Шандор Кепир невин!

Суд у Будимпешти прогласио је невиним Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије који је био оптужен да је учествовао у злочинима против Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату у Новом Саду. Деведесетседмогодишњег Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије, оптужница је теретила да је 1942. током Новосадске рације учествовао у рацији када […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 14:08

Суд у Будимпешти прогласио је невиним Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије који је био оптужен да је учествовао у злочинима против Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату у Новом Саду.

Деведесетседмогодишњег Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије, оптужница је теретила да је 1942. током Новосадске рације учествовао у рацији када је под лед бачено најмање 1 200 Срба, Јевреја и Рома.

Суђење је почело 5. маја ове године, пред судом у Мађарској, када је Кепиро негирао све оптужбе.

Тужилаштво је тражило доживотну затворску казну.

Центар "Симон Визентал" саопштио је да је у фашистичкој рацији 1942. године убијено и под лед Дунава бачено најмање 1 246 грађана Новог Сада, највише Јевреја, Срба и Рома.

Поједини истраживачи тврде да је тада побијено око 4 000 особа.

Кепиро је током и непосредно након Другог свјетског рата у два наврата био осуђиван за то злодјело, али је побјегао прво у Аустрију, а потом у Аргентину, у Буенос Ајрес, гдје је живио до 1996. године, када се вратио у Мађарску.

Центар "Симон Визентал" открио је 2006. године, у оквиру операције "Посљедња шанса", да Кепиро живи у Будимпешти и да прима мађарску пензију.

Суђење Кепиру је прво суђење осумњиченом сараднику нациста у Мађарској након пада комунизма у тој држави.

Векарић: Очекујем жалбу мађарског тужилаштва

Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић је након пресуде којом је суд у Будимпешти ослободио нацистичког злочинца Шандора Кепира изјавио да очекује жалбу мађарског тужилаштва.

"Ово је првостепена пресуда и не можемо да је коментаришемо. Наравно да њом нисмо задовољни и очекујемо да ће мађарско тужилаштво уложити жалбу на ту пресуду", рекао је Векарић.

Он сматра да је битно да се постигне правда за жртве.

Суд у Будимпешти донио је пресуду којом је утврдио да је Кепиро невин, јер, како се наводи, није учествовао у крвопролићу, нити да је тада добио наређење да га изврши.

Изрицању пресуде у Будимпешти присуствовао је српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Вељић: Скандалозна пресуда суда!

Александар Вељић, члан Управног одбора (УО) Меморијалног друштва "Рација 1942", изјавио је да је скандалозна пресуда којом је данас пред судом у Будимпешти ослобођен кривице Шандор Кепиро (97), ратни злочинас директно одговоран за монструозне злочине над недужним људима у Новом Саду у јануару 1942. године.

"Како је ишао ток суђења Кепиру било је јасно да будимпештански суд релативизује злочин, као и да су његове недужне жртве потпуно скрајнуте у запећак, јер о њима током суђења апсолутно није било ни речи", рекао је Вељић у изјави за Срну, реагујући на ослобађање Кепира.

Он је додао да се поуздано зна да је за три дана злогласне "Новосадске рације" у јануару 1942. године под директном командом Кепира на најзвјерскији начин побијено више од 4 000 Новосађана.

"Момеријално друштво од тог броја има идентификованих по имену и презимену 2 070 недужних жртава. Према подацима Музеја холокауста у Будимпешти, у Новом Саду страдало је најмање 2 600 Срба, од којих је само 670 идентификовано. Убијено 1 250 Јевреја, као и Рома чији број никад није утврђен", рекао је Вељић.

Према његовом мишљењу, ослобађајућа пресуда је скандалозна и због чињенице да постоје записани дијелови града које је под својом контролом држао Кепиро, тад жандармеријски капетан мађарске окупационе војске.

"Покрајинска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача недвосмислено је утврдила да је зона одговорности Кепира у Новом Саду била од данашњих улица Цара Душана, низ Футошку и Јеврејску улицу, па све до данашњег Трга слободе. Дакле не постоји ниједан аргумент који би га ослободио одговорности, јер је баш у тим деловима страдало највише Новосађана", навео је на Вељић, који је и предсједник Друштва за очување сјећања на холокауст.

Суд у Будимпешти прогласио је данас невиним Шандора Кепира, бившег капетана мађарске окупаторске жандармерије који је био оптужен да је учествовао у злочинима против Срба, Јевреја и Рома у Другом свјетском рату у Новом Саду.

Према оптужници будимпештанског тужилаштва, поднесеној 14. фебруара ове године, Кепиро је као капетан мађарске жандармерије учествовао у рацији у Новом Саду и околним насељима од 21. до 23. јануара 1942, када је побијено и под лед бачено најмање 1.200 Срба, Јевреја и Рома.

Крајем Другог свјетског рата Кепиро је два пута осуђиван на затворске казне од 10 односно 14 година због тих злочина, али је успио да их избјегне бјекством најприје у Аустрију, а у љето 1948. у Аргентину из које се у Мађарску вратио 1996. године

Осумњичен је и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц 1944. године.

Суђење у Будимпешти почело је 5. маја ове године, када је Шандор Кепиро изјавио да је невин, да није учествовао у крвопролићу, нити да је тада добио наређење да га изврши.0 КОМЕНТАРА

  1. Не бих се много нервирала око ове срамоте. Кад га нису ухватили раније, кад је им`о једно сто година мање, не мора ни сад да лежи у затвору. Ионако ће да умре убрзо.
    Постоји један Суд који нико од нас неће избјећи па ни он.

  2. „Како је ишао ток суђења Кепиру било је јасно да будимпештански суд релативизује злочин, као и да су његове недужне жртве потпуно скрајнуте у запећак, јер о њима током суђења апсолутно није било ни речи“

    мртва уста не говоре, само се против српских официра и представника цивилних власти покрећу оптужнице „по командној одговорности“ и „удруживање ради спровођења злочиначких дјела..“ бла бла бла…