Самуел Влчан: 40 милиона за тржиште Српске

Директор Хипо Алпе-Адриа-Банке а.д Бања Лука, у интервјуу за Форнтал говори о будућим активностима Хипо банке у РС, њеним пословним стратегијама те се отворено дотиче актуелне теме око Хипо Групе. Ових је дана врло снажно одјекнула информација у домаћој јавности о 40 милиона марака кредита са фиксним каматним стопама које је ваша банка намијенила грађанима […]

среда, септембар 29, 2010 / 18:48

Директор Хипо Алпе-Адриа-Банке а.д Бања Лука, у интервјуу за Форнтал говори о будућим активностима Хипо банке у РС, њеним пословним стратегијама те се отворено дотиче актуелне теме око Хипо Групе.

Ових је дана врло снажно одјекнула информација у домаћој јавности о 40 милиона марака кредита са фиксним каматним стопама које је ваша банка намијенила грађанима и малим и средњим предузећима? Шта конкретно ова акција садржи?
У сектору пословања са грађанима, којима смо намијенили 20 милиона марака, ова акцијасадржи већину њихових жеља, а то је да имајубогат избор кредита, да имају могућност репрограма постојећих обавеза, да могу бирати кредите без жираната те да су то кредити са фиксним каматним стопама. У акцијској понуди која ће трајати до краја године грађани ће моћи аплицирати за: стамбене кредите, кредите за аутомобиле, ненамјенске кредите, кредите за репрограм постојећих обавеза те кредите без жираната.
Кредити за репрограм постојећих кредитних обавеза према Хипо банци или другим банкама одобраваће се за репрограм стамбених кредита преко кредитне линије за стамбене кредите, и за репрограм ненамјенских кредита преко кредитне линије за ненемјенске кредите. Каматне стопе на све кредите одобрене из ове акцијске понуде на рок до седам година неће се мијењати током цијелог отплатног рока.
У сегменту пословања са малим и средњим предузецима и предузетницима такође смо намијенили 20 милиона марака са фиксним каматним стопама кроз двије кредитне линије: кредити за основна средства и инвестиције са фиксним каматним стопама на рок до седам година, те кредити за трајна обртна средства са фиксним каматним стопама и роком отплате до пет година. Мала и средња предузеца су покретач привредног развоја и генератор нових радних мјеста. Управо кроз ову акцијску понуду са фиксним камтним стопама желимо дати пуни допринос у даљнем развоју овог тржишног сегмента и домаће привреде у цјелини.
На чело највеће банке РС дошли сте у јуну мјесецу ове године. Хипо Група и њен власник, држава Аустрије, ово тржиште су означили као кључно за даље пословање. Колико ће та снажна подршка додатно унаприједити пословање највеће банке РС у будућности?
Хипо Алпе Адриа-Банк а.д. Бања Лука је највећа банка у РС те четврта на нивоу БиХ. Ми смо чланица Хипо Групе чији је једини власник држава Аустрија. То конкретно значи да клијенти Хипо банке, а посебно штедише, уживају највећи могући ниво сигурности. То је наша стратешка предност коју ћемо у наредном периоду максимално користити. Ја желим да наши садашњи као и будући клијенти буду свјесни управо ове чињенице. Сигурност је оно што клијенти траже од банака у овом времену кризе, ми је имамо јер њу гарантује држава Аустрија, а то нас чини привлачнијим у
У односу на нашу конкуренцију. То ће, дакле, бити и моја политика у управљању банком, с основним циљем да за свог мандата повећам укупни годишњи приход.
Мој посао је да од добре банке направим још бољу. Интерно ћемо радити на повећању ефикасности, а екстерно снажно оријентисати ка клијенту. Тачније, циљ нам је да будемо банка првог избора! Желим да наши клијенти долазе у Хипо банку и користе наше услуге и производе не зато што су најјефтинији него зато што вјерују да смо банка која даје више и цијени свог клијента стојећи му на располагању по било ком питању.
Последњих дана најактуелнија тема у регији била је активност правосудних институција државе Аустрије на предмету истраге која се односи на неке поједнице из прошлости Хyпо Групе и њихове сумнљиве активности. Какав је Ваш коментар?
Наш нови власник држава Аустрија преко својих правосудних институција шаље јасну поруку да ће сва отворена питања из прошлости Хипо Групе, а у вези са одређеним појединцима и њиховим пословањем бити транспарентно истражена. Желим јасно да кажем да и ја лично као и сви запослени у Хипо банци Бања Лука максимално подржавамо активности правосудних органа државе Аустрије јер је и у нашем најбољем интересу да се напокон сва отворена питања из прошлости Хипо Групе званично испитају, установе стварне чињенице и да се стави тачка на ту причу како би нова Хипо Група и њене банке несметано наставиле своје будуће пословање.
Хипо банка Бања Лука важи за једну од друштвено најодговорнијих компанија на домаћем тржишу. У задњих осам година донирали сте значајна средства многим институцијама и удружењима. Какви су планови у наредном периоду?
Стратегија нашег пословања темељи се на повјерењу наших клијената и заједница у којима послујемо. Сваке године Хипо банка Бања Лука издваја значајна средства за донације које су углавном намијењене дјеци и институцијама које воде рачуна о њиховом васпитно- образовном развоју те здраственој и социјалној заштити. Намјера нам је да тако наставимо и наредних година. И ове године, а поводом међународног Дана штедње, планирамо велику донаторску акцију у тридесет општина Републике Српске и Дистрикту Брчко, тј. тамо гдје су наше пословнице. Ове године фокус је на образовању, а више детаља о самој донаторској акцији саопштићемо половином октобра.Оставите одговор