Шангајска организација одбила употребу силе против Ирана

Русија, Кина и четири земље централне Азије, чланице Шангајске организације за сарадњу, саопштиле су данас у Пекингу да се противе употреби силе против Ирана који Запад сумњичи за припрему производњу нуклеарног оружја. „Сваки покушај да силом ријешимо иранско питање био би неприхватљив, изазвао би непредвидиве последице и представљао претњу стабилности и безбједности региона и цијелог […]

четвртак, 7 јуна, 2012 / 13:09

Русија, Кина и четири земље централне Азије, чланице Шангајске организације за сарадњу, саопштиле су данас у Пекингу да се противе употреби силе против Ирана који Запад сумњичи за припрему производњу нуклеарног оружја.

„Сваки покушај да силом ријешимо иранско питање био би неприхватљив, изазвао би непредвидиве последице и представљао претњу стабилности и безбједности региона и цијелог свијета”, пише у саопштењу издатом после самита Шангајске организације.

Шангајску организацију чине Русија, Кина, Казахстан, Узбекистан Таџикистан, и Киргистан.

Иран је једна од пет земаља које имају статус посматрача у Шангајској организацији, заједно са Авганистаном, који је недавно примљен.

Самит Шангајске организације у Пекингу одржан је под сјенком дубоке сумње Запада да је дио иранског нуклеарног програма намењен производњи нуклеарног оружја.

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад који је такође у Пекингу, оптужио је Запад да губи време преговарањем о иранском нуклеарном програму, и одбио да присуствује припремним састанцима о његовој земљи прије скупа заказног за 18. и 19. јуни у Москви.

Вашингтон је ове недеље саопштио да са умереним оптимизмом гледа на могућности потписивања споразума Међународне агенције за атомску енергију и Техерана током нове рунде преговора идућег петка у Бечу.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у сриједу да би увођење новох санкција Техерану било у потпуности контрапродуктивно.

Кина, једна од важних савезница Ирана, у више наврата је саопштила да је против сваке употребе силе, а кинески премијер Вен Ђибао је Ахмадинеџаду рекао да се Кина против тога да било кој земља Блиског истока дође до нуклеарног оружја.