Санино нови шеф секотора ЕК за проширење

Нови генерални директор сектора Европске комисије за проширење биће досадашњи замјеник генералног директора Стефано Санино, који ће на том мјесту замијенити Британца Мајкла Лија, коме мандат истиче у јуну. Ли је фактички водио послове проширења на западни Балкан 10 година и најзначајнија је и најутицајнија личност у Директорату проширења. Бивши италијански дипломата, Санино ради уз […]

субота, април 30, 2011 / 20:11

Нови генерални директор сектора Европске комисије за проширење биће досадашњи замјеник генералног директора Стефано Санино, који ће на том мјесту замијенити Британца Мајкла Лија, коме мандат истиче у јуну.

Ли је фактички водио послове проширења на западни Балкан 10 година и најзначајнија је и најутицајнија личност у Директорату проширења.

Бивши италијански дипломата, Санино ради уз Мајкла Лија двије године. Он је прије доласка у Европску комисију, у периоду од 1993. до 1995. године био замјеник шефа мисије при амбасади Италије у Београду, а затим до 2002. године и шеф Мисије ОЕБС у СР Југославији.

Европску каријеру Санино је започео 2002. године као савјетник у пословима спољне политике и трговине тадашњег предсједника ЕК Романа Продија, да би 2005. године био именован на дужност представника ЕК у комитету за политику и безбједност.

Санино 2006. године постаје специјални савјетник за ЕУ и међународне односе у кабинету Романа Продија, овог пута италијанског премијера и на тој дужности остаје двије године, до повратка у Брисел.

Именовањем Санина на ову функцију, број Италијана на положајима генералних директора Комисије попео се на шест и они су се по бројности изједначили са Нијемцима. Французи и Британци имају по пет генералних директора. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *