Шаровић: Градишка постаје жила куцавица трговине између БиХ и ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је у Градишци да ће ова општина ускоро постати жила куцавица када је ријеч о трговини између БиХ и ЕУ. Шаровић је нагласио да ће годишњи промет преко граничног прелаза у Градишци бити већи од осам милијарди КМ, те да је највећи проблем лоша инфраструктура […]

среда, 26 децембра, 2012 / 17:27

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је у Градишци да ће ова општина ускоро постати жила куцавица када је ријеч о трговини између БиХ и ЕУ.

Шаровић је нагласио да ће годишњи промет преко граничног прелаза у Градишци бити већи од осам милијарди КМ, те да је највећи проблем лоша инфраструктура на овом прелазу.

"Изгубили смо много времена. Пред нама је шест мјесеци у којима морамо много урадити. За опремање граничног прелаза према стандардима ЕУ неопходна су четири милиона КМ. Новац је обезбијеђен, ускоро почиње монтирање објеката за ветеринарске лабораторије, захваљујући донацији са Кипра", рекао је Шаровић на конференцији за новинаре у Градишци.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић увјерен је да ће улазак Хрватске у ЕУ и појачана фреквенција промета робе кроз ову општину узроковати отварање прерађивачких капацитета и подизање производње сировинских основа.

"Очекујемо инвестициона средства за проширење прелаза, оспособљавање терминала, поготово у хигијенском смислу, и надамо се да нећемо бити таоци граничног прелаза, већ да ћемо имати користи од тога", рекао је Латиновић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић посјетио је данас постојеће царинске терминале и гранични прелаз у Градишци, а потом је заједно са сарадницима одржао радне састанке са начелником општине и произвођачима оријентисаним ка извозу.