Саркози: Могућ превентивни напад на иранске нуклеарне објекте

Француски предсједник Никола Саркози упозорио је данас Иран на могућност "превентивног напада" на његове нуклеарне објекте ако остане при својим амбицијама у тој области, али је и признао да би таква операција могла да изазове "велику кризу". "Војне нуклеарне амбиције Ирана постају све већа пријетња и могла би да доведе до превентивног напада на иранске […]

четвртак, 1 септембра, 2011 / 06:18

Француски предсједник Никола Саркози упозорио је данас Иран на могућност "превентивног напада" на његове нуклеарне објекте ако остане при својим амбицијама у тој области, али је и признао да би таква операција могла да изазове "велику кризу".

"Војне нуклеарне амбиције Ирана постају све већа пријетња и могла би да доведе до превентивног напада на иранске циљеве, што би изазвало велику кризу, коју Француска не жели ни по коју цену", поручио је Саркози на годишњој амбасадорској конференцији у Француској.

Он није навео земље које би могле да учествују у том превентивном нападу на иранске циљеве и позвао је на даље пооштравање санкција Ирану.

"Иран одбија да озбиљно преговара. Он стално предузима нове провокације. Суочена с тим изазовом, међународна заједница мора да пружи вјеродостојан одговор. Она то може да учини, ако демонстрира јединство, чврстину и пооштри санкције. Погрешно би било потцијенити ситуацију", рекао је Саркози.

Запад сматра да Иран нуклеарни програм проводи у војне сврхе, док Техеран то негира, тврдећи да је његов циљ производња струје.Оставите одговор