Сан Себастијан: Данас почиње конференција о баскијском сепаратизму

У шпанском граду Сан Себастијану данас почиње конференција о баскијском сепаратизму, а међу високим државницима учествује и бивши генереални секретар УН Кофи Анан. Оружана сепаратистичка организација Ета прогласила је у јануару прекид ватре, након више од четири деценије насиља. Међутим, шпански политичари одбацили су овај потез сепаратиста, истичући да Ета и даље остаје пријетња и […]

понедељак, 17 октобра, 2011 / 15:21

У шпанском граду Сан Себастијану данас почиње конференција о баскијском сепаратизму, а међу високим државницима учествује и бивши генереални секретар УН Кофи Анан.

Оружана сепаратистичка организација Ета прогласила је у јануару прекид ватре, након више од четири деценије насиља.

Међутим, шпански политичари одбацили су овај потез сепаратиста, истичући да Ета и даље остаје пријетња и да мора заувијек бити распуштена.

Ета је оружану побуну за независност региона Баскије започела шездесетих година прошлог вијека. ЕУ и САД ставиле су Ету на листу терористичких организација.

Сматра се да је Ета одговорна за смрт око 800 људи.

Аналитичари наводе да постоје велика очекивања да ће се и Ета званично огласити.

Поред Анана конференцији ће присуствовати и бивши ирски премијер Берти Ахерн, предсједник ирског "Шин Фејна" Гери Адамс, као и бивши шеф кабинета Тонија Блера Џонатан Пауел.

Конференцији у Сан Себастијану присуствоваће и локални политичари, међу којима и представници баскијског огранка владајуће Социјалистичке партије те радикални националисти из тог региона.