Шаровић и Миличевић на тему измјена Изборног закона

Промјена Изборног закона БиХ је један од најважнијих приоритета за Босну и Херцеговину и из тог разлога Српска демократска странка даје пуно подршку да се у ово неизборној години отпочне и заврши са потпуном реформом изборног законодавства – истакао је Мирко Шаровић, предсједник СДС.

среда, 7 априла, 2021 / 12:39

"Ово је најбоља прилика за реформу у овој области која би требала да се води у складу са препорукама Европске комисије исказаним кроз годишњи  Извјештај ЕУ о напретку БиХ  и препорукама ОЕБС-а али и нужним потребама БиХ да се поврати давно изгубљено повјерење грађана у изборни процес" – појаснио је предсједник СДС.

Шаровић наглашава да овај процес мора обухватити поштовање изборне воље грађана не само током избора већ до краја мандата изабраних представника.

"Управо је у томе највећа одговорност свих учесника у измјени изборног законодавства. Требају нам промјене које ће нас вући напријед а не назад, што се дешава свих претходних година" – истакао је.

Шаровић је рекао да је упркос противљењу носилаца власти, у реформу изборног процеса морају бити укључени представници Централне изборне комисије БиХ, свих опозиционих политичких странака али и предствника невладиног сектора јер доношење изборног закона, као темељног закона сваке земље, није ствар парламентарних већина већ и оних грађана који не припадају ниједној политичкој опцији.

"СДС се залаже за враћање освојених мандата странци, увођење читача гласања и електронски надзор гласачког процеса, повећање изборног цензуса, скраћење времена расписивања избора са 150 на 90 дана, као и увођење посебног аранжмана за све јавне сервисе у земљи, од времена расписивања избора" – наглашава лидер СДС-а.

"СДС ће са партијама ПДП и ДНС наредних дана усагласити приједлоге кључних измјена изборног закона који би могли бити заједнички и предочити их широј јавности али и другим политичким странкама у Републици Српској и БиХ" – закључио је Шаровић.

Миличевић: Ако спријечи крађу опозиција може до побједе 2022. године

У Републици Српској дијалог власти коју предводи СНСД и опозиције не постоји, јер једноставно није могућ. Дијалог подразумијева двосмјерну коминикацију, а не монолог – истакао је др Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС у интервјуу за српски портал "Вести".

"Милорад Додик је патентирао примитивну јавну комуникацију међу политичарима, а посебно у свом односу према медијима. Вјерујем да вријеме овакве комуникације, не само међу политичарима, већ уопштено, пролази. Јавне личности треба да буду примјер у свему, па и у начину комуникације. Усуђујем се да кажем да то треба да буде и дио националне стратегије" – казао је Миличевић.

Предсједник Главног одбора СДС каже да су РС постоји потпуна приватизација институција власти и да она не дозвољава креативну политичку борбу у којој се може створити бољи амбијент за развој друштва у цјелини и достојанствен живот становника Републике Српске.

"Стање у Српској после 15 година владавине Додика и СНСД тешко се може описати као добро и задовољавајуће за просјечног становника. За то време огроман број наших људи је напустио ове просторе, а одлазе и даље, поготово млади, чак упркос рестрикцијама у кретању услед пандемије. Не одлазе људи само из егзистенцијалних и економских разлога, већ и због осјећаја несигурности због стања у држави, у којој се константно вјештачки и с намјером подгријавају разни конфликти" – појаснио је Миличевић.

Он је казао да су људи у Српској незадовољни постојећим стањем, што јасно говоре и резултати претходних локалних избора у два највећа града Бањалуци и Бијељини.

"Задатак опозиције је да народу понуди квалитетне кандидате и јасну платформу око којих се народ може окупити и препознати као носиоце промјена, просперитета, стабилности, али и интегритета. Посебну пажњу треба обратити на заустављање изборне крађе да би воља народа била испоштована. Ако све то постигнемо, увјерен сам да опозиција може да доведе до промјена следеће године у Републици Српској" – закључио је др Милан Миличевић.