Сарајевски СНСД против пресељења ПМФ у Власеницу

Уколико Сенат Универзитета у Источном Сарајеву не поништи одлуку о пресељењу Природно-математичког факултета са Пала у Власеницу, СНСД ће позвати Владу Републике Српске и надлежно министарство да то учине, најавили су предсједници општинских одбора СНСД-а на нивоу овог града. "Предсједник РС Милорад Додик, са којим смо јуче разговарали, није упознат са доношењем ове одлуке. Предсједник […]

субота, 16 јула, 2011 / 14:47

Уколико Сенат Универзитета у Источном Сарајеву не поништи одлуку о пресељењу Природно-математичког факултета са Пала у Власеницу, СНСД ће позвати Владу Републике Српске и надлежно министарство да то учине, најавили су предсједници општинских одбора СНСД-а на нивоу овог града.

"Предсједник РС Милорад Додик, са којим смо јуче разговарали, није упознат са доношењем ове одлуке. Предсједник подржава грађане Источног Сарајева и нашу иницијативу и рекао је да ће се, са аспекта функције коју обавља, лично укључити у рјешавање овог проблема", рекао је предсједник Општинског одбора СНСД-а Источно Ново Сарајево Младен Зиројевић.

Зиројевић је на данашњој ванредној конференцији за новинаре одржаној поводом одлуке Сената о пресељењу Природно-математичког факултета са Пала у Власеницу, истакао да грађани Источног Сарајева, као и активисти СНСД-а, апсолутно немају ништа против да Власеница и било која локална заједница имају високошколску установу, али да је недопустиво да то буде на штету овог града.

"Свима је јасно какав значај има Универзитет, а дислокацијом појединих факултета дошло би до његовог уништења, што би означило почетак краја Града Источно Сарајево", констатовао је Зиројевић, поручивши да СНСД Источно Сарајево никада неће подржати било коју одлуку која буде донесена на штету Источног Сарајева.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а Источна Илиџа Мирослав Вујичић нагласио је да је Источно Сарајево кичма Републике Српске и да је познато колико је тај град дао жртава у стварању Српске. "Универзитет у Источном Сарајеву, који егзистира скоро 20 година, окосница је развоја града и због тога ћемо од ресорног министарства тражити да преиспита ову одлуку Сената", рекао је Вујичић.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац поновио је став ове странке да су развој Универзитета Источно Сарајево и јака болница од есенцијалног значаја за овај град. "Ми не подржавамо викенд ректоре, већ тражимо људе који ће у пуном капацитету бити у Источном Сарајеву. Не подржавамо ни проректоре који живе у Србији, а овдје долазе и говоре нам како треба да се развијају факултети. СНСД се неће мијешати у аутономност Универзитета, али ће имати јасну политику када је у питању развој факултета", нагласио је Кошарац.

Изразивши неслагање са одлуком о пресељењу Природно-математичког факултета са Пала у Власеницу, посланик у Народној скупштини РС Снежана Јокић је рекла да Статут Универзитета садржи поједине одредбе које су у супротности са законом.

"Као легалиста, увијек ћу се борити да буде измијењено све што није у складу са законом. Наши закони су у великој мјери у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права и европском регулативом. Као припадник законодавног органа, посланик и становник овог града, нећу дозволити да се у Статуту Универзитета нађе нешто што ће штетити Источном Сарајеву", истакла је Јокићева.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бошко Томић поручио је грађанима Источног Сарајева да не буду узнемирени, јер се, како је рекао, Универзитет неће урушавати, већ проширивати. Према његовим ријечима, СНСД ће, уз подршку врха странке и предсједника Додика, очувати Универзитет.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Синиша Додик рекао је да су се становници Источног Сарајева у претходном периоду борили и данас боре да живе у развијеном граду и оправдају средства која је Влада РС уложила у ту намјену.

"Без обзира на сву аутономност Универзитета, у коју не улазимо, и жељу других локалних заједница да се убрзано развијају, ми не желимо да се то деси на рачун Града Источно Сарајево и грађана који су ријешили да овдје остану и стасавају", нагласио је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. е па касно сте се сјетили господо љубитељи дупета милета од лакташа, кад позивате да се гласа за снсд, збуњени народ гласа против свог града! Сваком које гласао за снсд из Источног Сарајева ја бих одсјекао руку, јер је тим гласом деградиро положај нашег града!

  снсд је ову дислокацију намјенио да би поправио стање у краљевићевој вукојебини, а успут растурио Пале као важан регионални центар на истоку РС, који никако не прихвата снсд диктатуру!
  ако се измјести ПМФ са Пала, онда ће већина студената напустити тај факултет.

 2. Измјештање ПМФ-а је прави потез. И мањи градови треба од нечега да живе, а не само БЛ и Сарајево.
  Све похвале за људе који су направили овај потез. Ово ће бити велики корак за Власеницу.

 3. rammstein, 16.07.2011. 19:08:20 [10099]

  Пре сваког коментара, предходно би требало прочитати текст или барем наслов текста.
  Боже мили кад видим ваше коментаре долазим у сумњу да ли сте прочитали и свој родни лист до крај.