Шаровић: На првом мјесту смо само по инфлацији

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ресорно министарство у сарадњи са Свјетском банком, ентитетима, кантонима и општинама ради на пројекту јачања конкурентности и отклањању регулаторних и административних препрека у пословању у БиХ. "Циљ нам је стварање повољног пословног окружења због чега радимо на измјени и допуни Закона о политици […]

среда, фебруар 27, 2013 / 14:23

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ресорно министарство у сарадњи са Свјетском банком, ентитетима, кантонима и општинама ради на пројекту јачања конкурентности и отклањању регулаторних и административних препрека у пословању у БиХ.

"Циљ нам је стварање повољног пословног окружења због чега радимо на измјени и допуни Закона о политици директних страних инвестиција и измјенама Закона о слободним царинским зонама, а у припреми је више билатералних и мултилатералних споразума о унапређењу и заштити инвестиција", рекао је Шаровић данас на заједничкој сједници Представничког дома и Дом народа парламента БиХ, одговарајући на питање посланика Бошка Томића – "како поправити поражавајући рејтинг БиХ на плану лакоће пословања фирми?".

Шаровић је потврдио да се БиХ, према анализама Свјетске банке из прошле године, а по индикаторима ефикасности правног оквира, налази на 109. мјесту, по транспарентности политике на 134. мјесту, по утицају криминала и корупције на економско-пословно окружење на 89. мјесту, по организованом криминалу на 110. мјесту, по поузданости полицијске службе на 68. мјесту, по етичком понашању предузећа на 134. мјесту, по јачању ревизије на 119. мјесту.

"Само по једном параметру БиХ је на првом мјесту, а то је инфлација", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, у БиХ је за регистровање фирме и почетак рада потребно 37 дана, а за то исто у Македонији потребна су два дана, због чега је БиХ на 165. мјесту од 185 рангираних земаља.

Он је додао да је БиХ по брзини добијања грађевинске дозволе на незавидном 159. мјесту, а по брзини прикључења електричне енергије на 154. мјесту.

Шаровић је истакао да се домаће инвестиције не воде на нивоу БиХ него по ентитетима.

"Када је ријеч о директним страним инвестицијама, у Министарству се води само евиденција, а на нивоу БиХ формирана је посебна Агенција за промоцију страних инвестиција – Фипа", подсјетио је Шаровић.

Он је додао да је, према расположивим информацијама, инвестициона клима у БиХ слаба, а тренд није охрабрујући, посебно након 2008. године.

Шаровић је прецизирао да су 2009. године инвестиције у БиХ износиле 280 милиона КМ, 2010. године 680 милиона, 2011. године 428 милиона и 2012. године 430 милиона КМ.

"За неповољну инвестициону климу у БиХ постоје бројни разлози као што је недостатак инвестиционе политике, низак степен развоја инфраструктуре, сложена структура власти, неусклађено законодавство у овој области", закључио је Шаровић.

Посланик Бошко Томић рекао је да је циљ његовог питања био да анимира, не само ресорног министра, него све надлежне институције и појединце у БиХ да сви заједно више ураде на плану побољшавања услова пословања у БиХ и њеног рејтинга у сфери привлачења страних инвестиција.Оставите одговор