САНКЦИЈЕ

Једна од чешће помињаних речи у политичком животу Републике Српске је "санкција" или тачније речено "санкције" пошто је заиста реч о множини, како активности тако и догађаја који су актуелни од самог стварања Српске. Појам и садржај осмишљен је, а где би друго, у САД а са основним циљем стављања под пуну контролу, земаља, народа, […]

уторак, 18 октобра, 2011 / 06:05

Једна од чешће помињаних речи у политичком животу Републике Српске је "санкција" или тачније речено "санкције" пошто је заиста реч о множини, како активности тако и догађаја који су актуелни од самог стварања Српске.

Појам и садржај осмишљен је, а где би друго, у САД а са основним циљем стављања под пуну контролу, земаља, народа, региона а вероватно и шире. Санкцијама се прети као убитачним штапом, као оружјем, али не само прети, оне су присутне у свим активностима савремене политике.

Увођење, наметање, провођење и контрола санкција постају феномен који је високо рангиран у међународним, али и интерним, релацијама тако да се данас, на почетку двадесетпрвог века, скоро све акције на неки начин везују за неку врсту санкционисања.

Када све ово преведемо на локални ниво (мада је за нас у Српској то питање од глобалног значаја) долазимо у позицију да сваки легитимно и легално изабрани носилац било које функције ВИШЕ мора да пази да не дође под удар каквих нископозиционисаних чиновника међународних организација и снага и нискорангираних дипломата, много више од тога шта је добио у мандат током изборног процеса.

Закључак је врло једноставан, нико од представника било ког система нема право ни да помиње а камоли да прети или, недај боже, уводи било какве санкције према Српској, а ни према било ком легитимно и легално изабраном и именованом носиоцу јавне функције. Крајње је време да им неко каже да живе у двадесетпрвом веку и да их поучи да је међусобно поштовање трајна цивилизацијска тековина а претње било ком врстом притисака (па и санкција) не само превазиђена, већ анахрона категорија.

Претња санкцијама свих врста, облика и нивоа, као и њихова примена, представља само један од нових облика употребе силе у међународним односима те је заиста крајње време да се демократске снаге супроставе овом агресивном феномену.