САНУ: Суочићемо се са ратном истином до које ћемо сами доћи

Извршни одбор Српске академије наука и умјетности /САНУ/ најавио је да ће предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем протеклих ратних сукоба, оцјењујући да је Србији најпотребније утврђивање и суочавање са истином, до које ће сама доћи. Полазећи од научно заснованог приступа који је инхерентан Српској академији наука и умјетности, Извршни одбор САНУ […]

субота, 11 јула, 2015 / 14:24

Извршни одбор Српске академије наука и умјетности /САНУ/ најавио је да ће предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем протеклих ратних сукоба, оцјењујући да је Србији најпотребније утврђивање и суочавање са истином, до које ће сама доћи.

Полазећи од научно заснованог приступа који је инхерентан Српској академији наука и умјетности, Извршни одбор САНУ је, пратећи ток политичких догађања у вези са резолуцијом о Сребреници у УН, на становишту да је грађанима и држави Србији најпотребије утврђивање и суочавање са истином, до које ће сами доћи.

"Посебно ако се у виду има само наше историјско искуство у 20. веку, када смо се суочавали са границама биолошке одрживости. Наш став је посебно појачан захтевом предлагача да њихове закључке безпоговорно интериоризујемо и укључимо у образовни процес", саопштено је из САНУ.

Извршни одбор САНУ најавио је да ће Предсједништву САНУ предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем разлога и околности које су довеле, као и догађања и тока претходних ратних сукоба, а чији би рад био заснован на методологији модерне историографије и постојећим документима и који би био отворен за увид и сваки облик стручно-научне критике или приједлога, ма са које стране долазили.

"Излишно је да наводимо колико се гнушамо злочина чињених само због етничке одреднице жртава и сматрамо да је тешки пут ка расветљавању чињеница и приближавање истини најмањи заједнички именилац нашег дуга према невиним жртвама", исткануто је у саопштењу САНУ.Оставите одговор