Санадер ИНА продао МОЛ-у за 10 милиона евра мита

Бивши хрватски премијер Иво Санадер који чека изручење Хрватској, нафтну компанију ИНА предао је мађарској компанији МОЛ за 10 милиона евра мита, што истражује УСКОК који тражи изручење и притвор за шефа МОЛ-а Золта Хернадија који је дао мито. Како пише хрватска штампа, Канцеларија је отворила истрагу против Санадера и Хернадија због 10 милиона евра […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 15:24

Бивши хрватски премијер Иво Санадер који чека изручење Хрватској, нафтну компанију ИНА предао је мађарској компанији МОЛ за 10 милиона евра мита, што истражује УСКОК који тражи изручење и притвор за шефа МОЛ-а Золта Хернадија који је дао мито.

Како пише хрватска штампа, Канцеларија је отворила истрагу против Санадера и Хернадија због 10 милиона евра мита које је МОЛ дао да може преузети управљачка права у ИНА, иако се односи у власничкој структури нису у толикој мјери промијенили.

Барбара Гет Флеминг из аустријског Министарства правде изјавила је да је примљен захтјев за проширење кривичног поступка против Санадера, али није коментарисала детаље.

Штампа пише да се та операција одвијала 2008. и 2009. године, када су вођени преговори хрватске владе и МОЛ-а о промјени акционарског уговора, а које је у име државе водио тадашњи вицепремијер Дамир Поланчец.

Он је трећа особа на истражном налогу, али се не терети за примање мита, већ за помагање Санадеру у почињењу злоупотребе положаја.

Загребачки "Вечерњи лист" који цијелу причу доноси под насловом "Велеиздаја" позива се на истражни захтјев, и пише да је договорено да након промјене међусобних односа, МОЛ стиче превладавајући утицај у управљању ИНА-ом, а непрофитабилним дијелом ће управљати влада.

Мито након кога су Мађари добили управљачка права у ИНА, како се наводи, исплаћен је преко компаније у сувласништву Роберта Јежића који је у притвору због корупционих афера.

Забиљежене су двије исплате у 2009. години преко рачуна мађарских оф шор компанија на Кипру на рачун швајцарске фирме чији је Јежић сувласник, пише штампа, и додаје, да је Јежић дао исказ УСКОК-у о томе како је Санадер профитирао у преговорима с Мађарима.