Шаровић: Додик је изазвао кризу сам у највећој мјери, Еуфору дао сагласност за употребу силе

Својим сусретом са Милановићем Додик неће донијети никакав допринос било каквој стабилизацији прилика у БиХ. Овакви састанци служе само томе да се Додик прикаже као неко ко као нешто ради за рјешења криза које је у највећој мјери сам изазвао – поручио је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

среда, 27 октобра, 2021 / 13:49

"Са друге стране, оно што је остало у сјени а што уствари посебно  забрињава јесте давање Додикове сагласности да се продужи мандат ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини и то по поглављу VII Повеље УН-а, које укључује и употребу силе од стране ЕУФОР-а! Та расправа ће се обавити у наредних неколико дана у Савјету безбедности УН-а али оно што је посебно важно јесте да давање сагласности на продужење оваквог мандата затвара врата било каквом маневру неким земљама и индиректно оснажује улогу Високог представника у БиХ!" – казао је Шаровић.

Уколико би улога ЕУФОР-а била другачија, истиче Шаровић, умјесто ове са којом се Додик усагласио а о чему ће се сада водити расправа у Савјету безбједности, и само постојање Високог представника изгубило би смисао.

"Међутим, Додиковом сагласношћу ствари иду потпуно у супротном смјеру" – закључио је Шаровић.