Саркози: У Француској нема мјеста за све

Француска нема довољно нових радних мјеста да би била у стању да прихвати таласе имиграната, који пристижу из политички нестабилних сјеверноафричких земаља, рекао је данас француски предсједник Никола Саркози. Он је истакао и да би чланицама Шенген зоне требало да буде дозвољено да привремено врате границе. "Вјерујем у Шенген, али тај систем треба да се […]

уторак, 3 маја, 2011 / 16:15

Француска нема довољно нових радних мјеста да би била у стању да прихвати таласе имиграната, који пристижу из политички нестабилних сјеверноафричких земаља, рекао је данас француски предсједник Никола Саркози.

Он је истакао и да би чланицама Шенген зоне требало да буде дозвољено да привремено врате границе.

"Вјерујем у Шенген, али тај систем треба да се развија. Данас је тај систем на крају пута. Пошто смо суочени са потешкоћама у отварању нових радних мјеста за све наше грађане и са стопом незапослености од 23 одсто међу држављанима страних земаља, које нису чланице ЕУ, морамо да сами себи поставимо питања о имиграцији", рекао је Саркози.

Имиграција је у Француској постала једна од "најврелијих тема" пред изборе заказане за април 2012. године.

Париз и Рим су током протеклог мјесеца од Брисела затражили додатна национална овлаштења како би се изборили са приливом миграната из Туниса.

Европска комисија је саопштила да је у току разматрање захтјева за ограничену и привремену контролу граница.

Француска је током протеклог мјесеца накратко затворила своју границу са Италијом због прилива избјеглица из Туниса, чиме је изазван спор ове двије земље.

Саркози је најавио да ће Француска на самиту ЕУ изнијети приједлоге за промјену европске имиграционе политике како би се одговорило на промјене у Сјеверној Африци и Блиском истоку.

"Уколико једна европска земља не може да чува своје границе, без икаквих табуа треба да буде постављено питање о привременој суспензији Шенгена", закључио је Саркози.



Оставите одговор