници Хрватске са Босном и Херцеговином, поручио је да је у питању легитиман чин дизање гласа против овог једностраног потеза сусједне Хрватске.

понедељак, јул 29, 2019 / 16:33

„Имамо право да ову причу дигнемо и на виши, међународни ниво јер бисмо ми могли трпјети посљедице нуклеарног отпада на само 500 метара од границе. Ми имамо право да бринемо о својим ријекама, планинама и здрављу људи. Немамо ми ништа против да они граде своје одлагалиште, али га градите 100-200 км од границе, а не уз најчистију европску ријеку и границу БиХ.“ – казао је Шаровић.

Шаровић је поручио да је велико питање како би се изградња одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори рефлектовала на биљни, животињски свијет и здравље људи у наредних 10, 20, 50 или 100 година.

„Ја мислим да није ни фер ни поштено према БиХ да сусједна земља Хрватска, коју ми поштујемо, није уважила ниједан од аргумената наше земље у протеклих неколико година о одлагалишту које је на самој граници са Новим градом и другим општинама. Ми се не бунимо што Хрватска гради своје одлагалиште, већ зато што га гради на самој граници са БиХ. Као кад би неки ваш сусјед свој отпад, своје смеће ставио на границу вашег имања. То у сваком случају не би било у реду“, казао је.

Шаровић је казао да је пред БиХ и Хрватском тежак период у којем БиХ треба искористити сва могућа средства да заштити своја права. Он је поручио да од Предсједништва БиХ очекује да ово питање стави на дневни ред и да запријети тужбом и арбитражом.

„Не бих уопште размишљао да ли ћемо да ово питање јасније прикажемо Бриселу, да ли ћемо да идемо на арбитражу, некога да тужимо. Они се нису либили да туже било кога у региону па зашто би нама било незгодно да их тужимо? Мислим да ми своје активности требамо појачати“, истакао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *