Саркози – Меркел: Увести порез на финансијске трансакције

Француска и Њемачка постигле су договор да у септембру представе приједлоге о увођењу пореза на финансијске трансакције и заложиле се за јачање сарадње у вођењу економске политике, саопштила је данас канцеларија француског предсједника Николе Саркозија. Саркози и њемачка канцеларка Ангела Меркел су послије разговора у Паризу предложили да се свих 17 чланица еврозоне обавежу да […]

уторак, 16 августа, 2011 / 21:01

Француска и Њемачка постигле су договор да у септембру представе приједлоге о увођењу пореза на финансијске трансакције и заложиле се за јачање сарадње у вођењу економске политике, саопштила је данас канцеларија француског предсједника Николе Саркозија.

Саркози и њемачка канцеларка Ангела Меркел су послије разговора у Паризу предложили да се свих 17 чланица еврозоне обавежу да ће довести своје финансије у ред и тај циљ унесу у своје уставне законе до љета 2012. године.

Међу осталим договореним мјерама су боља сарадња међу чланицама еврозоне у вођењу економске политике и оснивање предсједништва са двоипогодишњим мандатом, које ће руководити годишњим састанцима лидера земаља које користе евро.

"Желимо да изразимо апсолутну одлучност да одбранимо евро, те да Њемачка и Француска преузму одговорност у Европи и да постигнемо заједничке ставове у вези са свим питањима", рекао је Саркози на заједничкој конференцији за новинаре са Меркеловом у Јелисејској палати.

Њих двоје били су изложени притиску да представе план о стабилизовању еврозоне и обнови повјерења на финансијским тржиштима.

Турбуленциј потресају берзе већ годину и по дана, упркос исплати помоћи Грчкој, Ирској и Португалу и оснивању кризног фонда.