Санадер добио смјештај у Реметинецу

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер, кога хрватско правосуђе терети за корупцију, изручен је Хрватској и смјештен у загребачки затвор Реметинец. Колона полицијских возила са затамњеним стаклима и ротирајућим свјетлима у којој се налазио и бивши премијер прешла је словеначко-хрватски гранични прелаз Брегана око 21.30, а око 15 минута касније стигла је и у загребачки затвор. […]

уторак, 19 јула, 2011 / 00:38

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер, кога хрватско правосуђе терети за корупцију, изручен је Хрватској и смјештен у загребачки затвор Реметинец.

Колона полицијских возила са затамњеним стаклима и ротирајућим свјетлима у којој се налазио и бивши премијер прешла је словеначко-хрватски гранични прелаз Брегана око 21.30, а око 15 минута касније стигла је и у загребачки затвор.

Санадер је Хрватској изручен из Аустрије гдје се у притвору у Салцбургу налазио више од седам мјесеци. Уз јаке мјере безбједности, бивши хрватски премијер у Хрватску је стигао аутомобилом.

Он је, према писању медија, из салцбуршког притвора у којем се налазио од 10. децембра прошле године, кренуо у Хрватску око 18.15 под јаким обезбјеђењем.

Аустријска полиција најприје га је предала словеначким колегама у тунелу Караванка између двије државе, а затим су га словеначки полицајци изручили хрватским на граници двије државе и то на Брегани.

Примопредаја је трајала свега неколико минута.

Испред загребачког затвора у Реметинцу још раније су се окупиле бројне новинарске екипе.

Санадер је, по хрватској потерници, ухапшен у Аустрији 10. децембра 2010. године.

Против њега се води неколико истрага због злоупотребе положаја и овлашћења, али није подигнута ниједна оптужница.

Он је у почетку одбијао изручење Хрватској наводећи да у тој земљи не би имао праведно суђење.

Бивши премијер недавно се, међутим, предомислио и тражио да буде изручен Хрватској, а његови адвокати су најавили да ће се активно бранити.

Иво Санадер је један од осумњичених за извлачење десетина милиона куна из државних фирми и министарстава преко маркетиншке фирме „Фими-медиа” по којој је афера и добила име. Против њега је хрватско тужилаштво покренуло и истрагу због сумње да је током рата као замјеник министра спољних послова добио провизију од Хипо банке од најмање 3,5 милиона куна (48 милиона динара).

Такође је против Санадера покренута истрага због сумње да је заједно с власником Диоки групе Робертом Јежићем оштетио државну фирму ЈАНАФ (Јадрански нафтовод) за вишемилионске износе.

Недавно је покренута истрага због сумње да је примио 10 милиона евра мита од МОЛ како би мађарска нафтна компанија могла да преузме управљачка права у ИНА.

Очекује се да ће Иво Санадер брзо бити изведен на саслушање у Канцеларију за борбу против корупције и организованог криминала како би се изјаснио о сумњама које му се стављају на терет.